Vlašské orechy pochádzajú zo Strednej Ázie, v dnešnej dobe ich však dopestujeme aj v našich končinách. Zbierajú sa na jeseň, následne sa sušia a potom môžu konečne doputovať do našich brušiek. Vlašský orech je veľmi silná potravina, ktorá by hlavne pre svoj pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém nemala chýbať v našom jedálničku. Je vedecky dokázané, že každodenná konzumácia vlašských orechov znižuje riziko infakrtu až o 52%! Dajú sa konzumovať na rôzne spôsoby: surové a celé, pomleté, varené, či vo forme oleja. Sǔ skvelou surovinou do zdravých koláčikov, pretože v pomletej forme môžu nahradiť časť múky aj oleja! Preto som vymyslela tento orechový koláčik plnený domácim lekvárom a poliaty čokoládovou polevou s kakaovými bôbmi. Ak ho zpečieme v okrúhlej forme vznikne z neho chutná alternatíva narodeninovej torty.

Ingrediencie:

Cesto:

Poleva:

 

  • domáci lekvár

Postup:

  1. Suchá zmes: Vlašské orechy pomelieme najemno. Zmešame ich s múkou, soľou, škoricou a sódou bikarbónou.
  2. Mokrá zmes: Vajíčka poriadne rozmixujeme s rastlinným a kokosovým mliekom a cukrom. Mixujeme až kým sa cukor nerozpustí.
  3. Mokrú zmes vlejeme k suchej a jemne premiešame. Cesto vylejeme na vymastený a múkou posypaný menší plech alebo do tortovej formy s priemerom 30 cm.
  4. Pečieme na 180°C cca. 40 min. Koláč priebežne kontrolujeme.
  5. Za ten čas si pripavíme čokoládovú polevu. Na miernom ohni (alebo vo vodnom kúpeli) zohrejeme kokosové mlieko. Pridáme kokosový olej a kokosový cukor. Keď sa cukor rozpustí pridáme kakao a hmotu poriadne premiešame tak, aby nám nezostali hrudky. Vypneme varič, prisypeme kakaové bôby a necháme chvíľku vychladnúť.
  6. Hotový koláč necháme chvíľku vychladnúť a prerežeme ho na polovicu. Spodnú vrstvu potrieme lekvárom a prikryjeme vrchnou vrstvou.
  7. Na vrch koláča nalejeme čokoládovú polevu a rovnomerne rozotrieme.
  8. Hotový koláč necháme vychladnúť a stuhnúť v chladničke.
  9. Koláčik vytiahneme aspoň 30 min pre podávaním aby sa nám poleva ľahšie krájala.

 

Mohlo by Vás zaujímať:

Recept: Domáca granola (niekoľko druhov)

Raňajkové cereálie sa v 60-tych rokoch stali veľkým hitom, ktorý sa zo západu rýchlo preniesol do celého Sveta. Len málokto si však v tej dobre uvedomoval, koľko pridaného cukru a konzervačných látok jedna krabica sladkej dobroty obsahuje. Mamičky to milovali,...

preèítajte si viac