Na lete milujeme hlavne to, že stačí vyjsť na záhradku (na balkón) s nožnicami v ruke a nastrihať si čerstvé bylinky, či pozbierať čerstvú zeleninu. Leto je plné fantázie, farieb, teplých pohodových večerov, lásky a radosti. Nie je to úžasné sadnúť si niekde vonku s blízkymi, s pohárom vínka alebo čaju z čerstvej mäty, vyložiť si nohy, užívať si spoločné chvíle a pritom si pochutnať na skvelom jedle? Pomazánka z červenej šošovice môže byť práve jedným z nich 🙂
Ingrediencie:
- 1/2 hrnčeka červenej šošovice
- 1/2 hrnčeka vody
- 1/2 lyžičky himalájskej soli
- štipka čierneho korenia
- 1 jarná cibuľka
- 2 lyžice tekvicového oleja
- čerstvé bylinky (podľa chuti a stavu záhradky): pažítka, žerucha, bazalka, kôpor, medvedí cesnak…
Postup:
Šošovicu 3-krát premyjeme (tento krok môžeme vynechať) a aspoň na 1/2 hodiny namočíme v 1 hrnčeku vody. Potom postavíme na sporák, osolíme a necháme variť až kým sa šošovica nerozvarí a všetka voda nevyparí. Malo by to mať kašovitú konzistenciu. Jarnú cibuľku si nakrájame na drobno a hodíme ju do mixéra spolu s čerstvými bylinkami, korením, olejom a uvarenou šošovicou. Poriadne rozmixujeme a máme hotovo. Nátierkou natrieme bezlepkový, kváskový, celozrnný, či akýkoľvek chlebík a posypeme nastrihanou pažítkou. Hodí sa k teplým letným večerom a poháriku vínka 😉


Mohlo by Vás zaujímať:
Recept: Zdravý tekvicový koláč (pumpkin pie)
Na jeseň sa na nás takmer z každej záhrady usmieva krásna oranžová tekvica. Receptov na jej spracovanie je mnoho. Hodí sa do slaných, ale aj do sladkých jedál. Po týždni plnom tekvicovej polievky, prívarku a placiek sme sa cez víkend rozhodli pre sladkú variantu. Už...
preèítajte si viacRecept: Orechovo – pudingové rezy bez múky
Na tento sviatočný koláčik si treba vyhradiť trošku trošku viac času a pred konzumáciou zaradiť viac pohybovej aktivity :-). Pudingy nám v skrinke stáli už pekne dlho, a tak som sa rozhodla ich konečne využiť. Po inšpirácii na instagrame vznikol tento 3-dielny...
preèítajte si viacRecept: Cuketovo – jablkový perník
Takmer v každej domácnosti sa občas (často) stane, že v špajzi dlho sedí nejaký druh zeleniny, či ovocia a gazdinka uvažuje, čo s ňou. Práve v takýchto chvíľach nechám voľnú ruku svojej fajntázii a vždy niečo vymyslím. Tento krát to bola cuketa a jabĺčko. Bol už...
preèítajte si viac