Mnohí z Vás sa ma pýtajú, ako vlastne robím tú svoju záhadnú raňajkovú kašu, po ktorej necítim hlad a zasýti ma až do obeda. V postate na jej príprave nie je vôbec nič zložité. Základom podľa TČM (tradičná čínska medicína) je, aby ste ju varili dostatočne dlho, dokonca až niekoľko hodín. Dôvodom tak dlhého varenia je uvoľnenie čo najväčšieho množstva energie, ktorá sa následne premieňa na životnú energiu Qi (čchi). Tú sme kedysi dostali do vienka od našich rodičov, máme ju uloženú v ľadvinách a pri dnešnom štýle života, kedy sa stále niekam ponáhľame, stresujeme a takmer vôbec neodpočívame z nej každým dňom pomaly ale isto ukrajujeme. Niektorí viac, iní menej a len málokto vôbec. Ako väčšina z nás vie, ani výkonnostný a profesionálny šport nie je veľmi zdraviu prospešný, má skôr sebadeštruktívny charakter. Energie Qi nám športovcom teda taktiež každým dňom značne ubúda. Keď ho však tak veľmi milujeme a nevieme sa ho vzdať, je dôležité našu životnú energiu Qi pomaly dopĺňať. O TČM toho zatiaľ žiaľ neviem veľmi veľa. Čo som ale doteraz pochopila je, že hlavným zdrojom pre Qi je dlhé varenie s právne dýchanie (o tom článok niekedy inokedy ;-)). Riadi sa heslom: “Kvalitná strava nie je to, čo nám chutí, ale to, po čom sa cítime dobre” (celý článok TU). Podľa mňa teda niet nad krajšie začatie dňa, než TEPLÝMI výdatnými raňajkami, ktoré zahrejú z vnútra i zvonka a dodajú pozitívne naladenie na celý deň.
Postup:
Obilninu 3 krát premyjeme a nasypeme do veľkého hrnca. Zalejeme studenou vodou, osolíme, prikryjeme a počkáme kým voda začne vrieť. Potom zmiernime plameň na minimum a necháme variť asi dve hodiny (ideálne 4 – 12). Počas varenia by sme hrniec nemali otvárať, aby nám „neušla“ už získaná energia. Ak sa bojíme, že nám kaša prihorí, sporták vypneme, počkáme 3 minúty a až potom odkryjeme a prilejeme vodu. Pod pokrývkou totižto energia krásne koluje a ukladá sa do jedla. Keď však otvoríme veko, môžme rýchlo stratiť, čo sme už získali. S konzistenciou si nerobte starosti, správna neexistuje. A práve v tom tkvie rozmanitosť raňajkovej kaše. Tým že stále používame iné obilniny a dochucovadlá, kaša bude stále iná a jedinečná! Takto pripravenú kašu necháme cez noc voľne odstáť a na druhý deň ju uskladníme do chladničky, kde vydrží niekoľkod ní. Ja sa už večer teším, ako si z nej ráno “ukrojím” a ochutím podľa aktuálnej chuti.
Dochutenie:
Ráno si môžeme kašu ohriať v mikrovlnke, ja však preferujem niekoľkominútový ohrev na variči. Potraviny v chladničke totižto strácajú svoju energiu a niekoľkosekundový ohrev v mikrovlnke im ju nevráti. Takže si ráno kašu postavíme na varič, zakryjeme a ohrievame zhruba 15 – 20 min. Môžeme pridať nakrájané ovocie a variť ju spolu s ním. tento čas môžeme využiť na obliekanie a chystanie. Keď je zmeska dostatočne zohriata, dochutíme ju podľa aktuálnej chuti a možností špajze. Nesmú chýbať ľanové semiačka, slnečnicové semiačka, sezam, mak, hrozienka, marhule, ďatle, figy, sušená repa, brusnice, čučoriedky, goji, kakao, karob, maka alebo škorica, po prípade guarana. Vlastne takmer všetko čo u nás nájdete. Od sušeného ovocia, cez orechy a semiačka až po kokosový olej. Ja sa riadim heslom, že niekedy je menj viac a zbytočne nekombinujem viac než 4 prísady.




Ak Vás viac zaujíma východný pohľad na život odporúčam túto stránku, kde nájdete mnoho zauímavých postrehov a rád. Zaujímavú stránku nájdete aj TU. Taktiež ďakujem mojej poradkyni Ivane Zbellovej.
Mohlo by Vás zaujímať:
Recept: Zdravý tekvicový koláč (pumpkin pie)
Na jeseň sa na nás takmer z každej záhrady usmieva krásna oranžová tekvica. Receptov na jej spracovanie je mnoho. Hodí sa do slaných, ale aj do sladkých jedál. Po týždni plnom tekvicovej polievky, prívarku a placiek sme sa cez víkend rozhodli pre sladkú variantu. Už...
preèítajte si viacRecept: Orechovo – pudingové rezy bez múky
Na tento sviatočný koláčik si treba vyhradiť trošku trošku viac času a pred konzumáciou zaradiť viac pohybovej aktivity :-). Pudingy nám v skrinke stáli už pekne dlho, a tak som sa rozhodla ich konečne využiť. Po inšpirácii na instagrame vznikol tento 3-dielny...
preèítajte si viacRecept: Cuketovo – jablkový perník
Takmer v každej domácnosti sa občas (často) stane, že v špajzi dlho sedí nejaký druh zeleniny, či ovocia a gazdinka uvažuje, čo s ňou. Práve v takýchto chvíľach nechám voľnú ruku svojej fajntázii a vždy niečo vymyslím. Tento krát to bola cuketa a jabĺčko. Bol už...
preèítajte si viac
Naša rodina, na odporúčanie Soničky, varí podobný typ kaše asi každý tretí deň.
Cítime sa fajn, energie máme dostatok, už to začali jesť aj susedia a dokonca aj ďalší člen našej rozvetvenej rodiny, ktorý má viac ak o 100 kg (o dosť viac), vylúčil múku a začal chudnúť. Ďakujeme za tento typ raňajok a tešíme sa na ďalšie recepty. Najmä na zdravé koláče.
Maminka ďakujem veľmi pekne za podporu 🙂 Teším sa, že aj vám je tak fajn ako mne a máte kopec energie 😉
Ahoj, ahoj teším sa moc, že moje odporúčanie rozširuješ ďalej … tak dobrú chuť a na zdravie
🙂 Kaša mi veľmi pomáha. Taktiež sa snažím jesť viac teplých a varených jedál, čo občas býva dosť problém, ale určite je to o niečo viac ako kedysi, veľmi pekne ďakujem. Ak je v článku ale nejaká nezrovnaloť, kľudne ma prosím oprav 🙂 Ešte raz 100-krát ďakujem.
Myslím si, že si v článku uviedla všetko čo tam má byť…
Pomalé varenie odporúčajú z rôznych kultúr, či kulinárií. Je to jednoducho tak, že kým varíte nielen jedlo, ale aj teplo v dome vytvárate tým správnym spôsobom. Kým Varíte máte skvelý čas pre seba, či už na tú rannú prípravu obliekanie, hygiena a podobne, alebo cvičenie, či meditáciu……ja to mám tak, že sa stihnem zobudiť. Nikdy som nebola ranostaj a je to prekrásna chvíľa na pozorovanie mojej rodiny. Ako začne kaša, či polievka rozvoniavať, postupne z izieb prichádzajú ku mne ostatní, za vôňou….polospiacky a zobúdzajú sa spolu so mnou 🙂 Hrejivý pocit pre maminu 🙂 Vrelo odporúčam 🙂