Pre milovníkov červenej repy a ženy trpiace anémiou som vymyslela unikátnu nesladenú čisto naturálnu repovo – makovú bombu plnú železa, kyseliny listovej, draslíka, vápnika, horčíka a vlákniny. Červená repa je podľa mňa jedna z najúžasnejších a najsilnejších potravín, ktoré vyrastú v našich končinách. Okrem toho, že dopĺňa tak potrebné železo prírodným spôsobom, podporuje aj jeho vstrebateľnosť a tvorbu červených krviniek. Cvikla okrem toho povzbudzuje organizmus a podporuje trávenie.

Ja cviklu milujem a mohla by som ju jesť každý deň, čo svedčí o mojej chudokrvnosti. Aj tu platí, že človeku najviac chutí to, čo mu najviac chýba a čo aktuálne jeho telo potrebuje. Táto pochutina je preto vhodná hlavne pre ľudí trpiacich anémiou. Je pravdepodobné, že hemoglobínom nadopovaným mužom táto nesladená verzia nebude chutiť a rýchlo Vám ju odmietnu. 🙂 

P.S.: ak budete mať po konzumácii koláčika červený moč, neľakajte sa, nie je to krv. Ide o farbivo s názvom betakyanín a práve tento príznak môže byť prvým znamením, že Vám chýba železo!

Ingrediencie:

  • 260 g varenej červenej repy (2 väčšie kusy)
  • 170 g pomletého maku
  • 150 g vody
  • 3 lyžice karobu
  • 50 g sušenej červenej repy
  • (med na osladenie)
  • kokosový olej a špaldová krupica na vysypanie formy

Postup:

  1. Červenú repu varíme v šupke (alebo bez) aspoň 1 hodinu. Necháme ju vychladnúť, ošúpeme a nastrúhame najemno.
  2. V miske zmiešame všetky ingrediencie. Vznikne nám hustá hnedo-červená hmota.
  3. Menšiu tortovú formu na pečenie vymažeme kokosovým olejom a vysypeme špaldovou krupicou.
  4. Hmotu vylejeme do formy a uhladíme ju na povrchu.
  5. Pečieme na 180°C cca. 40 min.
  6. Výsledkom je veľmi jemný, trošku sa rozpádavajúci koláčik. Pri rezaní preto postupujeme veľmi opatrne. Najlepší je ešte teplý.

Mug cake

Tento koláčik môžeme podávať aj ako tzv. „mug cake“ kedy namiesto formy na pečenie použijeme šáločky a koláčik pečieme priamo v nich. V takejto forme ho podávame ešte teplý, hneď po vytiahnutí z rúry. To je fajnotka. Fajnšmekri si môžu doprostred šálky umiestniť aj kocku, či dve kvalitnej horkej čokolády pre ešte väčší gastronomická zážitok.

Mohlo by Vás zaujímať:

Recept: Orechový zákusok plný minerálov

Vlašské orechy pochádzajú zo Strednej Ázie, v dnešnej dobe ich však dopestujeme aj v našich končinách. Zbierajú sa na jeseň, následne sa sušia a potom môžu konečne doputovať do našich brušiek. Vlašský orech je veľmi silná potravina, ktorá by hlavne pre svoj pozitívny...

preèítajte si viac

Recept: Domáca granola (niekoľko druhov)

Raňajkové cereálie sa v 60-tych rokoch stali veľkým hitom, ktorý sa zo západu rýchlo preniesol do celého Sveta. Len málokto si však v tej dobre uvedomoval, koľko pridaného cukru a konzervačných látok jedna krabica sladkej dobroty obsahuje. Mamičky to milovali,...

preèítajte si viac