Bazalkové semená sú u nás a celkovo na Slovensku žhavou novinkou. Podobne ako chia semená na seba viažu veľké množstvo vody, a to hneď, rovno pred Vašimi očami. Tieto semiačka pomáhaju pri nadváhe, zápche, či cukrovke a podporujú trávenie (viac info TU). Preto som sa rozhodla vymyslieť niečo rýchle, chutné, zdravé, čo vydrží dlho v chladničke. A podarilo sa mi to hneď na prvý krát. Bazalkový puding, alebo puding z bazalkových semiačok je skvelým dezertom nie len na nedeľu, ale vďaka tomu, že v chladničke vydrží niekoľko dní, aj na všedný deň. A tak keď sa večer po práci vrátite domov, nemusíte dlho premýšľať, čím by ste potešili mlsný jazýček. Stačí otvoriť chladničku, chvíľku prihriať, zavrieť oči a vychutnať.

Ingrediencie:

 

Postup:

Sušené ďatle a hrozienka na chvíľu (ideálne 30 min) namočíme v 1 hrnčeku horúcej vody a potom ich poriadne rozmixujeme. Bazalkové semiačka taktiež namočíme v 1 hrnčeku ale studenej vody a pozorujeme ako rýchlo nasiaknu vodu. Je to fakt fascinujúce, nepremeškajte to :-). Orechy spolu so slnečnicovými semiačkami opražíme nasucho na panvičke a následne ak máme viac času, ich pomelieme. Ak na nás tlačia hladné krky, necháme ich v celku. V strednom hrnci zmiešame rozmixované ďatle, hrozienka, napučané bazalkové semiačka a orechy. Všetko poriadne premiešame, pridáme karob, škoricu, po prípade med, privedieme do varu a vypneme sporák. Ak by sa nám puding zdal príliš hustý už pri varení, môžeme ešte doliať trošku vody, tie semiačka sú fakt vodožráči :-). Puding podávame ešte teplý, ozdobený kokosom a goji. Zaručene zahreje. AK by sa Vám z pudinhu náhodou niečo zvýšilo, kľudne ho môžete schovať do chladničky na horšie časy a dopriať si ho v chladenej podobe, alebo po vytiahnutí opäť ohriať.

Mohlo by Vás zaujímať:

Recept: Makový koláč z červenej repy

Pre milovníkov červenej repy a ženy trpiace anémiou som vymyslela unikátnu nesladenú čisto naturálnu repovo – makovú bombu plnú železa, kyseliny listovej, draslíka, vápnika, horčíka a vlákniny. Červená repa je podľa mňa jedna z najúžasnejších a najsilnejších potravín,...

preèítajte si viac

Recept: Slivkovo – makové Brownies

Odkedy som sa vzdala cukru a priemyselne spracovaných potravín, koláčiky vyjedám len zriedka a aj keď pečenie milujem, väčšina mojich výtvorov putuje do Jurajovho bruška. V tomto prípade som však nedokázala odolať a s lyžičkou v ruke som novo-vymyslené Slivkovo –...

preèítajte si viac