Keď si neviem rady, čo urobiť ako prílohu k prívarku, fazuli, alebo nejakej omáčke, víťazom sa častokrát stanú placky akéhokoľvek typu. Dnes som sa rozhodla pre mrkvové, a tak prinášam recept na túto rýchlu, zdravú, chrumakavú dobrotu. Ja som zvolila mrkvu, dá sa však použiť aj iná zelenina koreňového typu ako napríklad červená repa, petržlen, zeler, ale aj cuketa a tekvica.
Ingrediencie:
- 150g mrkvy (3 menšie ks)
- 1 vajíčko od šťastnej sliepočky
- 1 hrnček špaldovej múky (140g)
- ¼ hrnčeka vody (10 lyžíc)
- 1 ½ hrste slnečnicových semiačok
- 1 lyžička soli
- ¼ lyžička muškátového oriešku
- ¼ lyžičky anízu
- Pár kvapiek olivového (alebo iného rastlinného) oleja
- Semiačka na posypanie
Postup:
- Mrkvu ručne nastrúhame (môže sa aj rozmixovať, je však lepšie keď zostanú jemné kúsky a ručným strúhaním dodáme jedlu viac seba a viac lásky).
- Pridáme rozšľahané vajíčko, vodu, soľ, korenie a dobre premiešame.
- Následne nasypeme ostatné ingrediencie a opäť premiešame. Malo by nám vzniknúť tuhšie cesto, ktoré sa dá ľahko tvarovať.
- Z cesta vytvoríme placičky ľubovoľnej veľkosti a poukladáme na plech vystlaný pečúcim papierom alebo vymazaný olejom. Placičky sa ľahšie tvarujú keď si pred tým opláchneme ruky.
- Pred pečením môžeme ešte pokvapkať olivovým olejom a posypať obľúbenými semiačkami.
- Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C cca. 30 min. Priebežne kontrolujeme. Placky sú hotové keď chytia jemne hnedastú farbu. Podávame len tak ako hlavné jedlo (skvele sa hodia na vešeru), k zelenine, omáčkam, prívarkom, alebo napríklad k fazuli.



Mohlo by Vás zaujímať:
Recept: Zdravý tekvicový koláč (pumpkin pie)
Na jeseň sa na nás takmer z každej záhrady usmieva krásna oranžová tekvica. Receptov na jej spracovanie je mnoho. Hodí sa do slaných, ale aj do sladkých jedál. Po týždni plnom tekvicovej polievky, prívarku a placiek sme sa cez víkend rozhodli pre sladkú variantu. Už...
preèítajte si viacRecept: Orechovo – pudingové rezy bez múky
Na tento sviatočný koláčik si treba vyhradiť trošku trošku viac času a pred konzumáciou zaradiť viac pohybovej aktivity :-). Pudingy nám v skrinke stáli už pekne dlho, a tak som sa rozhodla ich konečne využiť. Po inšpirácii na instagrame vznikol tento 3-dielny...
preèítajte si viacRecept: Cuketovo – jablkový perník
Takmer v každej domácnosti sa občas (často) stane, že v špajzi dlho sedí nejaký druh zeleniny, či ovocia a gazdinka uvažuje, čo s ňou. Práve v takýchto chvíľach nechám voľnú ruku svojej fajntázii a vždy niečo vymyslím. Tento krát to bola cuketa a jabĺčko. Bol už...
preèítajte si viac
zaujalo veľmi určite vyskúšam ako alternatívu na desiatu deťom.
Tešíme sa 🙂 Verím, že bude chutiť