Tento recept nadväzuje na predchádzajúcu variantu čokoládovej tahini nátierky. Premýšľali sme, ako by sme ju ešte mohli vylepšiť a ja som dostala nápad dochutiť ju kvalitnou voňavou kávičkou. Musím povedať, že kombinácia kakaa, ďatlí a kávy vytvorí unikátnu vôňu a ešte jedinečnejšiu chuť. Do tejto nátierky sme sa tak zamilovali, že ju momentálne robím takmer každý víkend a cez týždeň sa za ňou len tak zapráši. Najlepšie chutí na domácom kváskovom chlebíku alebo len tak na lyžičke :-). Chlebík s  touto nátierkou je skevou možnosťou ako obmeniť zaužívané varianty desiaty a olovrantu. Pozor, recept obsahuje kávu, pre deti je teda vhodnejšia čisto kakaová varianta. Zaručujem Vám, že na klasickú nutelu už ani nepomyslíte!

Ingrediencie (7dcl fľaša):

 

Postup:

  1. Sezam si nasucho opražíme na panvičke, alebo pečieme v rúre na 150°C cca. 30 min. Našim cieľom je dosiahnuť nádhernú zlatistú farbu. Pozor aby sa Vám sezam nepripiekol, pokazil by celú chuť.
  2. Za ten čas zalejeme kávu horúcou vodou a necháme 30 min vylúhovať.
  3. Precedenou kávou zalejeme ďatle a necháme 30 min odmočiť.
  4. Do mixéra nasypeme sezam a pomaly mixujeme na nízkych otáčkach. Výkon postupne zvyšujeme a sezam premiešavame. Tento krok chce trošku trpezlivosti a skúsenosti. Našim cieľom je hmota pripomínajúca orechové maslo.
  5. Potom pridáme kakao a namočené ďatle aj s kávou a opäť moxujeme do hladka. Možno bude opäť potrebné hmotu občas premiešať. Výsledkom by mala byť voňavá krémová nátierka.
  6. Skladujeme v sklenenej fľaške a podávame s kváskovým chlebíkom alebo len na lyžičke.

Mohlo by Vás zaujímať:

Recept: Makový koláč z červenej repy

Pre milovníkov červenej repy a ženy trpiace anémiou som vymyslela unikátnu nesladenú čisto naturálnu repovo – makovú bombu plnú železa, kyseliny listovej, draslíka, vápnika, horčíka a vlákniny. Červená repa je podľa mňa jedna z najúžasnejších a najsilnejších potravín,...

preèítajte si viac

Recept: Slivkovo – makové Brownies

Odkedy som sa vzdala cukru a priemyselne spracovaných potravín, koláčiky vyjedám len zriedka a aj keď pečenie milujem, väčšina mojich výtvorov putuje do Jurajovho bruška. V tomto prípade som však nedokázala odolať a s lyžičkou v ruke som novo-vymyslené Slivkovo –...

preèítajte si viac