Keď si neviem rady, čo urobiť ako prílohu k prívarku, fazuli, alebo nejakej omáčke, víťazom sa častokrát stanú placky akéhokoľvek typu. Dnes som sa rozhodla pre mrkvové, a tak prinášam recept na túto rýchlu, zdravú, chrumakavú dobrotu. Ja som zvolila mrkvu, dá sa však použiť aj iná zelenina koreňového typu ako napríklad červená repa, petržlen, zeler, ale aj cuketa a tekvica.

Ingrediencie:

 

  • 150g mrkvy (3 menšie ks)
  • 1 vajíčko od šťastnej sliepočky
  • 1 hrnček špaldovej múky (140g)
  • ¼ hrnčeka vody (10 lyžíc)
  • 1 ½ hrste slnečnicových semiačok
  • 1 lyžička soli
  • ¼ lyžička muškátového oriešku
  • ¼ lyžičky anízu
  • Pár kvapiek olivového (alebo iného rastlinného) oleja
  • Semiačka na posypanie

Postup:

 

  1. Mrkvu ručne nastrúhame (môže sa aj rozmixovať, je však lepšie keď zostanú jemné kúsky a ručným strúhaním dodáme jedlu viac seba a viac lásky).
  2. Pridáme rozšľahané vajíčko, vodu, soľ, korenie a dobre premiešame.
  3. Následne nasypeme ostatné ingrediencie a opäť premiešame. Malo by nám vzniknúť tuhšie cesto, ktoré sa dá ľahko tvarovať.
  4. Z cesta vytvoríme placičky ľubovoľnej veľkosti a poukladáme na plech vystlaný pečúcim papierom alebo vymazaný olejom. Placičky sa ľahšie tvarujú keď si pred tým opláchneme ruky.
  5. Pred pečením môžeme ešte pokvapkať olivovým olejom a posypať obľúbenými semiačkami.
  6. Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C cca. 30 min. Priebežne kontrolujeme. Placky sú hotové keď chytia jemne hnedastú farbu. Podávame len tak ako hlavné jedlo (skvele sa hodia na vešeru), k zelenine, omáčkam, prívarkom, alebo napríklad k fazuli.

Mohlo by Vás zaujímať:

Recept: Makový koláč z červenej repy

Pre milovníkov červenej repy a ženy trpiace anémiou som vymyslela unikátnu nesladenú čisto naturálnu repovo – makovú bombu plnú železa, kyseliny listovej, draslíka, vápnika, horčíka a vlákniny. Červená repa je podľa mňa jedna z najúžasnejších a najsilnejších potravín,...

preèítajte si viac

Recept: Slivkovo – makové Brownies

Odkedy som sa vzdala cukru a priemyselne spracovaných potravín, koláčiky vyjedám len zriedka a aj keď pečenie milujem, väčšina mojich výtvorov putuje do Jurajovho bruška. V tomto prípade som však nedokázala odolať a s lyžičkou v ruke som novo-vymyslené Slivkovo –...

preèítajte si viac