Za posledné týždne sa stal makovo-jablkový zákusok mojim favoritom. Horkastý mak, kyslé jablko a aromatická škorica vytvárajú dokonalú kombináciu chutí a vôní, ktoré potešia a naplnia všetky zmysly. Mak radím na mojom rebríčku TOP POTRAVÍN hneď po červenej repe na druhé miesto. V 100g tejto nádherne čiernej potraviny nájdeme až približne 180% dennej dávky vápnika, ktorého vstrebateľnosť je oproti živočíšnym produktom enormne vysoká (viac info TU)! Makovo-jablkový zákusok, alebo aj makový apple pie, je dokonalým dezertom k poobednej kávičke, či večernej šálke horúceho čaju hlavne v tomto sychravom jesennom období. Tak sa skúsme na chvíľu zastaviť, pohodlne sa usadiť, nadýchnuť sa až do brucha a všetkými zmyslami vnímať nie len koláčik a teplý čajík, ale aj prítomnosť milovanej osoby, kamarátky, či rodiny.
Ingrediencie:
Cesto:
- 1 ½ hrnčeku maku
- ½ hrnčeku sezamových semiačok
- ½ hrnčeku slnečnicových semiačok
- ½ lyžičky sódy bikarbóny
- 4 lyžice medu
- 1 vajíčko
Náplň:
- 5 väčších jabĺk
- 1 plná lyžica kokosového oleja
- 4 – 6 lyžíc kokosového alebo palmového cukru (je možné vynechať, podľa chuti a potreby)
- 1 lyžička škorice
Najprv si najemno pomelieme mak. Sezamové a slnečnicové semiačka taktiež pomelieme alebo rozmixujeme na jemnú mastnú hmotu. Vo väčšej miske pomiešame pomletý mak a semiačka a pridáme sódu bikarbónu. Uprostred zmesi urobíme jamku, do ktorej vylejeme med a rozšľahané vajíčko. Všetko postupne premiešame lyžicou, varechou alebo ručne, až kým nám nevznikne hmota podobná maslovému cestu. Možno sa bude trošku drobiť, ale to nevadí. Hotové cesto necháme chvíľku odstáť. Za ten čas si nakrájame jablká (aj so šupkou) na menšie kúsky ľubovoľného tvaru. V menšom hrnci roztopíme kokosový olej, na ktorom následne opražíme nakrájané jablká asi 5 minút. Potom pridáme cukor (ak chceme) a škoricu, premiešame a necháme udusiť pod pokrývkou asi 10 minút. Potom odkryjeme a za varu necháme odpariť prebytočnú vodu. Okrúhlu formu o priemere cca. 25 cm si vymastíme kokosovým olejom alebo vyplníme papierom na pečenie. Odložíme si ¼ cesta. Ostatnými ¾ pomaly vypĺňame spodok formy aj boky tak, aby bola hrúbka rovnomerná. Ideálne je si pred tým omočiť ruku vodou a urobiť to ručne a na záver vyrovnať lyžicou. Na cesto následne vylejeme uvarené jablká (kľudne ešte teplé). Zo zbytku cesta skúsime vytvoriť šúľance, ktorými vytvoríme navrchu mriežku. Netrápte sa ak to nebude dokonalé. Dôležitá je predsa láska, ktorú do koláčika dávate. Tá zakryje všetky nedostatky 😉. Pečieme na 180°C cca. 20 min, priebežne kontrolujeme špáratkom.


Mohlo by Vás zaujímať:
Recept: Kávové rezy
Krásne slnečné zimné a skoré jarné dni, kedy veľa času trávime v mrazivej prírode, priam volajú po nejakej fajnotke. Je prirodzené že v zime namiesto ovocia siahame po niečom tučnejšom, sladšom, ideálne čokoládovom 🙂 Pripravila som pre Vás preto fenomenálne kávové...
preèítajte si viacRecept: Tekvicový svieži koláč s posýpkou
Koniec leta a začiatok jesene je obdobie hrušiek, jabĺk a tekvíc. Obzvlášť tento rok bol bohatý na všetky druhy tekvice od hokkaida až po maslové tekvice. My obľubujeme úplne všetky (aj keď hokkaidó je favorit) a posledný mesiac ich konzumuje snáď na všetky spôsoby....
preèítajte si viacRecept: Makový koláč z červenej repy
Pre milovníkov červenej repy a ženy trpiace anémiou som vymyslela unikátnu nesladenú čisto naturálnu repovo – makovú bombu plnú železa, kyseliny listovej, draslíka, vápnika, horčíka a vlákniny. Červená repa je podľa mňa jedna z najúžasnejších a najsilnejších potravín,...
preèítajte si viac