Pšeno má priaznivý pomer živín, je ľahko stráviteľné a hotové za pár minút. Väčšinou sa podáva na slano, na sladko však podľa mňa chutí ešte lepšie a môže byť skvelým zdrojom energie a zdravou variantov pre detské (ale určite aj „dospelácke“) raňajky, či ľahký nedeľný dezert. Pre tento recept ma inšpiroval priekopník zdravého stravovania na Slovensku Peter Planieta, ktorému aj keď o tom nevie, vďačím skutočne za veľa.
Ingrediencie:
Základ:
- 1 hrnček pšena
- 1 lyžička himalájskej soli
- 1 lyžička kokosového oleja
Jablková časť:
- 1 jablko
- 2 lyžice hrozienok
- 2 lyžice medu (alebo iného sladidla)
- 1 lyžička škorice
Oriešková časť:
- 1/2 hrnčeka posekaných akýchkoľvek orieškov alebo semiačok
- 2 lyžičky kakaa
- 4 kocky horkej čokolády
- 2 lyžičky kokosového alebo palmového cukru
Postup:
Pšeno uvaríme v 2,5 hrnčeku vody, do ktorej pridáme soľ a kokosový olej. Zmes bude hotová, keď pšeno absorbuje všetku vodu, trvá to asi 15 minút. Odporúčam ho ešte pred vypnutím ochutnať. Uvarenú zmes rozdelíme na 2 časti. Jablková časť: jablko nakrájame najemno a rozmixujeme spolu s ostatnými ingredienciami na kašu, ktorú zmiešame s jednou časťou pšena. Orechová časť: orechy posekáme najemno, pridáme ostatné suroviny a primiešame ku zbytkové časti pšena. Mali by sme to stihnúť ešte za tepla, aby sa čokoláda mohla rozpustiť. Ak je táto časť príliš hustá, môžeme pridať ešte trošku vriacej vody. Podľa chuti ešte osladíme. Vyberieme si tortovú formu, alebo zapekaciu misu (ja som to robila v klasickej sklenenej miske vymastenej kokosovým olejom), do ktorej na spodok umiestnime orieškovú, čiže hutnejšiu časť a na vrch jablkovú časť. Nákyp môžeme ešte krátko (asi tak 15 minút) pripiecť v rúre na 150°C, táto časť sa ale nevyžaduje. V zime nákyp podávame ešte teplý, v lete ho ale naopak odporúčam nechať stuhnúť aspoň na hodinu v chladničke. Studený osvieži a dodá silu počas horúcich náročných dní.


Mohlo by Vás zaujímať:
Recept: Zdravý tekvicový koláč (pumpkin pie)
Na jeseň sa na nás takmer z každej záhrady usmieva krásna oranžová tekvica. Receptov na jej spracovanie je mnoho. Hodí sa do slaných, ale aj do sladkých jedál. Po týždni plnom tekvicovej polievky, prívarku a placiek sme sa cez víkend rozhodli pre sladkú variantu. Už...
preèítajte si viacRecept: Orechovo – pudingové rezy bez múky
Na tento sviatočný koláčik si treba vyhradiť trošku trošku viac času a pred konzumáciou zaradiť viac pohybovej aktivity :-). Pudingy nám v skrinke stáli už pekne dlho, a tak som sa rozhodla ich konečne využiť. Po inšpirácii na instagrame vznikol tento 3-dielny...
preèítajte si viacRecept: Cuketovo – jablkový perník
Takmer v každej domácnosti sa občas (často) stane, že v špajzi dlho sedí nejaký druh zeleniny, či ovocia a gazdinka uvažuje, čo s ňou. Práve v takýchto chvíľach nechám voľnú ruku svojej fajntázii a vždy niečo vymyslím. Tento krát to bola cuketa a jabĺčko. Bol už...
preèítajte si viac
Urcite vyskusame. Ved odporucanu kasu jeme denne. Len tak dalej. Rodicia
Ďakujeme 🙂 Skvelé raňajky pre deti! Určite dajte vedieť ako chutil 🙂