Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /data/www/22131/plodyzeme_sk/www/wp-content/themes/Plodyzeme/includes/builder/functions.php on line 4783
Recept: Mrkvové placky (príloha k jedlu alebo len tak ako chrumkavá svačina :-) ) - Plody Zeme

Keď si neviem rady, čo urobiť ako prílohu k prívarku, fazuli, alebo nejakej omáčke, víťazom sa častokrát stanú placky akéhokoľvek typu. Dnes som sa rozhodla pre mrkvové, a tak prinášam recept na túto rýchlu, zdravú, chrumakavú dobrotu. Ja som zvolila mrkvu, dá sa však použiť aj iná zelenina koreňového typu ako napríklad červená repa, petržlen, zeler, ale aj cuketa a tekvica.

Ingrediencie:

 

  • 150g mrkvy (3 menšie ks)
  • 1 vajíčko od šťastnej sliepočky
  • 1 hrnček špaldovej múky (140g)
  • ¼ hrnčeka vody (10 lyžíc)
  • 1 ½ hrste slnečnicových semiačok
  • 1 lyžička soli
  • ¼ lyžička muškátového oriešku
  • ¼ lyžičky anízu
  • Pár kvapiek olivového (alebo iného rastlinného) oleja
  • Semiačka na posypanie

Postup:

 

  1. Mrkvu ručne nastrúhame (môže sa aj rozmixovať, je však lepšie keď zostanú jemné kúsky a ručným strúhaním dodáme jedlu viac seba a viac lásky).
  2. Pridáme rozšľahané vajíčko, vodu, soľ, korenie a dobre premiešame.
  3. Následne nasypeme ostatné ingrediencie a opäť premiešame. Malo by nám vzniknúť tuhšie cesto, ktoré sa dá ľahko tvarovať.
  4. Z cesta vytvoríme placičky ľubovoľnej veľkosti a poukladáme na plech vystlaný pečúcim papierom alebo vymazaný olejom. Placičky sa ľahšie tvarujú keď si pred tým opláchneme ruky.
  5. Pred pečením môžeme ešte pokvapkať olivovým olejom a posypať obľúbenými semiačkami.
  6. Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C cca. 30 min. Priebežne kontrolujeme. Placky sú hotové keď chytia jemne hnedastú farbu. Podávame len tak ako hlavné jedlo (skvele sa hodia na vešeru), k zelenine, omáčkam, prívarkom, alebo napríklad k fazuli.

Mohlo by Vás zaujímať:

Recept: Kávové rezy

Krásne slnečné zimné a skoré jarné dni, kedy veľa času trávime v mrazivej prírode, priam volajú po nejakej fajnotke. Je prirodzené že v zime namiesto ovocia siahame po niečom tučnejšom, sladšom, ideálne čokoládovom 🙂 Pripravila som pre Vás preto fenomenálne kávové...

preèítajte si viac

Recept: Makový koláč z červenej repy

Pre milovníkov červenej repy a ženy trpiace anémiou som vymyslela unikátnu nesladenú čisto naturálnu repovo – makovú bombu plnú železa, kyseliny listovej, draslíka, vápnika, horčíka a vlákniny. Červená repa je podľa mňa jedna z najúžasnejších a najsilnejších potravín,...

preèítajte si viac