Zrejme každý z nás má Vianoce spojené s príjemnými pocitmi, pohodou, láskou, časom s rodinou či priateľmi. Všetci predsa poznáme slogan: Vianoce, sviatky pokoja. Pokoj, to je to slovo na ktoré by som chcela upriapiť pozornosť. Nemyslím však pokoj od práce, či povinností. Myslím pokoj v duši, mier, kľud, pokoru a vyrovnanie. Prečo by sme mali pokoj prežívať len počas Vianoc?

Vianočné obdobie sa zajtra končí, my sme sa však rozhodli ponechať si tieto pocity aj do všedných dní. Práve preto sme si dnes, v tento posledný deň Vianoc, upiekli zdravé medovníčky. Ich chuť nám pripomína tie nádherné chvíle, ktoré sme prežili a ukazuje nám, že aj momentálne prežívame. Hoci sú naše dni plné povinností a práce, vieme sa zastaviť a vychutnať si každú výnimočnú chvíľu, kedy sme spolu.

Tak poďme mať všetci každý deň Vianoce!

Ingrediencie:

Postup:

  1. Vlašské orechy rozmixujeme na maslo. To sa nám najlepšie podarí keď začneme na nižších otáčkach a postupne pridávame výkon. Počas mixovania občas premiešame aby nám vyšla krémová konzistencia. Takéto orechové maslo dokonale nahradí klasické maslo, či margarín.
  2. V miske si zmiešame múku, štipku himalájskej soli, perníkové korenie a škoricu. Pridáme orechové maslo, ručne rozšľahané vajíčko a med. Milovníci čokolády môžu škoricu a med nahradiť kvalitným kakaom :-).
  3. Všetko poriadne ručne premiešame a vytvoríme hutné cesto podobné maslovému, ktoré necháme 1 hodinu odstáť v chladničke.
  4. Vychladené cesto rozvaľkáme na plát o hrúbke cca. 3 mm. Cesto je dosť mastné, preto odporúčam na drevenú dosku umiestniť papier na pečenie, na neho položiť cesto, prikryť ho ďalším papierom na pečenie a až tak vaľkať. Práca bude jednoduchšia.
  5. Vykrajujeme ľubovoľné tvary, ktoré umiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie.
  6. Pečieme cca. 10 min ba 150°C.
  7. Chrumkáme 🙂

Mohlo by Vás zaujímať:

Recept: Makový koláč z červenej repy

Pre milovníkov červenej repy a ženy trpiace anémiou som vymyslela unikátnu nesladenú čisto naturálnu repovo – makovú bombu plnú železa, kyseliny listovej, draslíka, vápnika, horčíka a vlákniny. Červená repa je podľa mňa jedna z najúžasnejších a najsilnejších potravín,...

preèítajte si viac

Recept: Slivkovo – makové Brownies

Odkedy som sa vzdala cukru a priemyselne spracovaných potravín, koláčiky vyjedám len zriedka a aj keď pečenie milujem, väčšina mojich výtvorov putuje do Jurajovho bruška. V tomto prípade som však nedokázala odolať a s lyžičkou v ruke som novo-vymyslené Slivkovo –...

preèítajte si viac