Sezam indický je u nás zatiaľ známy len ako korenie, ktoré sa používa zväčša do indickej kuchyne. Je to veľká škoda, pretože tieto na meď, vápnik a železo bohaté semienka majú nie len významné blahodarné účinky, ale aj široké uplatnenie v slanej i sladkej kuchyni. Keď sa nasucho opražia, zvýrazní sa ich chuť, prehĺbi vôňa a zvýši vstrebatelnosť výživných látok. 100g sezamu obsahuje až 400% dennej dávky medi, 120% dennej dávky vápniku a 100% dennej dávky železa! Tak načo sa „ládovať“ výživovými doplnkami, keď máme takéto bohatstvo priamo v prírode? Hlavným benefitom sezamu je podpora tvorby bielych krviniek potrebných pre obranyschopnosť, výživa kĺbov, pokožky, nervovej sústavy a mozgu! Takže pri učení by mali byť jednou z volieb práve sezamové semienka. V neposlednej rade je dôležitou potravinou pri anémii pretože kombinácia železa doplní zásoby v tele a meď uľahčí jeho vstrebávanie.
A ako sa teda dajú sezamové semienka využiť v kuchyni? Jednou z možností je sezamová pasta, známa pod názvom tahini. Jeho chuť je však špecifická a nie každému zachutí hneď na prvý krát. Preto som vytvorila kakaovú variantu tejto výživnej nátierky s krémovou konzistenciou a sladenú ďatlami. Príprava je veľmi jednoduchá a rýchla, a tak ju zvládne každý. My si ju pripravujeme cez víkend a počas týždňa jej pomaly (vlastne dosť rýchlo) ubúda. Nátierka sa hodí na kváskový chlebík, palacinky, alebo len tak na lyžičku. Presne tak ju mám najradšej ja 😊. A priznám sa, keď začnem, neviem prestať.
Ingrediencie (7dcl zaváraninová fľaša):
- 1 ½ hrnčeka sezamových semienok
- 1 ½ hrnčeka sušených ďatlí
- ½ hrnčeka ryžového mlieka (po prípade vody)
- 6 lyžičiek kvalitného kakaa
Postup:
- Najprv si zohrejeme ryžové mlieko (nemusí vrieť), rozpustíme v ňom kakao a poriadne premiešame. Zmesou zalejeme ďatle a necháme chvíľku postáť aby zmäkli.
- Kým sa budú ďatle „kúpať“ nasucho opražíme sezam vo väčšej panvičke s nepriliehavým dnom a to tak, že panvicu najprv poriadne rozohrejeme, potom znížime plameň a nasypeme sezam. Pražíme pomaly za občasného miešania. Ja si tento moment vždy vychutnávam, pretože semiačka začnú krásne hnednúť, praskať a rozvoňajú celú kuchyňu. Riaďte sa intuíciou a plameň vypnite, keď budú semiačka jemne hnedé a nádherne voňavé, pozor aby neprihoreli! Vždy je lepšie keď sú opražené menej, ako príliš. Necháme ich chvíľku postáť a vychladnúť.
- Teraz už len stačí nasypať sezam do výkonného mixéra a začať mlieť. Lepšie je začať na nižších otáčkach a pomaly pridávať na intenzite. Keď nám vznikne pasta podobná maslu (môže to trvať ak niekoľko minút), pridáme ďatle namočené v mlieku a kakau a mixujeme dohladka. Výsledná konzistencia by sa mala dať natrieť na chlebík. Hotovú pastu prelejeme do zaváraninovej fľaše a skladujeme v chladničke. Podávame s kváskovým chlebíkom, palacinkami, koláčom, alebo len tak na lyžičku. Garantujem, že do týždňa je preč.



Mohlo by Vás zaujímať:
Recept: Zdravý tekvicový koláč (pumpkin pie)
Na jeseň sa na nás takmer z každej záhrady usmieva krásna oranžová tekvica. Receptov na jej spracovanie je mnoho. Hodí sa do slaných, ale aj do sladkých jedál. Po týždni plnom tekvicovej polievky, prívarku a placiek sme sa cez víkend rozhodli pre sladkú variantu. Už...
preèítajte si viacRecept: Orechovo – pudingové rezy bez múky
Na tento sviatočný koláčik si treba vyhradiť trošku trošku viac času a pred konzumáciou zaradiť viac pohybovej aktivity :-). Pudingy nám v skrinke stáli už pekne dlho, a tak som sa rozhodla ich konečne využiť. Po inšpirácii na instagrame vznikol tento 3-dielny...
preèítajte si viacRecept: Cuketovo – jablkový perník
Takmer v každej domácnosti sa občas (často) stane, že v špajzi dlho sedí nejaký druh zeleniny, či ovocia a gazdinka uvažuje, čo s ňou. Práve v takýchto chvíľach nechám voľnú ruku svojej fajntázii a vždy niečo vymyslím. Tento krát to bola cuketa a jabĺčko. Bol už...
preèítajte si viac