Tento rok je obzvlášť bohatý na šťavnaté jabĺčka. Toto nádherne červené rajské ovocie je našim končinám najprirodzenejšie a práve preto je fajn, zaradiť ho do nášho jedálnička. Okrem toho, že si každý deň doprajeme aspoň jeden kúsok, neustále vymýšľame aj nové recepty. Klasický jablčník je nám všetkým známy a nejeden z nás ho má spojený s detstvom a nedeľným obedom u starej mamy. Ak ho však trošku obmeníme, dochutíme klinčekmi a škoricou a spojíme s makom, vznikne jedinečná kombinácia chutí a vôní. Mak je taktiež prirodzenou potravinou strednej Európy, susedná Česká republika je dokonca jej najväčším pestovateľom. Čo sa výživných látok týka, je mak jedným z najbohatších zdrojov vápnika a horčíka. 100 g maku obsahuje až približne 1400 mg týchto minerálov. V surovom stave však nie sú tak vstrebateľné ako vo varenej či pečenej forme. Makový koláčik je teda skvelou voľbou pri nedostatku vápnika. A nie len vtedy! Mak je legálne ópium a pomáha aj pri strese, duševnej nerovnováhe, neuróze, bolestiach hlavy, či poruchách spánku. Odporúčame teda dopriať si ako dezert sladučký makový jablčník bez cukru a múky na ukľudnenie 😊
Ingrediencie:
Cesto:
- 1 ½ hrnčeka ďatlí
- 1 hrnček horúcej vody
- 2 hrnčeky mletého maku
- 1 vajíčko od šťastnej sliepočky (alebo rastlinné vajíčko: 1 lyžica pomletých ľanových semiačok + 3 lyžice vody)
- štipka soli
- 1 lyžička sódy bikarbóny (nemusí byť)
Plnka:
- 1 kg jabĺk (7ks strednej veľkosti)
- 3 ks celej škorice
- 1 lyžička klinčekov
- 2 lyžice chia semiačok
- 4 lyžice medu
Posýpka (pre fajnšmekrov):
- 4 lyžice pšenových vločiek
- 2 lyžice kokosového oleja
- 2 lyžice kokosového cukru
Navrch:
- vlašské orechy
- slivky
- Postup:
- Najprv si pripravíme plnku. Jablká očistíme, nakrájame na menšie kúsky a dáme variť na miernom plameni (nízkom stupni). Pridáme škoricu, klinčeky a varíme kým sa jabĺčka takmer úplne nerozvaria, čo môže trvať 30min až 1 hodinu podľa odrody.
- Za ten čas si pripravíme cesto. Ďatle zalejeme horúcou vodou a necháme asi 20 min zmäknúť. Následne ich spolu s vodou rozmixujeme dohladka na jemný krém. Mak zmiešame so soľou a sódou. Jemne vmiešame rozmixované ďatle.
- Tortovú formu s priemerom 25cm (alebo menší plech) vystelieme papierom na pečenie a pomastíme okraje. Nalejeme cesto a rovnomerne ho rozotrieme.
- Na cesto poukladáme vlašské orechy podľa chuti (nemusí byť).
- Jabĺčka odstavíme z varenia, povyberáme škoricu a klinčeky, pridáme med a chia semená a jemne rozotrieme na cesto.
- Navrch môžeme poukladať na polky nakrájané slivky.
- Pečieme na 200°C cca. 40 minút.
- Ak si chceme koláčik ešte spestriť, môžeme po 15 minútach posypať koláč posýpkou, ktorú pripravíme zmiešaním všetkých surovín.
Dobrú chuť a kopec dobrej nálady! 🙂


Mohlo by Vás zaujímať:
Recept: Zdravý tekvicový koláč (pumpkin pie)
Na jeseň sa na nás takmer z každej záhrady usmieva krásna oranžová tekvica. Receptov na jej spracovanie je mnoho. Hodí sa do slaných, ale aj do sladkých jedál. Po týždni plnom tekvicovej polievky, prívarku a placiek sme sa cez víkend rozhodli pre sladkú variantu. Už...
preèítajte si viacRecept: Orechovo – pudingové rezy bez múky
Na tento sviatočný koláčik si treba vyhradiť trošku trošku viac času a pred konzumáciou zaradiť viac pohybovej aktivity :-). Pudingy nám v skrinke stáli už pekne dlho, a tak som sa rozhodla ich konečne využiť. Po inšpirácii na instagrame vznikol tento 3-dielny...
preèítajte si viacRecept: Cuketovo – jablkový perník
Takmer v každej domácnosti sa občas (často) stane, že v špajzi dlho sedí nejaký druh zeleniny, či ovocia a gazdinka uvažuje, čo s ňou. Práve v takýchto chvíľach nechám voľnú ruku svojej fajntázii a vždy niečo vymyslím. Tento krát to bola cuketa a jabĺčko. Bol už...
preèítajte si viac
Super. Jabĺk je požehnane, tak prečo nevyskúšať.
Presne tak 🙂 jabĺčko je veľa a sú super