Chlieb je jednou z vecí, ktorej sa pri zmene stravovacích návykov odriekáva asi najťažšie. Sme na neho naučení od malička, je súčasťou takmer každých našich raňajok, či večere už od čias, čo nám narástli zuby. Novodobá pšeničná múka však už dávno nie je to čo bývala a to isté teda môžeme povedať aj o chlebe našom každodennom. Vo väčšine prípadov je to len kôrka nafúknutá vzduchom, alebo zmrazený polotovar upečený niekde v supermarkete predávaný ako čerstvý chrumkavý chlebík. Neviem ako vy, ja by som si to do úst teda nedala. Na život bez chleba som si zvykla pomerne rýchlo. Pre tých, ktorým to však robí problém prinášam túto zadravšiu variantu z ryžovej múky obohatenú o inulín, potravinu budúcnosti, ktorá chlebíku zachová nadýchanosť a vláčnosť aj bez lepku. Dokonca sa vôbec nedrobí ako iné bezlepkové chleby. Skvele sa k nemu hodí cícerová alebo iná rastlinná pomazánka, med, či domáci džem.
Ingrediencie:
- 3/4 hrnčeka sójového (alebo iného rastlinného) mlieka
- 1 lyžička kokosového cukru
- 7 g droždia (1 balíček)
- 2 lyžice ľanových semiačok
- 2 lyžice slnečnicových semiačok
- 1 vajce (ideálne domáce)
- 1 hrnček ryžovej múky
- 1 lyžica inulínu
- 1/2 lyžičky himalájskej soli
- štipka čierneho korenia
- 1 lyžička razce
- 1/2 lyžičky bazalky
- 1/2 lyžičky talianksych byliniek
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžica chia semiačok
Postup:
Mlieko si ohrejeme asi na 50°C (nesmie mať viac než 60°C). Overíte to ideálne tak, že keď doň vnoríte prst, mlieko Vás nepáli, len príjemne hreje. Následne doň vysypeme droždie a cukor, rozmiešame vidličkou a necháme asi tak 30 minút nakysnúť (urobíme si kvások). Za ten čas si pripravíme suchú zmes: pomelieme si slnečnicové a ľanové semiačka, ktoré vo väčšej miske zmiešame s ryžovou múkou, soľou, inulínom a korením. Uprostred suchej zmesi si urobíme menšiu jamku, kam rozbijeme vajíčko a nalejeme nakysnutý kvások. Cesto následne jemne miešame varechou alebo rukou od dna misky smerom nahor, podobne ako pri klasickom kysnutom ceste. Keď sa všetky suroviny premiešajú, pridáme olej a chia semiačka a ešte raz jemne premiešame. Cesto necháme ešte aspoň 30 minút kysnúť na teplom mieste. Ja si zvyknem misku s cestom umiestniť nad horúcu vodu. Po vykysnutí cesto jemne vylejeme do vymastene formy na chlieb a pečieme na 180°C 40 – 60 minút. Vrch môžeme posypať semiačkami na okrasu a pre ešte lepšiu chuť. Chlebík je hotový, keď sa na zapichnuté špáratko už cesto nelepí.



Mohlo by Vás zaujímať:
Recept: Zdravý tekvicový koláč (pumpkin pie)
Na jeseň sa na nás takmer z každej záhrady usmieva krásna oranžová tekvica. Receptov na jej spracovanie je mnoho. Hodí sa do slaných, ale aj do sladkých jedál. Po týždni plnom tekvicovej polievky, prívarku a placiek sme sa cez víkend rozhodli pre sladkú variantu. Už...
preèítajte si viacRecept: Orechovo – pudingové rezy bez múky
Na tento sviatočný koláčik si treba vyhradiť trošku trošku viac času a pred konzumáciou zaradiť viac pohybovej aktivity :-). Pudingy nám v skrinke stáli už pekne dlho, a tak som sa rozhodla ich konečne využiť. Po inšpirácii na instagrame vznikol tento 3-dielny...
preèítajte si viacRecept: Cuketovo – jablkový perník
Takmer v každej domácnosti sa občas (často) stane, že v špajzi dlho sedí nejaký druh zeleniny, či ovocia a gazdinka uvažuje, čo s ňou. Práve v takýchto chvíľach nechám voľnú ruku svojej fajntázii a vždy niečo vymyslím. Tento krát to bola cuketa a jabĺčko. Bol už...
preèítajte si viac