Tento recept nadväzuje na predchádzajúcu variantu čokoládovej tahini nátierky. Premýšľali sme, ako by sme ju ešte mohli vylepšiť a ja som dostala nápad dochutiť ju kvalitnou voňavou kávičkou. Musím povedať, že kombinácia kakaa, ďatlí a kávy vytvorí unikátnu vôňu a ešte jedinečnejšiu chuť. Do tejto nátierky sme sa tak zamilovali, že ju momentálne robím takmer každý víkend a cez týždeň sa za ňou len tak zapráši. Najlepšie chutí na domácom kváskovom chlebíku alebo len tak na lyžičke :-). Chlebík s touto nátierkou je skevou možnosťou ako obmeniť zaužívané varianty desiaty a olovrantu. Pozor, recept obsahuje kávu, pre deti je teda vhodnejšia čisto kakaová varianta. Zaručujem Vám, že na klasickú nutelu už ani nepomyslíte!
Ingrediencie (7dcl fľaša):
- 300 g sezamových semienok
- 200 g ďatlí
- 3-4 lyžice kvalitnej kávy
- 2 dcl horúcej vody
- 3 lyžice kvalitného kakaa
Postup:
- Sezam si nasucho opražíme na panvičke, alebo pečieme v rúre na 150°C cca. 30 min. Našim cieľom je dosiahnuť nádhernú zlatistú farbu. Pozor aby sa Vám sezam nepripiekol, pokazil by celú chuť.
- Za ten čas zalejeme kávu horúcou vodou a necháme 30 min vylúhovať.
- Precedenou kávou zalejeme ďatle a necháme 30 min odmočiť.
- Do mixéra nasypeme sezam a pomaly mixujeme na nízkych otáčkach. Výkon postupne zvyšujeme a sezam premiešavame. Tento krok chce trošku trpezlivosti a skúsenosti. Našim cieľom je hmota pripomínajúca orechové maslo.
- Potom pridáme kakao a namočené ďatle aj s kávou a opäť moxujeme do hladka. Možno bude opäť potrebné hmotu občas premiešať. Výsledkom by mala byť voňavá krémová nátierka.
- Skladujeme v sklenenej fľaške a podávame s kváskovým chlebíkom alebo len na lyžičke.


Mohlo by Vás zaujímať:
Recept: Zdravý tekvicový koláč (pumpkin pie)
Na jeseň sa na nás takmer z každej záhrady usmieva krásna oranžová tekvica. Receptov na jej spracovanie je mnoho. Hodí sa do slaných, ale aj do sladkých jedál. Po týždni plnom tekvicovej polievky, prívarku a placiek sme sa cez víkend rozhodli pre sladkú variantu. Už...
preèítajte si viacRecept: Orechovo – pudingové rezy bez múky
Na tento sviatočný koláčik si treba vyhradiť trošku trošku viac času a pred konzumáciou zaradiť viac pohybovej aktivity :-). Pudingy nám v skrinke stáli už pekne dlho, a tak som sa rozhodla ich konečne využiť. Po inšpirácii na instagrame vznikol tento 3-dielny...
preèítajte si viacRecept: Cuketovo – jablkový perník
Takmer v každej domácnosti sa občas (často) stane, že v špajzi dlho sedí nejaký druh zeleniny, či ovocia a gazdinka uvažuje, čo s ňou. Práve v takýchto chvíľach nechám voľnú ruku svojej fajntázii a vždy niečo vymyslím. Tento krát to bola cuketa a jabĺčko. Bol už...
preèítajte si viac