Vlašské orechy pochádzajú zo Strednej Ázie, v dnešnej dobe ich však dopestujeme aj v našich končinách. Zbierajú sa na jeseň, následne sa sušia a potom môžu konečne doputovať do našich brušiek. Vlašský orech je veľmi silná potravina, ktorá by hlavne pre svoj pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém nemala chýbať v našom jedálničku. Je vedecky dokázané, že každodenná konzumácia vlašských orechov znižuje riziko infakrtu až o 52%! Dajú sa konzumovať na rôzne spôsoby: surové a celé, pomleté, varené, či vo forme oleja. Sǔ skvelou surovinou do zdravých koláčikov, pretože v pomletej forme môžu nahradiť časť múky aj oleja! Preto som vymyslela tento orechový koláčik plnený domácim lekvárom a poliaty čokoládovou polevou s kakaovými bôbmi. Ak ho zpečieme v okrúhlej forme vznikne z neho chutná alternatíva narodeninovej torty.
Ingrediencie:
Cesto:
- 2 hrnčeky vlašských orechov
- 3/4 hrnčeka ryžovej múky
- 1/2 hrnčeka kokosového cukru
- 1/2 hrnčeka rastlinného mlieka
- 2 lyžice kokosového mlieka
- 2 domáce vajíčka
- 1/4 lyžičky škorice
- štipka soli
- 1 lyžička sódy bikarbóny
Poleva:
- 1/2 plechovky (200 ml) tučného kokosového mlieka
- 2 lyžice kokosového oleja
- 4 lyžice kokosového cukru
- 2 lyžice kakaa
- 2 lyžice kakaových bôbov
- domáci lekvár
Postup:
- Suchá zmes: Vlašské orechy pomelieme najemno. Zmešame ich s múkou, soľou, škoricou a sódou bikarbónou.
- Mokrá zmes: Vajíčka poriadne rozmixujeme s rastlinným a kokosovým mliekom a cukrom. Mixujeme až kým sa cukor nerozpustí.
- Mokrú zmes vlejeme k suchej a jemne premiešame. Cesto vylejeme na vymastený a múkou posypaný menší plech alebo do tortovej formy s priemerom 30 cm.
- Pečieme na 180°C cca. 40 min. Koláč priebežne kontrolujeme.
- Za ten čas si pripavíme čokoládovú polevu. Na miernom ohni (alebo vo vodnom kúpeli) zohrejeme kokosové mlieko. Pridáme kokosový olej a kokosový cukor. Keď sa cukor rozpustí pridáme kakao a hmotu poriadne premiešame tak, aby nám nezostali hrudky. Vypneme varič, prisypeme kakaové bôby a necháme chvíľku vychladnúť.
- Hotový koláč necháme chvíľku vychladnúť a prerežeme ho na polovicu. Spodnú vrstvu potrieme lekvárom a prikryjeme vrchnou vrstvou.
- Na vrch koláča nalejeme čokoládovú polevu a rovnomerne rozotrieme.
- Hotový koláč necháme vychladnúť a stuhnúť v chladničke.
- Koláčik vytiahneme aspoň 30 min pre podávaním aby sa nám poleva ľahšie krájala.



Mohlo by Vás zaujímať:
Recept: Zdravý tekvicový koláč (pumpkin pie)
Na jeseň sa na nás takmer z každej záhrady usmieva krásna oranžová tekvica. Receptov na jej spracovanie je mnoho. Hodí sa do slaných, ale aj do sladkých jedál. Po týždni plnom tekvicovej polievky, prívarku a placiek sme sa cez víkend rozhodli pre sladkú variantu. Už...
preèítajte si viacRecept: Orechovo – pudingové rezy bez múky
Na tento sviatočný koláčik si treba vyhradiť trošku trošku viac času a pred konzumáciou zaradiť viac pohybovej aktivity :-). Pudingy nám v skrinke stáli už pekne dlho, a tak som sa rozhodla ich konečne využiť. Po inšpirácii na instagrame vznikol tento 3-dielny...
preèítajte si viacRecept: Cuketovo – jablkový perník
Takmer v každej domácnosti sa občas (často) stane, že v špajzi dlho sedí nejaký druh zeleniny, či ovocia a gazdinka uvažuje, čo s ňou. Práve v takýchto chvíľach nechám voľnú ruku svojej fajntázii a vždy niečo vymyslím. Tento krát to bola cuketa a jabĺčko. Bol už...
preèítajte si viac