Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /data/www/22131/plodyzeme_sk/www/wp-content/themes/Plodyzeme/includes/builder/functions.php on line 4783
Recept: Čokoládová nátierka z kokosového mlieka (domáca nutella) - Plody Zeme

Recept na domácu čokoládovú nátierku (nutellu) vymýšľam už niekoľko rokov (iné varianty si môžete pozrieť aj TU). Skúšala som salko (je to však cukrová bomba :-D), avokádo, kokosový olej, vriacu vodu a všeličo možné. Nikdy však nebola tak dokonalá ako táto, úplne úžasná domáca čokoládová nátierka z kokosového mlieka. Nie len chuť, ale aj konzistencia a vôňa sa nedajú s ničím porovnať a garantujem Vám, že Vám doma nevydrží viac než 3 dni! Je skvelá na potieranie ražného či iného chlebíka, na koláče (jeden skvelý nájdete napríklad TU), či len tak na lyžičku (je ťažké odolať).

Ingrediencie:

  • 1 Kokosové mlieko 400 ml (ideálne neodtučnené z Lidla)
  • 300 g horkej čokolády (percentá nechám na Vás)
  • 5 lyžíc kokosového alebo palmového cukru (nie je nutné)
  • 1 lyžica kokosového oleja
  • 1 lyžica kakaa
  • 1 hrnček celých lieskových orechov (dobrovoľné, nemusí sa použiť)

Vo vodnom kúpeli si zohrejeme kokosové mlieko asi na 60°C (bude Vás páliť keď doň strčíte prst). Kým sa mlieko ohreje, celé lieskové orechy opražíme nasucho na panvičke tak, aby sa nepripiekli (sľubujem, že tá vôňa Vám vyčarí úsmev na tvári). Opražené lieskovce následne pomelieme alebo rozmixujeme dohladka. Do teplého mlieka nasypeme cukor a miešame až kým sa neroztopí. Potom pridáme kokosový olej a nalámanú čokoládu s kakaom. Za stáleho miešania pozorujeme ako sa krásne mení konzistencia a vnímame tú úžasnú kokosovo-čokoládovú vôňu. Keď sa všetky suroviny krásne spoja, vypneme sporák a pridáme pomleté lieskové oriešky. Všetko ešte raz dôkladne premiešame. Jednu väčšiu zaváraninovú fľašu (asi 7 dcl) a viečko premyjeme vriacou vodou aby sme zabránili kontaminácii nátierky. Do fľaše vylejeme hotovú zmes, zavrieme viečkom a po vychladnutí skladujeme v chladničke. Do 2 týždňov by sa nemala pokaziť, zaručene ju však dovtedy spapáte 😀 .

foto: ilustračné, internet

Mohlo by Vás zaujímať:

Recept: Cuketovo – jablkový perník

Takmer v každej domácnosti sa občas (často) stane, že v špajzi dlho sedí nejaký druh zeleniny, či ovocia a gazdinka uvažuje, čo s ňou. Práve v takýchto chvíľach nechám voľnú ruku svojej fajntázii a vždy niečo vymyslím. Tento krát to bola cuketa a jabĺčko. Bol už...

preèítajte si viac