Zdravie, takmer nikto z nás si ho neváži, kým ho má, čo ak sa ale raz začne strácať? Uvedomíme si aspoň vtedy, že je na čase vo svojom živote niečo zmeniť? Nebude už ale neskoro?
Zdravie je tak dôležité, no zároveň tak vrtkavé. Jeho tajomstvo je ľuďom známe už tisícky rokov, no napriek tomu na to častokrát zabúdame. Spočíva hlavne v ŽIVOTE BEZ STRESU, čo je v dnešnej dobe pre väčšinu ľudí takmer nemožné, V PRIMERANOM JEDLE A DOSTATKU POHYBU. Sú to tri veci, tri nie až tak jednoduché veci, no keď sa spoja, môžu robiť zázraky.
V danom článku by sme sa chceli zamerať hlavne na druhý bod nášho odporúčania, a tým je PRIMERANÁ VÝŽIVA. Ako sme už veľa krát na našom webe spomínali, každý sme iný, každý máme radi niečo iné a zároveň potrebujeme niečo iné. Základ je však ten istý. Ten by okrem bielkovín, uhľohydrátov a tukov mali tvoriť práve VITAMÍNY, STOPOVÉ PRVKY A MINERÁLY! O tých si dne teda niečo povieme.
Vitamíny
Vitamíny sa označujú písmenkami abecedy, alebo zložiými chemickými nazvami a vzorcami. Sú to látky, ktoré regulujú látkovú výmenu, čiže metabolizmus. Naše telo si ich však nevie samo vytvoriť a tak ich musíme prijať v potrave. Múdri a šikovní výskumníci z určite nejakej prestížnej univerzity zistili, že mnohé choroby sú spôsobené práve nedostatkom vitamánov! Z histórie sú najznámejšie napríklad beriberi pri nedostatku vitamínu B, skorbut ak chýba C-čko, či krivica pri deficite vitamínu D. Tak poďme teda na to!
Vitamíny rozpustné v tukoch
Rozúšťajú sa v črevách a do všetkých častí nášho tela sa dostávajú krvou. Odbúravajú sa v tukových tkanivách, ale hlavne v pečeni. To znamená, že zostávajú v našom tele a práve preto by sme ich nemali prijať viac, než je potrebné.
Vitamín A
Je to vlastne skupina látok, ktoré majú podobné chemické zloženie a rovnaký mechanizmus pôsobenia. Už v starom Egypte vedeli, že je prospešný hlavne pre oči, pri šeroslepote napríklad kvapkali tekutinu z teľacej pečene priamo do očí.
Provitamínom A-čka je betakarotén, z ktorého sa v organizme dokážu vytvoriť dve molekuly vitamínu A. To je skvelá správa hlavne pre vegetariánov a vegánov, pretože betakarotén na rozdiel od vitamínu A nájdeme hlavne v rastlinnej strave.
Funkcia | |
Nedostatok | nechutenstvo, suchá pokožka, šeroslepota a iné poruchy očí, porucha rastu |
Výskyt vitamínu A | pečienka, vnútornosti z hydiny a zajaca, rybí olej, mlieko, maslo, syry, vajcia |
Výskyt betakaroténu (provitamínu) | žltá a červenkastá zelenina (mrkva, rajčiny, paprika, marhule), byliny, špenát, cibuľa, žerucha, pažítka, kel, šalát |
Stabilný | v zásaditom prostredí |
Stabilita sa stráca | teplom, svetlom, vzduchom, kyslosťou |
Odporúčaná denná dávka | 800 μg |
Vitamín D (Kalciferol)
Už v druhej polovici 19.storočia bol rybí tuk považovaný za všeliek. Nejeden dospelý si spomína ako ho mamka nútila skonzumovať plnú lyžicu tejto „pochutiny“. Až neskôr sa zistilo, že je hlavným zdrojom vitamínu D. Tento vitamín úzko súvisí s vitamínom A, vzájomne posilňujú svoj pozitívny účinok na kosti a zuby, preto by mal byť neoddeliteľnou zložkou stravy detí. Nachádza sa síce len v živočíšnych produktoch, pôsobením slnečného žiarenia, konkrétne jeho ultrafialovej zložky, sa však steroidy obsiahnuté v pokožke pretvárajú na tento vitamín.
Funkcia | zvyšuje prísun vápniku a fosforu do kostí, čím stimuluje mineralizáciu kostí |
Nedostatok | krivica, osteoporóza, zubný kaz a zápaly ďasien, paradentóza |
Výskyt | ryby (sleď, tuniak, sumec, lien, pstruh, žralok, losos, úhor), žĺtok, mlieko, maslo, pečienka a vnútornosti, menšie množstvo v kakaových bôboch |
Stabilný | v teplom a zásaditom prostredí |
Stabilita sa stráca | svetlom, vzduchom, kyslosťou |
Odporúčaná denná dávka | 5 mg |
Vitamín E (Tokoferol)
Asi najväčšou zaujímavosťou je, že sa mu občas hovorí vitamín plodnosti, obmedzuje totižto riziko potratov. Bol objavený v 20. storočí pri výskume rastlinných olejov, ktoré sú jeho hlavnými zdrojmi. Je to jeden z najúčinnejších antioxidantov, chráni teda bunkovú membránu a štruktúru lipidov (tukov) pred voľnými radikálmi.
Funkcia | |
Nedostatok | porucha membránových funkcií, skracuje sa životnosť červených krviniek, degenerácia pohlavných buniek, strata plodnosti, porucha metabolizmu železa, nervové a svalové poruchy, znížená imunita |
Výskyt | olejové semená (mak, sezam), klíčky, rastlinné oleje, celozrnné obilniny, oriešky, koreniny, strukoviny, pečeň, žĺtok, mlieko, vnútornostisezam |
Stabilný | v kyslom a zásaditom prostredí |
Stabilita sa stráca | teplom, svetlom, vzduchom |
Odporúčaná denná dávka | 12 mg |
Vitamín K (Fylochinón)
Bol objavený pri pokusoch na kurč atách, kedy im nebola podávaná žiadna strava rastlinného pôvodu. Veľké množstvo hydiny vykrvácalo z dôvodu neschopnosti zrážania krvi. Tá bola zapríčinená chýbajúcim protrombínom, čiže bielkovinou, ktorá pomáha zastaviť krvácanie tým, že tvorí krvné zrazeniny. Aby sa protrombín mohol vytvárať v pečeni potrebuje práve vitamín K. Tento vitamín je pre nás teda veľmi dôležitý a určite by nemal chýbať v našom jedálničku. Okrem toho, že sa nachádza v potrave, tvorí sa aj v črevnej mikroflóre, tento mechanizmus však ešte nebol dostatočne preskúmaný. Pozor! Aspirín, antibiotiká a röntgenové žiarenie tento vitamín ničia.
Funkcia | tvorba protrombínu a iných faktorov podieľajúcich sa na zrážaní krvi - zastavuje krvácanie (z nosa, ďasien a pod.) |
Nedostatok | porucha zrážania krvi |
Výskyt | špenát, kapusta, karfiol, reďkovka, chren, horčica, repka, špargľa, zelený hrach, zelená fazuľka, zemiaky, rajčiny, zelený čajrajčiny |
Stabilný | v teplom a kyslom prostredí, na vzduchu |
Stabilita sa stráca | svetlom a zásaditým prostredím |
Odporúčaná denná dávka | 75 μg |
Vitamíny rozpustné vo vode
Na rozdiel od prvej skupiny v tele zostávajú pomerne krátku dobu. Práve preto je potrebný ich pravidelný prísun (výnimnkou je len vitamín B12). Ak by sme to s nimi náhodou prehnali, nemusíme sa však báť. Nevyužité množstvo vylúčime močom alebo potom von z tela. Tu by sme len chceli poznamenať, že je zbytočné „dopovať sa“ vitamínovými doplnkami ktorých množstvo odpovedá niekedy až 1000% dennej dávke. My to nazývame len „drahé močenie“.
Vitamín C (Kyselina askorbová)
Je to asi najznámejší vitamín vôbec. O jeho najväčšiu popularizáciu sa postarala portlandská „kapacita“ Linus Pauling, laureát až dvoch Nobelových cien. V roku 1970 v svojej knihe odporúčal 2 – 9 gramové dávky kyseliny askorbovej denne (dnes sa odporúča 80 mg). My však vieme, že predávkovanie sa veľmi nevypláca. Črevá dokážu vstrebať asi len 30 mg na 100%. Ešte stále nebolo zistené, či predávkovanie týmto vitamínom nemôže mať i nepriaznivé až škodlivé účinky. Preto si myslíme, že jeho dopĺňanie formou výživových doplnkov je viac než zbytočné. Jeho príjem však môžme navýšiť pri zníženej imunite, psychických, či srdcových problémoch a počas choroby. Vitamín C je syntetizovaný rastlinami a mnohými druhmi živočíchov z glukózy a galaktózy.
Funkcia | |
Nedostatok | skorbut (únava, náladovosť, nechutenstvo, slabosť, málokrvnosť), náchylnosť voči infekciám |
Výskyt | hlavne v ovocí (ríbezle, kivi, papája, jahody, citrusy, gaštany) a zelenine (paprika, brokolica, kel, karfiol, žerucha, šalát, špenát, kapusta, čakanka, zeler, uhorka), koreniny |
Stabilný | v kyslom prostredí |
Stabilita sa stráca | hlavne teplom a varením, svetlom, vzduchom, zásaditosťou |
Odporúčaná denná dávka | 80 mg |
Vitamíny skupiny B
Spoločným znakom týchto vitamínov nie je len rozpustnosť vo vode, ale aj podobnosť funkcií, ktoré vykonávajú v našom tele. Aby sme sa cítili dobre a boli zdraví, je dôležitá súhra všetkých týchto vitamínov v našom tele. Nesieme zabudnúť poznamenať, že rafináciou, čiže priemyselnou úpravou potravín a to hlavne obilnín (biely chlieb, biela ryža, praclíky, cornflakesy, cestoviny a pod.) sa obsah vitamínov tejto skupiny v strave stráca a preto ho máme v dnešnej dobe v tele skôr nedostatok než dostatok. Pre porovnanie: 100g dlhozrnnej ryže natural obsahuje 0,59% tiamínu, kým klasická biela ryža ho má len 0,06%, čiže takmer 10-krát menej. Zhrnutie účinkov a zdrojov týchto vitamínov viď. v tabuľke nižšie.
Vitamín B1 (Tiamín)
Je „najmladší“ spomedzi vitamínov, pretože bol objavený ako posledný. Je nevyhnutný pre normálne fungovanie nervového systému a pre jeho vstrebávanie je potrebná kyselina listová.
B1 (Tiamín) |
|
Funkcia | |
Nedostatok | porucha nervového systému, srdca, porucha strata citlivosti, zápaly nervov, neuropatie |
Výskyt | celozrnné obilniny, olejové semená, bravčové mäso, mlieko, vajcia |
Stabilný | v kyslom prostredí |
Stabilita sa stráca | teplom, svetlom, vzduchom, zásaditosťou a fermentáciou |
Odporúčaná denná dávka | 1,1 mg |
Vitamín B2 (Riboflavín)
Bol objavený nemeckými biochemikmi a ešte dnes sa skúma jeho účinok proti nádorovým ochoreniam, hlavne rakovine pažeráka. Z vitamínov skupiny B je v prírode najrozšírenejší, preto sa s jeho nedostatkom stretneme len zriedka. Je dôležitý hlavne pre športovcov a ženy v reprodukčnom veku.
Funkcia | |
Nedostatok | zápaly pokožky, šedý zákal, anémia, porucha rastu |
Výskyt | zápaly pokožky, šedý zákal, anémia, porucha rastu |
Stabilný | na vzduchu a v kyslom prostredí |
Stabilita sa stráca | svetlom, teplom, zásaditosťou a fermentáciou |
Odporúčaná denná dávka | 1,4 mg |
Niacín, vitamín B3, vitamín PP, či nikotinamid je typickým vitamínom skupiny B. Je derivátom kyseliny nikotínovej a náš organizmus si ho dokáže vytvoriť z aminokyseliny tryptofán, ktorá sa nachádza v mnohých bielkovinách. Je súčasťou metabolicky dôležitých látok (pre zainteresovaných napr. NAD, NADP, NADPH), ktoré majú na starosti metabolizmus sacharidov, tukov a bielkovín. Pri jeho nedostatku je dôležité zvýšiť príjem nerafinovaných potravín a obmedziť príjem kávy a cukru.
Funkcia | |
Nedostatok | drsná koža (pellagra), mentálne poruchy, funkčné zmeny tráviacej sústavy |
Výskyt | pečienka, rybacie mäso, strukoviny, semená |
Stabilný | v teplom, kyslom aj zásaditom prostredí, na svetle a vzduchu |
Stabilita sa stráca | fermentáciou |
Odporúčaná denná dávka | 16 mg |
Vitamín B5 (Kyselina pantoténová)
Panthothen po starogrécky znamená „všade“, táto kyselina sa teda nachádza v každej tkanine rastlinného pôvodu. Už v 30. rokoch 20. storočia sa zistilo, že urýchľuje rast kvasníc, dnes vieme že urýchľuje nie len rast, ale aj tvorbu buniek. Je funkčnou skupinou koenzýmu A, ktorý sa podieľa na veľkom množstve enzýmových reakcií a tým na metabolizme tukov, cholesterolu, membránových fosfolipidov a iných dôležitých látok.
Funkcia | |
Nedostatok | kožné problémy a vypadávanie vlasov, tráviace ťažkosti, hnačka, depresia, únava, svalové kŕče |
Výskyt | pivo, hríby, arašidy, sója, pohánka, šošovica, slnečnicové semená, brkolica, nelúpaná ryža, paprika, karfiol, kel, pečeň, pstruh, vajcia, losos |
Stabilný | na svetle a vzduchu |
Stabilita sa stráca | teplom, v kyslom a zásaditom prostredí, fermentáciou |
Odporúčaná denná dávka | 6 mg |
Vitamín B6 (Piridoxín)
Je to skupina troch derivátov, čiže veľmi podobných látok a to piridoxamín, piridoxál a piridoxín. Je nevyhnutný pre činnosť niekoľkých dôležitých enzýmov, ktoré ovplyvňujú správnu funkciu tkanív a orgánov. Jeho potreba závisí na množstve prijatých bielkovín stravou, čím viac ich skonzumujeme, tým viac vitamínu B5 potrebujeme. Nemal by chýbať v jedálničku tehotných žien, nielenže potláča rannú nevoľnosť, ale takisto zabraňuje vzniku kŕčov potomka.
Funkcia | |
Nedostatok | anémia, zvracanie, zápal spojiviek a kože, kŕče, spomalenie mentálneho a psychomotorického vývoja |
Výskyt | |
Stabilný | v teple, na vzduchu, v kyslom a zásaditom prostredí |
Stabilita sa stráca | na svetle |
Odporúčaná denná dávka | 1,4 mg |
Vitamín B8 (Biotín)
Vitamín B8, biotín, alebo H ako Haut, čo v nemčine znamená koža. Ak si teda myslíte, že pôsobí priaznivo na kožu a jej deriváty, tušíte správne. Vie byť prospešný pri ekzémoch, nadprodukcii mazových žľiaz, či vypadávaní vlasov. Biotín je syntetizovaný mikroorganizmami a rôznymi rastlinami, v potrave sa však vyskytuje len v malom množstve. Takmer celú jeho dennú dávku dokáže pokryť črevná mikroflóra, pre ktorú je práve rastlinná strava nevyhnutná. Avitín (nachádza sa v bielkovinách, alkohole a káve) tento vitamín blokuje.
Funkcia | |
Nedostatok | sčervenanie a šupinatenie kože, nechutenstvo, svalová bolesť, anémia, vysoký cholesterol a hladina cukru v krvi, vypadávanie vlasov |
Výskyt | |
Stabilný | pomerne málo |
Stabilita sa stráca | teplom, vzduchom, konzervovaním |
Odporúčaná denná dávka | 50 μg |
Vitamín B9 (Kyselina listová)
Je veľmi dôležitým koenzýmom, ktorý sa podieľa na metabolizme aminokyselín a nukleových kyselín. Úzko súvisí z krvotvorbou, nervovou a tráviacou sústavou. V potrave sa vyskytuje v pomerne malom množstve, takže jeho deficit hlavne u tehotných a dojčiacich matiek býva častým javom.
Funkcia | |
Nedostatok | porucha rastu a krvotvorby, anémia, slabosť, problémy s trávením, kútiky, zápalu jazyka |
Výskyt | |
Stabilný | v zásaditom prostredí |
Stabilita sa stráca | teplom, svetlom, vzduchom, kyslosťou |
Odporúčaná denná dávka | 200 μg |
Vitamín B12 (Kobalamín)
Ako už názov napovedá, nachádza sa v ňom esenciálna minerálna látka kobalt. Je syntetizovaný baktériami a nachádza sa len v živočíšnych produktoch. Preto by si vegáni a vegetariáni mali aspoň občas dopriať nejaký na kobalamín bohatý produkt. Podieľa sa hlavne na látkovej výmene a krvotvorbe.
Funkcia | |
Nedostatok | megaloblastická anémia, neurologické ochorenia, nervozita, strach, depresia, potláča rast |
Výskyt | pečeň, vnútornosti, mäso, morské ryby, vajcia, mlieko, syry |
Stabilný | v teplom prostredí, pri pasterizácii |
Stabilita sa stráca | na svetle, konzervovaním, pôsobením oxidačných a redukčných činidiel |
Odporúčaná denná dávka | 2,5 μg |
Bioflavonoidy (Vitamín P)
Bioflavonoidy sú nazývané aj vitamín P, pre ich vplyv na permeabilitu, čiže priepustnosť krvných ciev. Nie sú pre náš život vyslovene nevyhnutné, podporujú však naše zdravie a celkový stav organizmu. K najznámejším patrí citrín, hisperidin a rutín. Nedostatok citrínu sa prejavuje zúžením ciev, ktoré môže viesť k ich prasknutiu až vykrvácaniu. Hlavným zdrojom hisperidinu je zväčša biela horká a nie veľmi chutná pokožka pod kôrou citrusových plodov, preto by bolo vhodné ju neodstraňovať, trošku sa premôcť a zjesť. Odporúčame teda hlavne deťom nekonzumovať len ovocné šťavy, ale aj čerstvé citrusy. Nesmieme ich ale pred tým zabudnúť poriadne vydrhnúť kefou a umyť. Hisperidín je okrem toho jedným z tvorcov vitamínu C. Rutín podobne ako citrín zabraňuje krvácaniu a v medicíne sa vuyžíva na liečbu kŕčových žíl, žilových uzlov, či na vysoký tlak.
Funkcia | |
Nedostatok | zúženie ciev, ich prasknutie až vykrvácanie, nedostatok vitamínu C |
Výskyt |
To bol popis tých najznámejších vitamínov. Poznáme ale aj cholín, inozit, kyselinu lipoovú, pangamovú, para-aminobenzoovú a orotovú, ubichinón, vitamín U, karnitín a taurín.
Minerálne látky
Naše bunky sú tvorené organickými zlúčeninami, obsahujúcimi hlavne uhlík a vodík, menej dusík a kyslík. Pre správne fungovanie organizmu je však potrebných 21 ĎALŠÍCH PRVKOV, ktoré aj keď tvoria asi len 4% našej hmotnosti, ich prítomnosť je častokrát nevyhnutná, alebo aspoň veľmi prospešná. Delíme ich do troch skupín podľa potrebného denného množstva a to na makroprvky (niekoľko sto miligramov), stopové prvky (niekoľko miligramov) a ultrastopové prvky (mene než 1 mg). Pozor však na vyšší príjem, môžu sa pre nás veľmi ľahko stať toxické. Otráviť sa minerálnymi látkami z prírodných zdrojov je takmer nemožné, pozor by sme si však mali dať u výživových doplnkov, ktorých obsah býva častokrát privysoký! Každý prvok má svoju špecifickú úlohu v riadení metabolizmu, tak sa teda pozrime na tie najdôležitejšie.
Draslík (K) | Sodík (Na) |
|
---|---|---|
Charakteristika | ||
Funkcia | ||
Nedostatok | dráždivosť, svalová slabosť, porucha srdcovej činnosti, poškodenie ľadvín, útlm centrálnej nervovej sústavy, vývoj glukózovej intolerancie | pocit smädu, oslabenie, strata chuti, zvracanie, depresia, svalové kŕče, bolesť hlavy až porucha centrálnej nervovej sústavy |
Nadmerné množstvo | u zdravého človeka nie je možné dosiahnuť toxické dávky, pretože nadmerné množstvo vyvolá zvracanie a vstrebaný draslík sa vylúči močom | poškodenie ľadvín, vysoký krvný tlak, anémia, zvýšenie hladiny tuku a dusíku v krvi |
Výskyt | kuchunská soľ |
|
Odporúčaná denná dávka | 2 - 3,5 g | 2,5 - 6 g |
Tieto dva prvky sme spojili do jedného zhrnutia, pretože oba zohrávajú úlohu v látkovej premene vody a živín v bunke. Sú súčasťou sodíkovo – draselnej pumpy, ktorá prispieva ku stabilizácií kľudového membránového potenciálu. Okrem toho sprostredkovávajú nervový vzruch. Ich individuálny príjem je ale vysoko závisí na množstve toho druhého. Ak v potrave prijímame viac sodíka, automaticky by sme nemali zabúdať ani na draslík. Ich pomer Na:K by mal činiť približne 4:3.
Vápnik (Ca) | Horčík (Mg) | Fosfor (P) |
|
---|---|---|---|
Charakteristika | |||
Funkcia | |||
Nedostatok | u detí vzniká krivica, u dospelých osteoporóza, bolesti reumatického charakteru, znížená nervovo-svalová dráždivosť (veľký problém), tetanové kŕče | je častým javom, nervovo-svalová hyperdráždivosť, svalová tras, slabé videnie, oslabené srdce, cievne a zažívacie poruchy, zvýšený cholesterol, vysoký krvný tlak a mnoho ďalších zdravotných problémov | vyskytuje sa zriedka, osteomalácia, krivica, svalová slabosť, znižuje sa množstvo energie (ATP) a kyslíku v tkanivách |
Nadmerné množstvo | bežnou stravou nie je možné dosiahnuť toxicitu | nechutenstvo, hnačka, zástava peristaltiky | potravou nie je možné dosiahnuť toxickú dávku |
Výskyt | vyskytuje sa vo všetkých potravinách okrem cukrov a tukov, hlavne v mäse, obilninách a strukovinách |
||
Odporúčaná denná dávka | vyššia v období menopauzy, tehotenstva, koenia a u detí 970 - 980 mg | vyššia v období rastu 300 - 700 mg | 600 - 900 mg |
Tieto tri minerály sa svojim spôsobom značne ovplyvňujú. Vstrebávanie jedného súvisí s množstvom druhého a naopak. Horčík bráni nadmernému prijatiu vápnika do bunky a pôsobí na katióny vápnika a draslíka v sodíkovo-draselnej pumpe a potlačuje škodlivosť sodíku (soli) a vápniku. Nadmerný príjem fosforu (hlavne z mäsa) zas môže viesť k deficitu vápniku a tým rednutiu kostí. No jednoducho začarovaný kruh. Preto by mal byť zachovaný ich primeraný pomer v strave: pre vápnik : fosfor je to 1:1, vápnik : horčík zas 2:1.
Železo (Fe) |
|
---|---|
Charakteristika | |
Funkcia | |
Nedostatok | trpia ním hlavne ženy, znižuje fyzickú výkonnosť, zvyšuje sa tvorb kyseliny mliečnej vo svaloch, zníženie počtu červených krviniek, anémia |
Nadmerné množstvo | pigmentácia kože, poškodenie pečene, srdca, žliaz s vnútornou sekréciou, kĺbov, dávky nad 40 mg vedú k znížení imunity |
Výskyt | listová zelenina, červené mäso, pečienka, ryby, marhule, orechy, sezam, slnečnicové semená, tekvicové semená, ľan, mak, kokos, strukoviny |
Odporúčaná denná dávka | 10 mg (muži), 18 mg (ženy) |
Zinok (Zn) |
|
---|---|
Charakteristika | |
Funkcia | |
Nedostatok | častý u vegetariánov a koencov, spomalená syntéza DNA a proteínov, čiže celkovo spomaľuje bunkové delenie a rast, tvorba akné, porucha iunity, zlé hojenie rán, spomalenie rastu |
Nadmerné množstvo | možný pri používaní zinkových vaničiek, panvíc a pesticídov, či konzerv, anémia, poruchy trávenia |
Výskyt | |
Odporúčaná denná dávka | 10 - 15 mg |
Meď (Cu) |
|
---|---|
Charakteristika | |
Funkcia | |
Nedostatok | zníženie hemoglobínu v krvi až anémia po prípade zhmoždenie buniek kostnej drene, redukcia tvorby myelínu v mozgu o 50%(myelín je veľmi dôležitý pre nervvý vzruch), spomalenie mentálneho vývoja, zvýšený cholesterol, strata pigmentu a vypadávanie vlasov, porucha tvorby kolagénu a elasténu,... |
Nadmerné množstvo | blokuje membránový prenos, v najhoršom prípade cirhóza pečene, demencia, tras (ale to je viditeľné zväčša len pri genetckej poruche zvanej Wilsonova choroba) |
Výskyt | |
Odporúčaná denná dávka | závisí na množstve prijatej potravy: cca. 3 mg na 1kg potravy to činí cca. 2 - 3 mg |
Selén (Se) |
|
---|---|
Charakteristika | |
Funkcia | |
Nedostatok | pomerne zriedkavý, trpia ním hlavne ľudia so srdcovými problémami, nádorovými ochoreniami, s cystickou fibrózou, sklerózou multiplex, svalovou dystrofiou, myotonickou dystrofiou, revmatoidnou artritídou |
Nadmerné množstvo | vo väčších dávkach je vysoko toxický, pretože sa hromadí v tele a zabudováva sa do aminokyselín miesto síry a následne do bielkovín, takisto je silným karcinogénom |
Výskyt | |
Odporúčaná denná dávka | 0,05 - 0,2 mg |
Fluór (F) |
|
---|---|
Charakteristika | |
Funkcia | |
Nedostatok | doposiaľ nie je známy, v strave sa ho nachádza dostatok |
Nadmerné množstvo | fluoróza (spôsobuje tmavé bodky na zuboch, robí ich krehkými a lámavými) - u detí ju môžu spôsobiť tavené syry, ktoré by sme ale odporúčali vylúčiť z jedálnička i dospelým, tvrdnutie kostí a strata pružnosti, nadmerné množstvo zlepšuje osteoporózu (omnoho dôležitešia e však prevencia stálym zaťažovaním pohybového aparátu), dlhodobý prívod nadmerného množstva môže škodlivo pôsobiť takmer na všetky orgány |
Výskyt | kapusta, vlašské orechy, pohanka, ryby, hovädzie mäso, droždie |
Odporúčaná denná dávka | 0,3 - 1 mg |
Mangán (Mn) |
|
---|---|
Charakteristika | |
Funkcia | |
Nedostatok | spomalenie rastu, abnormality kostí, zväčšenie a nedostatočný vývin kostí, osteoporóza, v tehotenstve môže spôsobiť poškodenie plodu, štrukturálne abnormality bunkových organel, hypercholesterolémia, zápaly kože, zvracanie, nevoľnosť, nadmerné ukladanie tuku v podkoží, ľadvinách a pečeni, strata plodnoti,... |
Nadmerné množstvo | nie je možné dosiahnuť potravou, inak zvracanie, hnačka, zápal pľúc |
Výskyt | |
Odporúčaná denná dávka | 2,5 - 5 mg |
Jód (I) |
|
---|---|
Charakteristika | |
Funkcia | |
Nedostatok | zdurenie štítnej žľazy (struma), kretenizmus (zastavenie telesného a duševného vývoja v období rastu), zimomravosť, priberanie na váhe, zníženie vitality |
Nadmerné množstvo | inhibícia (spomaľovanie) štítnej žľazy a tvorby je hormónov, porucha transportu jódu |
Výskyt | pridáva sa do kuchynskej soli (25 mg/kg), morské ryby a riasy, vajcia, mliečne výrobky |
Odporúčaná denná dávka | 0,1 - 0,2 mg |