Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /data/www/22131/plodyzeme_sk/www/wp-content/themes/Plodyzeme/includes/builder/functions.php on line 4783
Recept: Pšenový nákyp - Plody Zeme

Pšeno má priaznivý pomer živín, je ľahko stráviteľné a hotové za pár minút. Väčšinou sa podáva na slano, na sladko však podľa mňa chutí ešte lepšie a môže byť skvelým zdrojom energie a zdravou variantov pre detské (ale určite aj „dospelácke“) raňajky, či ľahký nedeľný dezert. Pre tento recept ma inšpiroval priekopník zdravého stravovania na Slovensku Peter Planieta, ktorému aj keď o tom nevie, vďačím skutočne za veľa.

Ingrediencie: 

Základ:

Jablková časť:

  • 1 jablko
  • 2 lyžice hrozienok
  • 2 lyžice medu (alebo iného sladidla) 
  • 1 lyžička škorice

Oriešková časť:

Postup:

Pšeno uvaríme v 2,5 hrnčeku vody, do ktorej pridáme soľ a kokosový olej. Zmes bude hotová, keď pšeno absorbuje všetku vodu, trvá to asi 15 minút. Odporúčam ho ešte pred vypnutím ochutnať. Uvarenú zmes rozdelíme na 2 časti. Jablková časť: jablko nakrájame najemno a rozmixujeme spolu s ostatnými ingredienciami na kašu, ktorú zmiešame s jednou časťou pšena. Orechová časť: orechy posekáme najemno, pridáme ostatné suroviny a primiešame ku zbytkové časti pšena. Mali by sme to stihnúť ešte za tepla, aby sa čokoláda mohla rozpustiť. Ak je táto časť príliš hustá, môžeme pridať ešte trošku vriacej vody. Podľa chuti ešte osladíme. Vyberieme si tortovú formu, alebo zapekaciu misu (ja som to robila v klasickej sklenenej miske vymastenej kokosovým olejom), do ktorej na spodok umiestnime orieškovú, čiže hutnejšiu časť a na vrch jablkovú časť. Nákyp môžeme ešte krátko (asi tak 15 minút) pripiecť v rúre na 150°C, táto časť sa ale nevyžaduje. V zime nákyp podávame ešte teplý, v lete ho ale naopak odporúčam nechať stuhnúť aspoň na hodinu v chladničke. Studený osvieži a dodá silu počas horúcich náročných dní.

Mohlo by Vás zaujímať:

Recept: Cuketovo – jablkový perník

Takmer v každej domácnosti sa občas (často) stane, že v špajzi dlho sedí nejaký druh zeleniny, či ovocia a gazdinka uvažuje, čo s ňou. Práve v takýchto chvíľach nechám voľnú ruku svojej fajntázii a vždy niečo vymyslím. Tento krát to bola cuketa a jabĺčko. Bol už...

preèítajte si viac