Vlašské orechy pochádzajú zo Strednej Ázie, v dnešnej dobe ich však dopestujeme aj v našich končinách. Zbierajú sa na jeseň, následne sa sušia a potom môžu konečne doputovať do našich brušiek. Vlašský orech je veľmi silná potravina, ktorá by hlavne pre svoj pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém nemala chýbať v našom jedálničku. Je vedecky dokázané, že každodenná konzumácia vlašských orechov znižuje riziko infakrtu až o 52%! Dajú sa konzumovať na rôzne spôsoby: surové a celé, pomleté, varené, či vo forme oleja. Sǔ skvelou surovinou do zdravých koláčikov, pretože v pomletej forme môžu nahradiť časť múky aj oleja! Preto som vymyslela tento orechový koláčik plnený domácim lekvárom a poliaty čokoládovou polevou s kakaovými bôbmi. Ak ho zpečieme v okrúhlej forme vznikne z neho chutná alternatíva narodeninovej torty.
Ingrediencie:
Cesto:
- 2 hrnčeky vlašských orechov
- 3/4 hrnčeka ryžovej múky
- 1/2 hrnčeka kokosového cukru
- 1/2 hrnčeka rastlinného mlieka
- 2 lyžice kokosového mlieka
- 2 domáce vajíčka
- 1/4 lyžičky škorice
- štipka soli
- 1 lyžička sódy bikarbóny
Poleva:
- 1/2 plechovky (200 ml) tučného kokosového mlieka
- 2 lyžice kokosového oleja
- 4 lyžice kokosového cukru
- 2 lyžice kakaa
- 2 lyžice kakaových bôbov
- domáci lekvár
Postup:
- Suchá zmes: Vlašské orechy pomelieme najemno. Zmešame ich s múkou, soľou, škoricou a sódou bikarbónou.
- Mokrá zmes: Vajíčka poriadne rozmixujeme s rastlinným a kokosovým mliekom a cukrom. Mixujeme až kým sa cukor nerozpustí.
- Mokrú zmes vlejeme k suchej a jemne premiešame. Cesto vylejeme na vymastený a múkou posypaný menší plech alebo do tortovej formy s priemerom 30 cm.
- Pečieme na 180°C cca. 40 min. Koláč priebežne kontrolujeme.
- Za ten čas si pripavíme čokoládovú polevu. Na miernom ohni (alebo vo vodnom kúpeli) zohrejeme kokosové mlieko. Pridáme kokosový olej a kokosový cukor. Keď sa cukor rozpustí pridáme kakao a hmotu poriadne premiešame tak, aby nám nezostali hrudky. Vypneme varič, prisypeme kakaové bôby a necháme chvíľku vychladnúť.
- Hotový koláč necháme chvíľku vychladnúť a prerežeme ho na polovicu. Spodnú vrstvu potrieme lekvárom a prikryjeme vrchnou vrstvou.
- Na vrch koláča nalejeme čokoládovú polevu a rovnomerne rozotrieme.
- Hotový koláč necháme vychladnúť a stuhnúť v chladničke.
- Koláčik vytiahneme aspoň 30 min pre podávaním aby sa nám poleva ľahšie krájala.



Mohlo by Vás zaujímať:
Recept: Slivkovo – makové Brownies
Odkedy som sa vzdala cukru a priemyselne spracovaných potravín, koláčiky vyjedám len zriedka a aj keď pečenie milujem, väčšina mojich výtvorov putuje do Jurajovho bruška. V tomto prípade som však nedokázala odolať a s lyžičkou v ruke som novo-vymyslené Slivkovo –...
preèítajte si viacOrechové keksíky (medovníčky bez masla a bez cukru)
Zrejme každý z nás má Vianoce spojené s príjemnými pocitmi, pohodou, láskou, časom s rodinou či priateľmi. Všetci predsa poznáme slogan: Vianoce, sviatky pokoja. Pokoj, to je to slovo na ktoré by som chcela upriapiť pozornosť. Nemyslím však pokoj od práce,...
preèítajte si viacRecept: Domáca granola (niekoľko druhov)
Raňajkové cereálie sa v 60-tych rokoch stali veľkým hitom, ktorý sa zo západu rýchlo preniesol do celého Sveta. Len málokto si však v tej dobre uvedomoval, koľko pridaného cukru a konzervačných látok jedna krabica sladkej dobroty obsahuje. Mamičky to milovali,...
preèítajte si viac