Milujem keď mám na prípravu obeda, či večere čas, keď si môžem všetko pekne nachystať a potom už len čarovať podľa aktuálnej chuti a stave špajze a chladničky. A keď je jedlo hotové, zastavím sa, narovnám, predýcham a každý sústom cítim ako sa mi energia a teplo rozlievajú do celého tela. Vďaka Jurajovi som sa naučila (nie len) pri jedení spomaliť, narovnať sa a energiu prijímať nie len z jedla, ale aj zo vzduchu, ktorý mi vďaka hlbokému dýchaniu a vzpriamenému držaniu tela prúdi celou chrbticou a vylieva sa do celého tela. Už starí Číňania verili, že energiu neprijímame len rozkladaním látok v tráviacom trakte, ale aj z dýchania pľúcami! Ak budeme jesť kvalitne, dbať na správne držanie tela a starať sa o svoju psychiku, výsledky na seba nenechajú dlho čakať. Jedlo akým je napríklad toto nás zasýti o mnoho skôr, silu pocítime už pri konzumácii, nepriberieme a hlavne sa budeme cítiť ľahko, šťastne a veľmi príjemne. Čo viac si priať? 🙂
Ingrediencie:
- 1 hrnček červenej šošovice
- koreňová zelenina: 2 mrkvy, 2 petržleny, 1/2 zeleru, 1 červená repa
- 5 strúčikov cesnaku
- 1 cuketa
- Soľ, čierne korenie, bobkový list, po prípade iné korenie
- akákoľvek zelená riasa
- olivový olej
- 1 hrnček quinoi
- 1/2 cibule
Pre fajnšmekrov:
- 200 ml sójovej smotany
- 2 vajíčka
Postup:
Šošovicu aspoň na 1 hodinu namočíme v 1 hrnčeku vody a necháme naboptnať. Koreňovú zeleninu si očistíme (na mrkve a zeleri nechávam aj šupku) a nakrájame na ľubovoľné tvary. V miske k zelenine pridáme nakrájaný cesnak, posypeme 1 lyžičkou soli, čiernym korením a poriadne premiešame. Cuketu môžeme olúpať (ja nechávam aj šupku, má predsa najviac živín), nakrájame na kolieska a necháme bokom na neskôr.
Plech na pečenie vymastíme olivovým olejom a nasypeme naň koreňovú zeleninu. K šošovici pridáme 1 lyžičku soli, štipku čierneho korenia a 2 bobkové listy. Následne ňou zalejeme zeleninu v pekáči. Pečieme v rúre 20 min na 200°C.
Pre fajnšmekrov, ktorí nechcú aby sa im zmes rozpadávala: v miske si rozmiešame 200 ml sójovej smotany spolu s 2 vajíčkami a lyžičkou soli a zmesou zalejeme šošovicu ešte pred pečením.
Po 20 minútach pekáč vytiahneme a poukladáme naň nakrájanú cuketu, ktorú ešte posypeme soľou a zelenou riasou. Opäť pečieme cca. 20min na 200°C. Postupne kontrolujeme, aby sa nám vrch nepripiekol. Potom stačí už len narezať a posypať čerstvými bylinkami.
Ako príloha sa ideálne hodí quinoa: 1 hrnček quinoi varíme v 2 hrnčekoch vody spolu s 1/2 olúpanej cibule, soľou, bezglutamanovou vegetou, oregánom a 1 lyžicou olivového oleja kým sa všetka voda nestratí.



Mohlo by Vás zaujímať:
Recept: Zdravý tekvicový koláč (pumpkin pie)
Na jeseň sa na nás takmer z každej záhrady usmieva krásna oranžová tekvica. Receptov na jej spracovanie je mnoho. Hodí sa do slaných, ale aj do sladkých jedál. Po týždni plnom tekvicovej polievky, prívarku a placiek sme sa cez víkend rozhodli pre sladkú variantu. Už...
preèítajte si viacRecept: Orechovo – pudingové rezy bez múky
Na tento sviatočný koláčik si treba vyhradiť trošku trošku viac času a pred konzumáciou zaradiť viac pohybovej aktivity :-). Pudingy nám v skrinke stáli už pekne dlho, a tak som sa rozhodla ich konečne využiť. Po inšpirácii na instagrame vznikol tento 3-dielny...
preèítajte si viacRecept: Cuketovo – jablkový perník
Takmer v každej domácnosti sa občas (často) stane, že v špajzi dlho sedí nejaký druh zeleniny, či ovocia a gazdinka uvažuje, čo s ňou. Práve v takýchto chvíľach nechám voľnú ruku svojej fajntázii a vždy niečo vymyslím. Tento krát to bola cuketa a jabĺčko. Bol už...
preèítajte si viac