Semiačka rôzneho druhu by mali byť neoddeliteľnou súčasťou nášho každodenného jedálnička. Už niekoľko lyžíc nám dodá vysoké množstvo minerálov, vlákniny, esenciálnych aminokyselín a nenasýtených mastných kyselín. Semienka z tohto receptu sú bohatým zdrojom vitamínu E, fosforu, horčíku, železa, zinku, draslíka, medi, mangánu a vápniku.
Takmer každého z nás v práci ešte pred obedom zasiahne „hlaďák“ a práva vtedy je ten správny čas zahryznúť do niečoho chutného a výživného. Tieto semienkové krekry, ktoré si môžete pripraviť na niekoľko dní dopredu, sú skvelou alternatívou novodobého chleba. Vedeli ste, že väčšina pečiva, ktoré kúpite v supermarkete sa pripravuje z mrazených, industriálne upravovaných polotovarov, obsahuje kopec é-čok a iných nežiadúcich látok? Doprajme si na desiatu, či olovrant niečo výživnejšie! Niečo, čo nášmu telu dodá presne to, čo potrebuje, zasýti ho na dlhší čas a poteší aj naše chuťové poháriky.
Všetky hlavné ingrediencie (okrem vajíčok) nájdete na našom e-shope v najvyššej kvalite. Cesto vystačí na 1 väčší plech.
Ingrediencie:
- 1 hrnček sezamových semiačok
- ¼ hrnčeka slnečnicových semiačok
- ¼ hrnčeka tekvicových semiačok
- ½ hrnčeka cícerovej múky
- 1 lyžička himalájskej soli
- ½ lyžičky nového korenia
- ¼ lyžičky muškátového oriešku
- ½ lyžičky kurkumy
- ¼ lyžičky mletej razce
- ½ lyžičky sódy bikarbóny
- 2 domáce vajíčka
- ½ hrnčeka studenej vody
Postup:
Na rozpálenej väčšej panvici si nasucho opražíme sezamové semiačka. Pri opekaní treba dávať pozor, pretože sezam sa vie veľmi rýchlo spáliť. Opražené semiačka (majú mierne hnedú farbu a úžasne voňajú) najemno rozmixujeme. Výsledná hmota má sypko – tuhú konzistenciu. Dosť to závisí na výkonností mixéru, ale z vlastných skúseností viem, že konzistencia nie je až tak dôležitá.
Následne si opražíme aj tekvicové a slnečnicové semiačka, až kým ich vôňa neopantá celý dom a nezačnú praskať. Opečené semiačka veľmi opatrne rozmixujeme. Nechceme ich úplne pomlieť, skôr nasekať (mne sa osvedčilo striedavé mixovanie – chvíľu mixujem, chvíľu počkám, ako keď drtíte ľad). Nasekané semiačka vsypeme k sezamovej hmote, pridáme múku, sódu, všetko korenie a soľ (pri výbere korenia sa riaďte skôr vlastnými chuťovými pohárikmi než mojou preferenciou 😉, skvelé je aj chili, alebo čierne korenie). Suchú hmotu poriadne premiešame.
V druhej, menšej miske ručne vyšľaháme vajíčka s vodou a pridáme ich k suchej zmesi. Na záver už len všetko opatrne ale poriadne premiešame a necháme odstáť aspoň 10 minút. Semiačka do seba ešte naberú nejakú vodu a hmota zhustne.
Hotové cesto rozotrieme na pečúcim papierom vystlaný väčší plech a pečieme na 200°C 20 – 40 min. Cesto priebežne kontrolujeme, pretože krekry sa môžu veľmi rýchlo pripáliť. Doba pečenia závisí na type rúry a hrúbke cesta. Podávame s rastlinnou pomazánkou, bylinkami, tofu, alebo čímkoľvek, čo máte radi 😊 a horúcim bylinkovým čajíkom.
Poznámka: praženie semiačok krekrám dodá výraznejšiu chuť. Pri nedostatku času ho ale môžeme vynechať.


Mohlo by Vás zaujímať:
Recept: Kávové rezy
Krásne slnečné zimné a skoré jarné dni, kedy veľa času trávime v mrazivej prírode, priam volajú po nejakej fajnotke. Je prirodzené že v zime namiesto ovocia siahame po niečom tučnejšom, sladšom, ideálne čokoládovom 🙂 Pripravila som pre Vás preto fenomenálne kávové...
preèítajte si viacRecept: Tekvicový svieži koláč s posýpkou
Koniec leta a začiatok jesene je obdobie hrušiek, jabĺk a tekvíc. Obzvlášť tento rok bol bohatý na všetky druhy tekvice od hokkaida až po maslové tekvice. My obľubujeme úplne všetky (aj keď hokkaidó je favorit) a posledný mesiac ich konzumuje snáď na všetky spôsoby....
preèítajte si viacRecept: Makový koláč z červenej repy
Pre milovníkov červenej repy a ženy trpiace anémiou som vymyslela unikátnu nesladenú čisto naturálnu repovo – makovú bombu plnú železa, kyseliny listovej, draslíka, vápnika, horčíka a vlákniny. Červená repa je podľa mňa jedna z najúžasnejších a najsilnejších potravín,...
preèítajte si viac