Raňajkové cereálie sa v 60-tych rokoch stali veľkým hitom, ktorý sa zo západu rýchlo preniesol do celého Sveta. Len málokto si však v tej dobre uvedomoval, koľko pridaného cukru a konzervačných látok jedna krabica sladkej dobroty obsahuje. Mamičky to milovali, v domienke, že sa jedná o zdravé raňajky, s radosťou nasypali deťom plnú misku tejto kalorickej bomby a zaliali ju mliekom, sladkým džúsom, či jogurtom. Až po dlhšej dobe si začíname uvedomovať, že nie všetko, čo reklama opisuje ako super zdravú potravinu, je skutočne zdraviu prospešné. Müsli pritom majú z historického hľadiska úplne iný význam. Okolo roku 1900 ich vymyslel švajčiarsky lekár Maximilian Bircher-Benner a podával ich svojim pacientom ako vyváženú stravu. Zapečené müsli dnes nazývame granola a dajú sa pripraviť na veľmi veľa spôsobov podľa aktuálnej chuti a stave špajze. Fantázii sa v tomto prípade medze nekladú a je len na Vás, čo do zmesi pridáte. Skúsme teda v tejto „sladkej dobe“ vrátiť müsli a ich pôvodný význam. Je skutočne veľmi jednoduché pripraviť si granolu doma na niekoľko dní dopredu.
Ingrediencie, ktoré som použila ja:
- 3 hrnčeky vločiek (akýchkoľvek)
- 1 hrnček popukaného amarantu (prípravu nájdeš TU)
- 1 hrnček orechov
- ½ hrnčeka slnečnicových semiačok
- ½ hrnčeka ľanových semiačok
- ½ hrnčeka kokosových chipsov
- ½ hrnčeka goji
- 2 lyžice škorice
- 1 dcl rastlinného mlieka
- 3 lyžice medu
- sušené ovocie,…
Postup:
Všetky ingrediencie okrem mlieka a medu nasypeme do misky, poriadne premiešame a nasypeme na pekáč, ktorý sme vystlali pečúcim papierom, alebo poriadne vymastili akýmkoľvek olejom. Mlieko si zohrejeme asi na 60°C (neprivádzame k varu) a necháme v ňom rozpustiť med. Ešte teplým mliekom zalejeme suchú zmes vysypanú na pekáči a lyžicou premiešame. Pečieme pomaly asi na 150°C 20 – 40 min. Granolu priebežne kontrolujeme a asi každých 10 min vytiahneme z rúry a premiešame aby sa spodné vrstvy dostali navrch a naopak. S teplotou to radšej nepreháňajte, lebo sušené ovocie sa pripáli veľmi rýchlo. Keďže máme plynovú rúru, tak sa mi to podarí prešvihnúť takmer vždy :-D.



Mohlo by Vás zaujímať:
Amarantové nepečené guličky
Kúpili ste si amarant a neviete čo s tým? Varený má zvláštnu konzistenciu a v kaši Vám nechutí? Máme pre Vás rýchle a jednoduché riešenie. Skúste ho opražiť na vyhriatej panvičke (návod nájdete pri popise produktu TU) a vyrobiť z neho úžasne lahodné amarantové...
preèítajte si viacSviatočné “tiramisu” z plodov zeme
Milujem pečenie a mám rada, keď dokážem za krátku chvíľu v kuchyni vyčarovať niečo kreatívne, chutné, sýte a dokonale výživné. Sú však chvíle, kedy pečeniu a príprave „fajnotiek“ pre mojich blízkych obetujem trošku viac času a zároveň si to dokonale užívam. Toto...
preèítajte si viacMakovo-jablkový jesenný dezert (na zahriatie)
Jeseň nie je spojená len s farebným lístím, zubatým slniečkom a babím letom, ale aj so sychravým počasím, prvými mrazmi, dažďom a snehom. Práve v takomto počasí najradšej ostávame doma, prikryjeme sa huňatou dekou a pozeráme von oknom, či siahneme po dobrej knižke. Ku...
preèítajte si viac