Nedeľa pre nás bola odjakživa akýmsi posvetným dňom. Veď aj Boh stvoril svet za šesť dní a siedmy deň odpočíval. Už ako malá som milovala nedeľné obedy, kedy sme si všetci pekne sadli ku jednému stolu a užívali atmosféru domova a vlastnej prítomnosti. Neodlučiteľnou súčasťou nedele by podľa mňa mal byť nedeľný (čokoládový) koláčik plný lásky. Tradíciu sa snažím zachovať a aj dnes som sa teda rozhodla jednu takúto fajnotku upiecť. Nie je to však hocijaký koláč, je plný zdravých surovín a výživných látok v nich obsiahnutých. Hlavné však je, že bol pečený z lásky. Bez lásky a radosti z toho čo robíme, by naše diela nikdy neboli tak skvelé. „Láska nikdy nezanikne.“ (1Kor 13, 8)
Ingrediencie:
Suchá zmes:
- 1 hrnček instantnej pohánkovej kaše (možné nahradiť pohánkovou alebo inou múkou)
- 1 hrnček amarantovej múky
- štipka soli
- 1/2 lyžičky škorice
- 1 plná lyžica kakaa
- 1 plná lyžica karobu
- 2 lyžice inulínu
- 1/2 hrnčeka pomletého maku
Mokrá zmes:
- 1 hrnček hrozienok Thompson Jumbo
- 1/2 hrnčeka vody
- 1/2 hrnčeka kokosového alebo palmového cukru
- 1 vajce
- 1 hrnček jablkovej domácej výživy alebo rastlinného jogurtu, po prípade 3 rozmixované jablká alebo
Navrch:
- marhuľový džem
- drvené kakové bôby
Postup:
Všetky suché ingrediencie nasypeme do jednej misky a poriadne preiešame vareškou. Pripravíme si mokrú zmes: hrozienka namočíme do vody (ideálne aspoň na pol hodiny, nie je to však nutné) a rozmixujeme do hladka. Do mixéra pridáme kokosový alebo palmový cukor a vajce a opäť mixujeme aspoň 3 minúty, kým nám nevznikne jemná zmes, do ktorej následne pridáme jablkové pyré. Mokrú zmes poriadne premiešame. Do suchej zmesy jemne vmiešame mokrú zmes. Môžme pridať aj nasekané oriešky, hrozienka, ďatle, figy, brusnice, kakaové bôby či nalámanú čokoládu. Cesto vylejeme do okrúhlej alebo akejkoľvej inej formy a dáme piecť na 180°C 40 – 60 min podľa rúry. Stav koláča kontrolujeme špáratkom. Po upečení koláč potrieme domácim marhuľovým džemom a posypeme kakaovými bôbmi, kokosovým cukrom, či akoukoľvek inou dobrotou.


Mohlo by Vás zaujímať:
Recept: Zdravý tekvicový koláč (pumpkin pie)
Na jeseň sa na nás takmer z každej záhrady usmieva krásna oranžová tekvica. Receptov na jej spracovanie je mnoho. Hodí sa do slaných, ale aj do sladkých jedál. Po týždni plnom tekvicovej polievky, prívarku a placiek sme sa cez víkend rozhodli pre sladkú variantu. Už...
preèítajte si viacRecept: Orechovo – pudingové rezy bez múky
Na tento sviatočný koláčik si treba vyhradiť trošku trošku viac času a pred konzumáciou zaradiť viac pohybovej aktivity :-). Pudingy nám v skrinke stáli už pekne dlho, a tak som sa rozhodla ich konečne využiť. Po inšpirácii na instagrame vznikol tento 3-dielny...
preèítajte si viacRecept: Cuketovo – jablkový perník
Takmer v každej domácnosti sa občas (často) stane, že v špajzi dlho sedí nejaký druh zeleniny, či ovocia a gazdinka uvažuje, čo s ňou. Práve v takýchto chvíľach nechám voľnú ruku svojej fajntázii a vždy niečo vymyslím. Tento krát to bola cuketa a jabĺčko. Bol už...
preèítajte si viac