Sezam indický je u nás zatiaľ známy len ako korenie, ktoré sa používa zväčša do indickej kuchyne. Je to veľká škoda, pretože tieto na meď, vápnik a železo bohaté semienka majú nie len významné blahodarné účinky, ale aj široké uplatnenie v slanej i sladkej kuchyni. Keď sa nasucho opražia, zvýrazní sa ich chuť, prehĺbi vôňa a zvýši vstrebatelnosť výživných látok. 100g sezamu obsahuje až 400% dennej dávky medi, 120% dennej dávky vápniku a 100% dennej dávky železa! Tak načo sa „ládovať“ výživovými doplnkami, keď máme takéto bohatstvo priamo v prírode? Hlavným benefitom sezamu je podpora tvorby bielych krviniek potrebných pre obranyschopnosť, výživa kĺbov, pokožky, nervovej sústavy a mozgu! Takže pri učení by mali byť jednou z volieb práve sezamové semienka. V neposlednej rade je dôležitou potravinou pri anémii pretože kombinácia železa doplní zásoby v tele a meď uľahčí jeho vstrebávanie.

A ako sa teda dajú sezamové semienka využiť v kuchyni? Jednou z možností je sezamová pasta, známa pod názvom tahini. Jeho chuť je však špecifická a nie každému zachutí hneď na prvý krát. Preto som vytvorila kakaovú variantu tejto výživnej nátierky s krémovou konzistenciou a sladenú ďatlami. Príprava je veľmi jednoduchá a rýchla, a tak ju zvládne každý. My si ju pripravujeme cez víkend a počas týždňa jej pomaly (vlastne dosť rýchlo) ubúda. Nátierka sa hodí na kváskový chlebík, palacinky, alebo len tak na lyžičku. Presne tak ju mám najradšej ja 😊. A priznám sa, keď začnem, neviem prestať. 

Ingrediencie (7dcl zaváraninová fľaša):

 

Postup:

  1. Najprv si zohrejeme ryžové mlieko (nemusí vrieť), rozpustíme v ňom kakao a poriadne premiešame. Zmesou zalejeme ďatle a necháme chvíľku postáť aby zmäkli.
  2. Kým sa budú ďatle „kúpať“ nasucho opražíme sezam vo väčšej panvičke s nepriliehavým dnom a to tak, že panvicu najprv poriadne rozohrejeme, potom znížime plameň a nasypeme sezam. Pražíme pomaly za občasného miešania. Ja si tento moment vždy vychutnávam, pretože semiačka začnú krásne hnednúť, praskať a rozvoňajú celú kuchyňu. Riaďte sa intuíciou a plameň vypnite, keď budú semiačka jemne hnedé a nádherne voňavé, pozor aby neprihoreli! Vždy je lepšie keď sú opražené menej, ako príliš. Necháme ich chvíľku postáť a vychladnúť.
  3. Teraz už len stačí nasypať sezam do výkonného mixéra a začať mlieť. Lepšie je začať na nižších otáčkach a pomaly pridávať na intenzite. Keď nám vznikne pasta podobná maslu (môže to trvať ak niekoľko minút), pridáme ďatle namočené v mlieku a kakau a mixujeme dohladka. Výsledná konzistencia by sa mala dať natrieť na chlebík. Hotovú pastu prelejeme do zaváraninovej fľaše a skladujeme v chladničke. Podávame s kváskovým chlebíkom, palacinkami, koláčom, alebo len tak na lyžičku. Garantujem, že do týždňa je preč.

Mohlo by Vás zaujímať:

Recept: Orechový zákusok plný minerálov

Vlašské orechy pochádzajú zo Strednej Ázie, v dnešnej dobe ich však dopestujeme aj v našich končinách. Zbierajú sa na jeseň, následne sa sušia a potom môžu konečne doputovať do našich brušiek. Vlašský orech je veľmi silná potravina, ktorá by hlavne pre svoj pozitívny...

preèítajte si viac

Recept: Domáca granola (niekoľko druhov)

Raňajkové cereálie sa v 60-tych rokoch stali veľkým hitom, ktorý sa zo západu rýchlo preniesol do celého Sveta. Len málokto si však v tej dobre uvedomoval, koľko pridaného cukru a konzervačných látok jedna krabica sladkej dobroty obsahuje. Mamičky to milovali,...

preèítajte si viac