Tento rok je obzvlášť bohatý na šťavnaté jabĺčka. Toto nádherne červené rajské ovocie je našim končinám najprirodzenejšie a práve preto je fajn, zaradiť ho do nášho jedálnička. Okrem toho, že si každý deň doprajeme aspoň jeden kúsok, neustále vymýšľame aj nové recepty. Klasický jablčník je nám všetkým známy a nejeden z nás ho má spojený s detstvom a nedeľným obedom u starej mamy. Ak ho však trošku obmeníme, dochutíme klinčekmi a škoricou a spojíme s makom, vznikne jedinečná kombinácia chutí a vôní. Mak je taktiež prirodzenou potravinou strednej Európy, susedná Česká republika je dokonca jej najväčším pestovateľom. Čo sa výživných látok týka, je mak jedným z najbohatších zdrojov vápnika a horčíka. 100 g maku obsahuje až  približne 1400 mg týchto minerálov. V surovom stave však nie sú tak vstrebateľné ako vo varenej či pečenej forme. Makový koláčik je teda skvelou voľbou pri nedostatku vápnika. A nie len vtedy! Mak je legálne ópium a pomáha aj pri strese, duševnej nerovnováhe, neuróze, bolestiach hlavy, či poruchách spánku. Odporúčame teda dopriať si ako dezert sladučký makový jablčník bez cukru a múky na ukľudnenie 😊

Ingrediencie:

Cesto:

  • 1 ½ hrnčeka ďatlí
  • 1 hrnček horúcej vody
  • 2 hrnčeky mletého maku
  • 1 vajíčko od šťastnej sliepočky (alebo rastlinné vajíčko: 1 lyžica pomletých ľanových semiačok + 3 lyžice vody)
  • štipka soli
  • 1 lyžička sódy bikarbóny (nemusí byť)

Plnka:

  • 1 kg jabĺk (7ks strednej veľkosti)
  • 3 ks celej škorice
  • 1 lyžička klinčekov
  • 2 lyžice chia semiačok
  • 4 lyžice medu

Posýpka (pre fajnšmekrov):

Navrch: 

  1. Najprv si pripravíme plnku. Jablká očistíme, nakrájame na menšie kúsky a dáme variť na miernom plameni (nízkom stupni). Pridáme škoricu, klinčeky a varíme kým sa jabĺčka takmer úplne nerozvaria, čo môže trvať 30min až 1 hodinu podľa odrody.
  2. Za ten čas si pripravíme cesto. Ďatle zalejeme horúcou vodou a necháme asi 20 min zmäknúť. Následne ich spolu s vodou rozmixujeme dohladka na jemný krém. Mak zmiešame so soľou a sódou. Jemne vmiešame rozmixované ďatle.
  3. Tortovú formu s priemerom 25cm (alebo menší plech) vystelieme papierom na pečenie a pomastíme okraje. Nalejeme cesto a rovnomerne ho rozotrieme.
  4. Na cesto poukladáme vlašské orechy podľa chuti (nemusí byť).
  5. Jabĺčka odstavíme z varenia, povyberáme škoricu a klinčeky, pridáme med a chia semená a jemne rozotrieme na cesto.
  6. Navrch môžeme poukladať na polky nakrájané slivky.
  7. Pečieme na 200°C cca. 40 minút.
  8. Ak si chceme koláčik ešte spestriť, môžeme po 15 minútach posypať koláč posýpkou, ktorú pripravíme zmiešaním všetkých surovín.

 

Dobrú chuť a kopec dobrej nálady! 🙂

Mohlo by Vás zaujímať:

Recept: Kakaové tahini sladené ďatlami

Sezam indický je u nás zatiaľ známy len ako korenie, ktoré sa používa zväčša do indickej kuchyne. Je to veľká škoda, pretože tieto na meď, vápnik a železo bohaté semienka majú nie len významné blahodarné účinky, ale aj široké uplatnenie v slanej i sladkej kuchyni. Keď...

preèítajte si viac