Koniec leta a začiatok jesene je obdobie hrušiek, jabĺk a tekvíc. Obzvlášť tento rok bol bohatý na všetky druhy tekvice od hokkaida až po maslové tekvice. My obľubujeme úplne všetky (aj keď hokkaidó je favorit) a posledný mesiac ich konzumuje snáď na všetky spôsoby. Zapečené, varené, rozmixované, strúhané v plackách ale hlavne v koláčoch. Tento tekvicový koláčik sa dá pripraviť z akéhokoľvek druhu tekvice a ako doplnok sa môže použiť rôzne čerstvé alebo sušené ovocie (podľa sezóny, chute a stavu špajze), oriešky, semiačka, či čokoláda. Príprava je veľmi rýchla a jednoduchá a keď si v nedeľu napečiete celý plech, možnože Vám vydrží ako desiata do práce či do školy až do stredy. A možno ani nie 🙂
Ingrediencie:
- 900g nastrúhanej tekvice bez jadierok
- 400g sušených ďatlí
- 200g vody
- 2 vajíčka od šťastnej sliepočky
- 300g špaldová / pohánková múka
- 1 lyžičky sódy bikarbóny
- štipka soli
- 5 lyžíc kakaa (alebo karobu)
- 150g lieskových orechov
- čerstvé alebo sušené bobuľovité ovocie (ideálne machovka)
- slivky navrch
Posýpka:
- 4 lyžice pšenových vločiek
- 2 lyžice kokosového oleja
- 2 lyžice kokosového cukru
Postup:
1. Ďatle zalejeme vriacou vodou a necháme 20min odstáť a zmäknúť.
2. Namočené ďatle dáme do mixéra a na najvyšších otáčkach rozmixujeme na jemný krém. Pridáme vajíčka a kakao. Mixujeme kým nám nevznikne jemná hmota (cca. 5min).
3. V miske rozmiešame ďatlovú zmes a nastrúhanú tekvicu.
4. Pomaly pridávame múku, sódu bikarbónu a soľ. Opatrne premiešame.
5. Na záver pridáme ovocie a oriešky. Zmes ešte jedenkrát premiešame
6. Pečieme vo veľkom plechu na 180°C 20min.
7. Za ten čas si urobíme posýpku (nemusí byť): v miske zmiešame pšenové vločky, kokosový olej a kokosový cukor. Takúto zmes pomrvíme na koláč a dopekáme 10 – 20min. Upečený koláč skontrolujeme napichnutím špáradla, na ktorom nám nesmie zostať cesto.



Mohlo by Vás zaujímať:
Recept: Zdravý tekvicový koláč (pumpkin pie)
Na jeseň sa na nás takmer z každej záhrady usmieva krásna oranžová tekvica. Receptov na jej spracovanie je mnoho. Hodí sa do slaných, ale aj do sladkých jedál. Po týždni plnom tekvicovej polievky, prívarku a placiek sme sa cez víkend rozhodli pre sladkú variantu. Už...
preèítajte si viacRecept: Orechovo – pudingové rezy bez múky
Na tento sviatočný koláčik si treba vyhradiť trošku trošku viac času a pred konzumáciou zaradiť viac pohybovej aktivity :-). Pudingy nám v skrinke stáli už pekne dlho, a tak som sa rozhodla ich konečne využiť. Po inšpirácii na instagrame vznikol tento 3-dielny...
preèítajte si viacRecept: Cuketovo – jablkový perník
Takmer v každej domácnosti sa občas (často) stane, že v špajzi dlho sedí nejaký druh zeleniny, či ovocia a gazdinka uvažuje, čo s ňou. Práve v takýchto chvíľach nechám voľnú ruku svojej fajntázii a vždy niečo vymyslím. Tento krát to bola cuketa a jabĺčko. Bol už...
preèítajte si viac