Zrejme každý z nás má Vianoce spojené s príjemnými pocitmi, pohodou, láskou, časom s rodinou či priateľmi. Všetci predsa poznáme slogan: Vianoce, sviatky pokoja. Pokoj, to je to slovo na ktoré by som chcela upriapiť pozornosť. Nemyslím však pokoj od práce, či povinností. Myslím pokoj v duši, mier, kľud, pokoru a vyrovnanie. Prečo by sme mali pokoj prežívať len počas Vianoc?
Vianočné obdobie sa zajtra končí, my sme sa však rozhodli ponechať si tieto pocity aj do všedných dní. Práve preto sme si dnes, v tento posledný deň Vianoc, upiekli zdravé medovníčky. Ich chuť nám pripomína tie nádherné chvíle, ktoré sme prežili a ukazuje nám, že aj momentálne prežívame. Hoci sú naše dni plné povinností a práce, vieme sa zastaviť a vychutnať si každú výnimočnú chvíľu, kedy sme spolu.
Tak poďme mať všetci každý deň Vianoce!
Ingrediencie:
- 250 g vlašských orechov
- 160 g pohánkovej múky
- 1 lzžička perníkového korenia
- 1 lyžička škorice
- 4 lyžice medu
- 1 vajíško od šťastnej sliepočky
- štipka himalájskej soli
- (perníkové korenie a škoricu môžeme nahradiť 3 lyžičkami kvalitného kakaa)
Postup:
- Vlašské orechy rozmixujeme na maslo. To sa nám najlepšie podarí keď začneme na nižších otáčkach a postupne pridávame výkon. Počas mixovania občas premiešame aby nám vyšla krémová konzistencia. Takéto orechové maslo dokonale nahradí klasické maslo, či margarín.
- V miske si zmiešame múku, štipku himalájskej soli, perníkové korenie a škoricu. Pridáme orechové maslo, ručne rozšľahané vajíčko a med. Milovníci čokolády môžu škoricu a med nahradiť kvalitným kakaom :-).
- Všetko poriadne ručne premiešame a vytvoríme hutné cesto podobné maslovému, ktoré necháme 1 hodinu odstáť v chladničke.
- Vychladené cesto rozvaľkáme na plát o hrúbke cca. 3 mm. Cesto je dosť mastné, preto odporúčam na drevenú dosku umiestniť papier na pečenie, na neho položiť cesto, prikryť ho ďalším papierom na pečenie a až tak vaľkať. Práca bude jednoduchšia.
- Vykrajujeme ľubovoľné tvary, ktoré umiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Pečieme cca. 10 min ba 150°C.
- Chrumkáme 🙂




Mohlo by Vás zaujímať:
Recept: Zdravý tekvicový koláč (pumpkin pie)
Na jeseň sa na nás takmer z každej záhrady usmieva krásna oranžová tekvica. Receptov na jej spracovanie je mnoho. Hodí sa do slaných, ale aj do sladkých jedál. Po týždni plnom tekvicovej polievky, prívarku a placiek sme sa cez víkend rozhodli pre sladkú variantu. Už...
preèítajte si viacRecept: Orechovo – pudingové rezy bez múky
Na tento sviatočný koláčik si treba vyhradiť trošku trošku viac času a pred konzumáciou zaradiť viac pohybovej aktivity :-). Pudingy nám v skrinke stáli už pekne dlho, a tak som sa rozhodla ich konečne využiť. Po inšpirácii na instagrame vznikol tento 3-dielny...
preèítajte si viacRecept: Cuketovo – jablkový perník
Takmer v každej domácnosti sa občas (často) stane, že v špajzi dlho sedí nejaký druh zeleniny, či ovocia a gazdinka uvažuje, čo s ňou. Práve v takýchto chvíľach nechám voľnú ruku svojej fajntázii a vždy niečo vymyslím. Tento krát to bola cuketa a jabĺčko. Bol už...
preèítajte si viac