Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /data/www/22131/plodyzeme_sk/www/wp-content/themes/Plodyzeme/includes/builder/functions.php on line 4783
Recept: Jesenný slivkový koláč - Plody Zeme

Čas strávený v kuchyni je síce fajn a môže byť veľká zábava, keď však nestíhame a potrebujeme niečo sladké ukuchtiť čo najrýchlejšie, nie je na škodu trošku začarovať. Ja čarujem veľmi rada a hlavne často. Najradšej keď som cez víkend doma s rodinou vo Svite, kde máme načasovaných každých 5 minút a na mňa sa pozerá niekoľko párov žiadostivých detských ale aj dospelých očí. Tento slivkový koláčik je skvelý keď potrebujete spotrebovať slivky, ktorých je na jeseň neúrekom, keď nemáte čas, či chuť tráviť pri rúre hodiny. Príprava, do ktorej môžete zahrnúť celú rodinu trvá tak 20 minút a výsledok skutočne stojí za to 😉. Koláčok je samozrejme bez bieleho sukru a pšeničnej múky!

Ingrediencie:

Mokrá zmes:

  • 25 sliviek
  • ½ hrnčeka kokosového alebo palmového cukru (po prípade aj viac ak by ste mali mlsný jazýček)
  • 2 lyžice medu
  • 2 vajcia

Suchá zmes:

  • 1 hrnček maku (nepomletého)
  • 1 hrnček pohánkovej múky (po prípade ryžovej, kukuričnej, špaldovej, amarantovej, pšenovej alebo cícerovej, nájdete ich TU)
  • 1 lyžica kakaa
  • 2 lyžičky sódy bikarbóny
  • Štipka soli

Na potretie

Na ozdobu

Najprv si odkôstkujeme slivky a pomelieme mak. Potom v jednej miske zmiešame všetky suché ingrediencie. Suroviny na mokrú zmes nasypeme do mixéra a poriadne rozmixujeme. Mala by nám vzniknúť riedka zmes bez kúskov sliviek. Ak vlastníte menší mixér a všetko sa Vám tam nezmestí, kľudne suroviny rozdeľte na dve časti, koláču to nijak neuškodí 😉. Do mokrej zmesi, ktorú vylejeme do väčšej misky, postupne jemne vmiešavame suchú zmes tak, aby sme čo najviac zachovali nadýchanosť cesta. Ak by ste chceli mať cesto trošku chrumkavé, môžete doňho vmiešať ešte akékoľvek nasekané oriešky. Klasický veľký plech vymažeme kokosovým olejom a posypeme múkou, ktorú sme použili do cesta alebo pomletými orechmi. Teraz už je všetko pripravené na to, aby sme naň vyliali cesto a rovnomerne rozotreli. Pečieme na 180°C 20 – 30 minút podľa typu rúry. Koláč priebežne kontrolujeme pomocou špáradla.

Po upečení koláč vytiahneme z rúry, necháme chvíľku vychladnúť a následne potrieme úžasnou domácou čokoládovou nátierkou (recept nájdete TU). Na ozdobu posypeme kakaovými bôbmi, sušenými brusnicami, sušenými čerešňami, sušenou machovkou a aróniou, samozrejme bez pridaného cukru a konzervantov.

Mohlo by Vás zaujímať:

Recept: Cuketovo – jablkový perník

Takmer v každej domácnosti sa občas (často) stane, že v špajzi dlho sedí nejaký druh zeleniny, či ovocia a gazdinka uvažuje, čo s ňou. Práve v takýchto chvíľach nechám voľnú ruku svojej fajntázii a vždy niečo vymyslím. Tento krát to bola cuketa a jabĺčko. Bol už...

preèítajte si viac