Odkedy som sa vzdala cukru a priemyselne spracovaných potravín, koláčiky vyjedám len zriedka a aj keď pečenie milujem, väčšina mojich výtvorov putuje do Jurajovho bruška. V tomto prípade som však nedokázala odolať a s lyžičkou v ruke som novo-vymyslené Slivkovo – makové Brownies bez cukru, vajíčok a akejkoľvek múky vyjedala priamo z formy.
Ráno, keď som len tak náhodou mrkla do mrazničky, som objavila množstvo zamrazených sliviek z tohtoročnej bohatej jesene. Viem, že mrazené ovocie nie je nutrične príliš bohaté a niektorí odborníci by ho považovalo za „mŕtve“, ale urobila som výnimku, ovocie vytiahla a premýšľala čo s ním. Okamžite ma napadol mak, kakao a ďatle. To bude kombinácia! A tak aj bolo. Vzniklo zdravé veganské brownies.
Mak je jedným z najbohatších zdrojov vápnika vôbec. Kakao zas vplýva priaznivo na kardiovaskulárny systém. Obe suroviny podporujú psychickú pohodu. Čo viac si priať počas sychravých víkendových poobedí?
Ingrediencie:
- 500 g sliviek bez kôstok (mrazených / čerstvých)
- 200 g sušených ďatlí
- 4 lyžice kakaa
- 150 g pomletého maku
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1 hrsť drtených kakaových bôbov
- 50 g hrozienok
- 40 g na kúsky nalámanej kvalitnej čokolády
Postup:
- Mäkké čerstvé slivky (alebo rozmrazené) rozmixujeme vo výkonnom mixéri na jemný krém.
- Pridáme ďatle, ktoré necháme 30 min namočené aby zmäkli.
- Následne pridáme kakao a opäť rozmixujeme do hladka.
- V miske zmiešame mak a sódu bikarbónu.
- Do suchej zmesi nalejeme rozmixovanú zmes a jemne premiešame.
- Na záver pridáme kakaové bôby, hrozienka a najemno nalámanú čokoládu. Zmes posledný krát jemne premiešame.
- Tortovú formu o priemere 30 cm vymažeme kokosovým olejom. Následne do nej nalejeme cesto a vrch rovnomerne zarovnáme.
- Pečieme na 200°C cca. 40 min. Na záver, ak by vrch trošku prihorieval, môžeme znížiť teplotu na 180°C.
Koláčik je výborný samotný, “fajnšmekry” si ho ale ešte môžu potrieť kyslím domácim lekvárom, alebo roztopenou čokoládou.

Mohlo by Vás zaujímať:
Recept: Orechový zákusok plný minerálov
Vlašské orechy pochádzajú zo Strednej Ázie, v dnešnej dobe ich však dopestujeme aj v našich končinách. Zbierajú sa na jeseň, následne sa sušia a potom môžu konečne doputovať do našich brušiek. Vlašský orech je veľmi silná potravina, ktorá by hlavne pre svoj pozitívny...
preèítajte si viacRecept: Domáca granola (niekoľko druhov)
Raňajkové cereálie sa v 60-tych rokoch stali veľkým hitom, ktorý sa zo západu rýchlo preniesol do celého Sveta. Len málokto si však v tej dobre uvedomoval, koľko pridaného cukru a konzervačných látok jedna krabica sladkej dobroty obsahuje. Mamičky to milovali,...
preèítajte si viacRecept: Čokoládovo – kávová tahini nátierka
Tento recept nadväzuje na predchádzajúcu variantu čokoládovej tahini nátierky. Premýšľali sme, ako by sme ju ešte mohli vylepšiť a ja som dostala nápad dochutiť ju kvalitnou voňavou kávičkou. Musím povedať, že kombinácia kakaa, ďatlí a kávy vytvorí unikátnu vôňu a...
preèítajte si viac