Čokoládová granola
Ingrediencie:
- 3 hrnčeky vločiek (akýchkoľvek)
- 1 hrnček popukaného amarantu (prípravu nájdeš TU) – môže sa vynechať
- 1 hrnček mandlí
- 1 hrnček pekanových orechov
- ½ hrnčeka slnečnicových semiačok
- ½ hrnčeka ľanových semiačok
- ½ hrnčeka kokosových chipsov
- 50 – 100 g nakrájanej kvalitnej čokolády
- 1 hrnček sušeného ovocia (ďatle, hrozienka, machovka, moruša,…)
- 1 dcl rastlinného mlieka (vody)
- 3 lyžice medu
- 2 lyžice kakaa
- …
Postup:
- Všetky ingrediencie okrem sušeného ovocia, mlieka, medu a kakaa vysypeme na pečúcim papierom pokrytý pekáč (alebo rastlinným olejom pomastený pekáč) a poriadne premiešame.
- Mlieko (vodu) si zohrejeme asi na 60°C (neprivádzame k varu) a necháme v ňom rozpustiť med a kakao.
- Ešte teplým mliekom zalejeme suchú zmes vysypanú na pekáči a lyžicou premiešame.
- Pečieme pomaly na 150 – 180°C 20 – 40 min. Granolu priebežne kontrolujeme a asi každých 10 min vytiahneme z rúry a premiešame aby sa spodné vrstvy dostali navrch a naopak.
- Tesne pred dopečením pridáme sušené ovocie. Pečením sa čokoláda krásne rozpustí a po vychladnutí vytvorí famóznu chrumkavú konzistenciu.

Škoricová granola
Ingrediencie:
- 4 hrnčeky vločiek (akýchkoľvek)
- 1 hrnček vlašských orechov
- 1 hrnček mandlí
- 1/2 hrnčeka lieskových orechov
- 1/2 hrnčeka slnečnicových semiačok
- 1/2 hrnčeka ľanových semiačok
- 1/2 hrnčeka sezamu
- 1 dcl rastlinného mlieka
- 4 lyžice škorice
- 4 lyžice medu
- 1/2 hrnčeka hrozienok
- 1/2 hrnčeka sušenej machovky
- …
Postup:
- Vločky, oriešky, semiačka a škoricu vysypeme na pečúcim papierom pokrytý pekáč (alebo rastlinným olejom pomastený pekáč) a poriadne premiešame.
- Mlieko (vodu) si zohrejeme asi na 60°C (neprivádzame k varu) a necháme v ňom rozpustiť med.
- Ešte teplým mliekom zalejeme suchú zmes vysypanú na pekáči a lyžicou premiešame.
- Pečieme pomaly na 150 – 180°C 20 – 40 min. Granolu priebežne kontrolujeme a asi každých 10 min vytiahneme z rúry a premiešame aby sa spodné vrstvy dostali navrch a naopak.
- Tesne pred dopečením pridáme sušené ovocie. Škoricová vôňa zaručene opantá celú kuchyňu.

Kokosovo – kakaová granola
Ingrediencie:
- 4 hrnčeky vločiek (akýchkoľvek)
- 2 hrnčeky kešu orechov
- 1 hrnček mandlí
- 1 hrnček kokosových chipsov
- 1/2 hrnčeka goji
- 200 ml kokosového mlieka
- 10 lyžíc kokosového cukru
- 3 lyžice kakaa
- 2 lyžice kokosového oleja
- …
Postup:
- Vločky, oriešky, semiačka a kokosové chipsy vysypeme na pečúcim papierom pokrytý pekáč (alebo rastlinným olejom pomastený pekáč) a poriadne premiešame.
- Kokosové mlieko si zohrejeme asi na 80°C (neprivádzame k varu) a necháme v ňom rozpustiť olej, cukor a kakao.
- Ešte teplým mliekom zalejeme suchú zmes vysypanú na pekáči a lyžicou premiešame.
- Pečieme pomaly na 150 – 180°C 20 – 40 min. Granolu priebežne kontrolujeme a asi každých 10 min vytiahneme z rúry a premiešame aby sa spodné vrstvy dostali navrch a naopak.
- Tesne pred dopečením pridáme goji.

Kávovo – ďatlová granola
Ingrediencie:
- 4 hrnčeky vločiek (akýchkoľvek)
- 2 hrnčeky vlašských orechov
- 1 hrnček para orechov
- 1 hrnček sezamu
- 1 hrnček slnečnicových semiačok
- 2 hrnčeky sušených ďatlí
- 3 lyžice kávy
- 2 dcl horúcej vody
- 2 lyžice kokosového oleja
- 1/2 hrnčeka machovky
- 1/2 hrnčeka hrozienok
- …
Postup:
- Vločky, oriešky a semiačka vysypeme na pečúcim papierom pokrytý pekáč (alebo rastlinným olejom pomastený pekáč) a poriadne premiešame.
- Kávu zalejeme 2 dcl horúcej vody a necháme 20 min vylúhovať.
- Spolu rozmixujeme ďatle, scedenú kávu a kokosový olej do hladkého krému.
- Krém vylejeme na vločky a poriadne premiešame tak, aby sa dostal všade. Dá to trošku práce ale výsledná chrumkavá konzistencia stojí za to.
- Pečieme pomaly na 150 – 180°C 20 – 40 min. Granolu priebežne kontrolujeme a asi každých 10 min vytiahneme z rúry a premiešame aby sa spodné vrstvy dostali navrch a naopak.
- Tesne pred dopečením pridáme hrozienka a machovku.

Mohlo by Vás zaujímať:
Recept: Zdravý tekvicový koláč (pumpkin pie)
Na jeseň sa na nás takmer z každej záhrady usmieva krásna oranžová tekvica. Receptov na jej spracovanie je mnoho. Hodí sa do slaných, ale aj do sladkých jedál. Po týždni plnom tekvicovej polievky, prívarku a placiek sme sa cez víkend rozhodli pre sladkú variantu. Už...
preèítajte si viacRecept: Orechovo – pudingové rezy bez múky
Na tento sviatočný koláčik si treba vyhradiť trošku trošku viac času a pred konzumáciou zaradiť viac pohybovej aktivity :-). Pudingy nám v skrinke stáli už pekne dlho, a tak som sa rozhodla ich konečne využiť. Po inšpirácii na instagrame vznikol tento 3-dielny...
preèítajte si viacRecept: Cuketovo – jablkový perník
Takmer v každej domácnosti sa občas (často) stane, že v špajzi dlho sedí nejaký druh zeleniny, či ovocia a gazdinka uvažuje, čo s ňou. Práve v takýchto chvíľach nechám voľnú ruku svojej fajntázii a vždy niečo vymyslím. Tento krát to bola cuketa a jabĺčko. Bol už...
preèítajte si viac