Tento recept som vymyslela pri príprave na štátnice, kedy som premýšľala, čím by som asi najviac potešila vyčerpanú a hladnú komisiu. Premýšľala som nad surovinami, ktoré sú chutné a dokážu rýchlo dodať energiu a hlavne dobrú náladu. Výber bol teda jasný: káva, lieskovce a ďatle. To im zaručené pohladí zmysli a naplní žalúdok. Musím povedať, že skutočne zožali úspech a podarilo sa mi opantať chuťové poháriky asi každého z nich. Dokonca aj úprimný Juraj, ktorý sa nebojí povedať ak mu niečo nechutí usúdil, že to je asi najlepší koláč aký som kedy ukuchtila. Ani ja som neodolala a pár som si ich zobla. Sú fakt fenomenálne. Už pri príprave vôňa pečených lieskovcov obsadí každú skulinku vo Vašom byte a priláha nejeden mlsný jazýček. Garantujem Vám, že im len tak niekto neodolá :-). Veď usúďte samy!
Ingrediencie:
- 4 – 5 lyžíc pomletej zrnkovej kávy
- 3 dcl horúcej vody
- 1 ½ hrnčeka lieskových orieškov
- 2 hrnčeky sušených ďatlí
- 4 lyžice kokosového cukru
- 2 lyžice kokosového oleja
- 2 lyžice tuhého tučného kokosového mlieka (dá sa nahradiť kokosovým olejom)
- Na obaľovanie: kokos, karob, kakaocé bôby, kakao,…
Postup:
Kávu zalejeme vriacou vodou, necháme 20 min vylúhovať a potom scedíme (ja používam french press). Kávou následne zalejeme ďatle a necháme ich aspoň 10 min namočené aby trošku zmäkli. Za ten čas nasucho pomaly opražíme na panvičke lieskovce, po prípade ich môžeme zapiecť aj v rúre na nízkej teplote. Musíme byť opatrný a panvicou stále hýbať (hore – dole 😊). Pri príliš silnom plameni sa môžu veľmi rýchlo pripiecť a pokaziť tak chuť celému cestu. Takto opražené oriešky dodajú guliam intenzívnejšiu chuť a neodolateľnú vôňu. Opražené lieskovce rozmixujeme nahladko alebo pomelieme. Pridáme namočené ďatle, cukor, olej, kokosové mlieko a všetko poriadne rozmixujeme a necháme odpočinúť v chladničke aspoň hodinu. Po vychladnutí tvarujeme z cesta guľky ľubovoľnej veľkosti, ktoré následne obaľujeme v kokose, karobe, kakaových bôboch alebo ich zmesy.


Mohlo by Vás zaujímať:
Recept: Kávové rezy
Krásne slnečné zimné a skoré jarné dni, kedy veľa času trávime v mrazivej prírode, priam volajú po nejakej fajnotke. Je prirodzené že v zime namiesto ovocia siahame po niečom tučnejšom, sladšom, ideálne čokoládovom 🙂 Pripravila som pre Vás preto fenomenálne kávové...
preèítajte si viacRecept: Tekvicový svieži koláč s posýpkou
Koniec leta a začiatok jesene je obdobie hrušiek, jabĺk a tekvíc. Obzvlášť tento rok bol bohatý na všetky druhy tekvice od hokkaida až po maslové tekvice. My obľubujeme úplne všetky (aj keď hokkaidó je favorit) a posledný mesiac ich konzumuje snáď na všetky spôsoby....
preèítajte si viacRecept: Makový koláč z červenej repy
Pre milovníkov červenej repy a ženy trpiace anémiou som vymyslela unikátnu nesladenú čisto naturálnu repovo – makovú bombu plnú železa, kyseliny listovej, draslíka, vápnika, horčíka a vlákniny. Červená repa je podľa mňa jedna z najúžasnejších a najsilnejších potravín,...
preèítajte si viac