Recept na domácu čokoládovú nátierku (nutellu) vymýšľam už niekoľko rokov (iné varianty si môžete pozrieť aj TU). Skúšala som salko (je to však cukrová bomba :-D), avokádo, kokosový olej, vriacu vodu a všeličo možné. Nikdy však nebola tak dokonalá ako táto, úplne úžasná domáca čokoládová nátierka z kokosového mlieka. Nie len chuť, ale aj konzistencia a vôňa sa nedajú s ničím porovnať a garantujem Vám, že Vám doma nevydrží viac než 3 dni! Je skvelá na potieranie ražného či iného chlebíka, na koláče (jeden skvelý nájdete napríklad TU), či len tak na lyžičku (je ťažké odolať).
Ingrediencie:
- 1 Kokosové mlieko 400 ml (ideálne neodtučnené z Lidla)
- 300 g horkej čokolády (percentá nechám na Vás)
- 5 lyžíc kokosového alebo palmového cukru (nie je nutné)
- 1 lyžica kokosového oleja
- 1 lyžica kakaa
- 1 hrnček celých lieskových orechov (dobrovoľné, nemusí sa použiť)
Vo vodnom kúpeli si zohrejeme kokosové mlieko asi na 60°C (bude Vás páliť keď doň strčíte prst). Kým sa mlieko ohreje, celé lieskové orechy opražíme nasucho na panvičke tak, aby sa nepripiekli (sľubujem, že tá vôňa Vám vyčarí úsmev na tvári). Opražené lieskovce následne pomelieme alebo rozmixujeme dohladka. Do teplého mlieka nasypeme cukor a miešame až kým sa neroztopí. Potom pridáme kokosový olej a nalámanú čokoládu s kakaom. Za stáleho miešania pozorujeme ako sa krásne mení konzistencia a vnímame tú úžasnú kokosovo-čokoládovú vôňu. Keď sa všetky suroviny krásne spoja, vypneme sporák a pridáme pomleté lieskové oriešky. Všetko ešte raz dôkladne premiešame. Jednu väčšiu zaváraninovú fľašu (asi 7 dcl) a viečko premyjeme vriacou vodou aby sme zabránili kontaminácii nátierky. Do fľaše vylejeme hotovú zmes, zavrieme viečkom a po vychladnutí skladujeme v chladničke. Do 2 týždňov by sa nemala pokaziť, zaručene ju však dovtedy spapáte 😀 .
foto: ilustračné, internet


Mohlo by Vás zaujímať:
Recept: Zdravý tekvicový koláč (pumpkin pie)
Na jeseň sa na nás takmer z každej záhrady usmieva krásna oranžová tekvica. Receptov na jej spracovanie je mnoho. Hodí sa do slaných, ale aj do sladkých jedál. Po týždni plnom tekvicovej polievky, prívarku a placiek sme sa cez víkend rozhodli pre sladkú variantu. Už...
preèítajte si viacRecept: Orechovo – pudingové rezy bez múky
Na tento sviatočný koláčik si treba vyhradiť trošku trošku viac času a pred konzumáciou zaradiť viac pohybovej aktivity :-). Pudingy nám v skrinke stáli už pekne dlho, a tak som sa rozhodla ich konečne využiť. Po inšpirácii na instagrame vznikol tento 3-dielny...
preèítajte si viacRecept: Cuketovo – jablkový perník
Takmer v každej domácnosti sa občas (často) stane, že v špajzi dlho sedí nejaký druh zeleniny, či ovocia a gazdinka uvažuje, čo s ňou. Práve v takýchto chvíľach nechám voľnú ruku svojej fajntázii a vždy niečo vymyslím. Tento krát to bola cuketa a jabĺčko. Bol už...
preèítajte si viac