Milujem pečenie a mám rada, keď dokážem za krátku chvíľu v kuchyni vyčarovať niečo kreatívne, chutné, sýte a dokonale výživné. Sú však chvíle, kedy pečeniu a príprave „fajnotiek“ pre mojich blízkych obetujem trošku viac času a zároveň si to dokonale užívam. Toto netradičné sviatočné „tiramisu“ bez piškót, tvarohu, či maskarpone je jedným z mojich vrcholných diel, ktorého prípravou sa možno trošku zdržíme, výsledok však stojí za to. Ja si jeho prípravu doslova užívam a tie nadšené tváre, keď ho po vychladnutí vytiahnem z chladničky taktiež stoja za to ;-). Garantujem, že sa budete oblizovať až za ušami.
P.S.: recept som síce nazvala sviatočný, je však len na vás, ktorý deň oslavujete. My sa snažíme oslavovať každý deň, každú minútu, každú sekundu,…
Ingrediencie:
1. vrstva
- 4 lyžice ľanových semiačok
- 1 slnečnicových semiačok (alebo sezamu)
- 1,5 hrnčeka sušených ďatlí
- 1 hrnček hrozienok
- ½ hrnčeka múky (pohánkovej, ryžovej, alebo špaldovej…akú máte doma)
- 5 lyžíc kávy
- 1 lyžička jedlej sódy (prášku do pečiva)
- 1 vajce
- Štipka soli
2. vrstva
- 2 hrnčeky kešu orechov
- 1 hrnček kokosu
- 3 lyžice medu (alebo podľa chuti 😉)
- 1 vajce (nemusí byť)
- ½ hrnčeka vody
Čokoládová poleva:
- 150 g kvalitnej horkej čokolády (80% a viac)
- 2 lyžice kokosového oleja
- 0,5 dcl sójového alebo iného mlieka
Postup:
Príprava na pečenie (minimálne 30 min pred):
- Kávu zalejeme 1 hrnčekom (2 dcl) vriacej vody a necháme poriadne vychladnúť a vylúhovať (aspoň 20 min, kľudne aj viac) a potom ju scedíme.
- Ďatle a hrozienka taktiež zalejeme asi 0,5 dcl vriacej vody (tak, aby boli všetky namočené) a necháme asi ½ hodiny „rozmočiť“. Ovocie potom bude krásne mäkké a chuť sa viac rozplynie.
- Ako posledné si namočíme aj kešu orechy, a to v ½ hrnčeku (1 dcl) studenej vody a taktiež necháme aspoň 20 min odležať (ideálne viac).
1. vrstva: Ľanové a slnečnicové semiačka (po prípade sezam) rozmixujeme najemno. Ak máte výkonný mixér dajú sa rozmixovať až na múku, ja mám však rada, ak mi v ceste zostanú menšie kúsky semiačok. Je to na vás, cestu to neublíži. Rozmixované semiačka vysypeme do misky a zmiešame s múkou, jedlou sódou a štipkou soli. V mixéry následne rozmixujeme namočené ďatle a hrozienka aj s vodou, pridáme scedenú kávu, vajíčko a ešte 1 hrnček studenej vody a rozmixujeme na jemný krém, ktorý potom nalejeme k semiačkam a múke a jemne premiešame vareškou. Pridáme lásku a necháme chvíľu odležať.
2. Vrstva: Je veľmi jednoduchá. V umytom mixéry rozmixujeme všetky ingrediencie na jemný krém, ochutnáme, po prípade ešte ochutíme medom a máme hotovo.
Pečenie: Rúru vyhrejeme na cca. 180 – 200°. Plech pokryjeme pečúcim papierom (alebo vymažeme kokosovým olejom a posypeme múkou) a vylejeme naň 1. vrstvu, ktorú poriadne rozotrieme. Takto rozotrené cesto dáme na 5 minút zapiecť do vyhriatej rúry. Po 5 minútach koláč vytiahneme a na 1. vrstvu natrieme 2. vrstvu, rozotrieme a vrátime do rúry. Pečieme 20 – 40 min, postupne kontrolujeme špáradlom.
Poleva: Vo vodnom kúpeli zohrejeme mlieko, do ktorého pridáme olej a necháme ho roztopiť. Ak sa Vám zdá vysokopercentná čokoláda príliš horká, môžete pridať trošku kokosového alebo palmového cukru. Do vzniknutej zmesy nalámeme čokoládu a počkáme kým sa roztopí. Odstavíme zo sporáku, ešte trošku pomiešame a potrieme ním vychladnutý koláč. Skladujeme ho v chladničke, alebo na chladnom mieste.



Mohlo by Vás zaujímať:
Recept: Kávové rezy
Krásne slnečné zimné a skoré jarné dni, kedy veľa času trávime v mrazivej prírode, priam volajú po nejakej fajnotke. Je prirodzené že v zime namiesto ovocia siahame po niečom tučnejšom, sladšom, ideálne čokoládovom 🙂 Pripravila som pre Vás preto fenomenálne kávové...
preèítajte si viacRecept: Tekvicový svieži koláč s posýpkou
Koniec leta a začiatok jesene je obdobie hrušiek, jabĺk a tekvíc. Obzvlášť tento rok bol bohatý na všetky druhy tekvice od hokkaida až po maslové tekvice. My obľubujeme úplne všetky (aj keď hokkaidó je favorit) a posledný mesiac ich konzumuje snáď na všetky spôsoby....
preèítajte si viacRecept: Makový koláč z červenej repy
Pre milovníkov červenej repy a ženy trpiace anémiou som vymyslela unikátnu nesladenú čisto naturálnu repovo – makovú bombu plnú železa, kyseliny listovej, draslíka, vápnika, horčíka a vlákniny. Červená repa je podľa mňa jedna z najúžasnejších a najsilnejších potravín,...
preèítajte si viac