Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /data/www/22131/plodyzeme_sk/www/wp-content/themes/Plodyzeme/includes/builder/functions.php on line 4783
Soňa a jej palivo pre maximálny výkon! - Plody Zeme

Kvalitný výkon nie je len o tréningu a dobrej príprave. Použijem metaforu, ktorú s obľubou používa môj tréner: „Je to mozaika poskladaná z malinkých kúskov.“ Najväčšie a najkrajšie kúsky tvorí zaručene každodenná drina v podaní tvrdého tréningu. Podobne ako mozaika jednej farby nie je príliš pekná a kompletná, ani výkon skladaný len z tréningu nebude veľmi kvalitný. Práve preto je dôležité doplniť tú našu mozaiku aj inými farbami v podobe kompenzácií, psychickej pohody a pripravenosti, odhodlaním, zodpovedným a hlavne pozitívnym prístupom. Podstatný podiel na jej kráse má však práve STRAVA. A presne o tej by som dnes chcela čosi povedať a PODELIŤ SA S VAMI O SVOJE SKÚSENOSTI, ktoré som metódou pokus-omyl nadobudla. Nie je to žiadna dogma ani diéta, určite nikomu neodporúčam riadiť sa presne mojimi návykmi. Ukazujem len trošku inú cestu, ktorá môže byť málinko kostrbatá, za to veľmi usmievavá a plná energie. E-shop Plody Zeme sme s mojim priateľom Jurajom vytvorili hlavne z túžby ukázať ľuďom, že zdravý život, nemusí byť zas tak náročný a nepríjemný. My si jedlo vychutnávame a užívame každý deň! Cítime sa skvele, sme zdraví a plní energie. Čo viac si priať?

Dried fruits frame on rustic wooden background.

Ponúkam Vám teda pár zásad, ktorými sa viac menej riadim. Nie vždy sa to samozrejme dá a ak to náhodou poruším, určite sa za to nestrieľa. Ako hovorím, je to len smer. Aj vďaka týmto krokom však zabehnem až na vrchol (akéhokoľvek kopca).

  • Hlavný energetický príjem by mal byť do obeda a na obed. Ak si ráno urobím silný základ, zvyčajne mám energiu na celý deň a večer nepríde nežiadúci hlaďák a vyjedanie špajze.
  • Jedlo na báze sacharidov (čiže cukrov) sa snažím si dopriať len do 15:00 (po prípade 16:00 ak idem spať neskoro).
  • Po obede jem hlavne potraviny s nízkym glykemickým indexom, čiže pod 50. Bližšie info o GI nájdeš TU.
  • Snažím sa jesť tak, a
    by som nebola hladná, ale ani preplnená. Jednoducho aby som mala vždy aspoň kúsok miesta. Vďaka tomu sa cítim ľahko a príjemne.
  • Ak mám počas dňa chuť na niečo sladké, mojou prvou voľbou sú orechy, alebo semiačka, sezam, či kokos v akejkoľvek podobe. Kľudne si nasypem do misky všetko čo ma napadne, nebojím sa ju naplniť až po okraj. Tieto suroviny ma zasýtia, chutia mi a pri tom mi dodajú po tréningu stratené minerály a vitamíny. Orechy a semiačka sú každodennou súčasťou môjho dňa. Vlastne sú takou mojou malou (veľkou) závislosťou. Sú síce bohaté na tuky, ale ako sa dozviete TU, nepriberá sa z nich, môžem to posúdiť podľa vlastnej skúsenosti. Snažím sa ich ale veľmi nemiešať s potravinami s vysokým GI, vtedy by sa tuky v nich obsiahnuté mohli ukázať aj na našej váhe.

  • Nepijem žiadne sladené nápoje, kolu, džúsy, ochutené minerálky, ani iontové nápoje…
  • A hlavne som z jedálnička vyradila biely CUKOR (aj potraviny ktoré ho obsahujú) a PŠENICU. Pšenica, aká sa dnes predáva nemá s tou pôvodnou takmer nič spoločné. Vznikla krížením rôznych odrôd a práve preto je plná pre nás nestráviteľných bielkovín, ktoré nám zvyčajne nerobia dobre. Okrem toho má extrémne vysoký GI (vyšší než cukor) a to platí aj pre celozrnný chlieb. Práve vďaka pšenici nám rastú „pšeničné bruchá“ a máme nadváhu. Pre bližšie info odporúčam knihu Život bez pšenice od W. Davisa, kde sa dozviete omnoho viac zaujímavých faktov o pšenici.

schranka

A ako to teda vyzerá konkrétne?

RAŇAJKY (hneď ako vstanem)

bezlepkova-drahaZÁKLADOM a najdôležitejším jedlom môjho dňa sú raňajky. Áno raňajky. Nie obed ani večera. Občas sa na ne teším už večer a hoci sú každý deň takmer rovnaké, vždy si ich vychutnám a užijem. Sú mojim ranným rituálom. Časom kedy si v pohode sadnem a aj keď ma čaká náročný deň ich v pohode a hlavne bez stresu „zbaštím“ doma. Radšej si privstanem skôr, len aby som si mohla užiť moje prvé jedlo dňa. Stresovať sa hneď po prebudení, to je cesta rovno do pekla. A čo vlastne tvoria moje raňajky?

  • Grapefruit: nie je samozrejme podmienkou, ale má veľmi priaznivé účinky na naštartovanie metabolizmu a trávenia. Ja si doprajem pred každými raňajkami ½.
  • Letná voda: osvedčilo sa mi začať deň poriadnou dávkou teplej vody (približne teplota tela, aby si ju nemuselo zahrievať ani ochladzovať). Telo je po noci vyprahnuté a doplnenie tekutín pred akýmkoľvek jedlom je veľmi dôležité. Okrem toho teplá voda povzbudzuje peristaltiku čriev (posun potravy).
  • Raňajková kaša: každý deň je mojou prvou voľbou bezlepková raňajková kaša, ktorá môže mať rôzne obdoby. Buď si podľa rady čínskej liečiteľky navarím kašu na niekoľko dní dopredu, a to z ryže natural, amarantu, prosa, pohánky, či iných obilnín, a ráno si ju na variči len prihrejem a dochutím. Ak však nie som doma, alebo jednoducho nestíham, zasýtia ma aj staré dobré pohánkové, ryžové, prosové, či akékoľvek vločky alebo kaše zaliate vriacou vodou. Ovsené vločky som úplne vylúčila. Kašu dochucujem hlavne sušeným ovocím: hrozienkami, marhuľami, figami, alebo ďatľami či iným sušeným ovocím a kakaom alebo škoricou. Nesmie chýbať ani obľúbená sušená repa, ktorá kaši dodá nie len krásnu bordovú farbu, ale aj zaujímavú chuť. Výborne sa hodí aj domáci med, orechy a semiačka. Ja sa im však ráno vyhýbam, pretože ma zvyčajne ešte čaká tréning a z vlastných skúseností viem, že mi ich nestihne pretráviť. Ľanové semenáchia semiačka mi však nevadia. Raňajky mávam teda sacharidové a na sladko. V prípade, že ma čaká náročný deň, pridávam si aj guaranu, vďaka ktorej cítim dostatok energie ešte niekoľko hodín po raňajkách. Kofeín sa z nej uvoľňuje postupne a tak sa nemusím báť, že by na mňa pred obedom, pred testom, či tréningom prišla obrovská únava. Okrem toho neodvodňuje a nemusím chodiť každú chvíľu na záchod.

DESIATA926a49ea1d8959384b90d17eaf96738f_large

Ak som vškole, doprajem si zvyčajne aj desiatu a to v podaní sezónneho ovocia, alebo bieleho jogurtu s kakaom, alebo škoricou.  Ak ma však čaká tréning, desiatu zvyčajne vynechávam, v prípade hladu „ládujem“ hlavne ovocie.

OBED

Obedovať v škole alebo reštarurácii som už dávno prestala. Varím si doma a nemôžem si to vynachváliť. Zaberie to síce trošku viac času, ale keď si predstavím radu v jedálni, alebo 30 minútové čakanie v reštaurácii, tak to je možno ešte rýchlejšie a hlavne výživnejšie. Na obed si väčšinou doprajem hlavne veľkú misu zeleniny s mäsom, rybou alebo vajíčkom. Pri nedostatku času je poslednou voľbou omeleta s tuniakom, šunkou alebo tofu. Pomerne často zaraďujem strukoviny, ktoré väčšinou až prevarím a urobím z nich viac menej kašu. Cez víkend si občas navaríme výživný hovädzí alebo kurací vývar. Z polievok milujem brokolicovú, cuketovú, karfiólovú a paradajkovú. Zeleninu uvarím, rozmixujem a ochutím. Nepridávam ani cukor či smotanu, len veľké množstvo semiačok, či pár kvapiek olivového, orechového, ľanového alebo iného za studena lisovaného oleja. V prípade ťažkých anaeróbnych tréningov si doprajem aj sacharidový obed, a to buď ryžu natural, alebo inú obilninu, ktorú si dochutím podľa aktuálnej chuti. Čo nám chýba, na to máme zvyčajne chuť.

stazeny-soubor

DEZERT

Po obede mám ako každý smrteľník chuť na niečo fajnové, čo podráždi moje chuťové poháriky a zároveň dodá potrebné minerály a vitamíny stratené pri tréningu. Väčšinou moju poobednú mňamku tvorí miska plná kokosu, sezamu, akýchkoľvek orieškov a semiačok, ktorú si ochutím kakaom alebo škoricou a keď mi je zima zalejem horúcou vodou. Ak mám veľkú chuť, doprajem si aj šálku dobrej kávy. To sú však ideálne prípady, keď som v pohodičke doma, nemusím sa naháňať ani nikam utekať. V inom prípade si oriešky väčšinou zabalím do dózičky a ako správny „krabičkár“ pojedám počas hodiny v škole. Oriešky a semiačka sú teda mojim najväčším dopingom. Cez víkend ak mám čas a chuť púšťam sa aj do zdravého pečenia. O tom ale niekedy inokedy.

orechy

VEČERA

Bielkoviny, bielkoviny a ešte raz bielkoviny. V noci sa telo „reparuje“ a keďžesú hlavnou stavebnou zložkou, potrebuje doplniť, čo cez deň stratilo. Mám rada šunku, vajíčka, cotage alebo iný syr, ryby,… no proste čo ma napadne. Ako prílohu si opäť pridávam moju obľúbenú zeleninku.

panorama

  To by bol asi tak základ mojich stravovacích návykov. Či si z toho niečo vezmete je na Vás. Každopádne nezabúdajte, že sme každý iný. Každý sme jednečný a tak by sme si mali nájsť, čo nám vyhovuje a tým sa aj riadiť.

Prajem Vám teda, aby ste to čo najrýchlejšie našli a bolo Vám fajn! Tak ako nám 🙂

ja2