Takmer v každej domácnosti sa občas (často) stane, že v špajzi dlho sedí nejaký druh zeleniny, či ovocia a gazdinka uvažuje, čo s ňou. Práve v takýchto chvíľach nechám voľnú ruku svojej fajntázii a vždy niečo vymyslím. Tento krát to bola cuketa a jabĺčko. Bol už večer, najradšej by som si ľahla na gauč s dobrou knižkou, ale túžba upiecť niečo fajnové pre seba a manžela bola silnejšia. Tento zdravý, vitamínmy nabitý koláčik bol hotový veľmi rýchlo a ešte som stihla aj niekoľko strán z výbornej knižky. Na druhý deň ráno urobil radosť nám obom 🙂
Ingrediencie:
- 1 cuketa (cca. 350 – 400g)
- 1 väčšie jabĺčko
- 400g sušených ďatlí
- 2 dcl horúcej vody
- 2 lyžičky perníkového korenia
- 4 lyžičky kakaa
- 180g pohánkovej múky
- 1,5 lyžičky sódy bikarbóny
- 2 hrste lieskových orechov (môžu byť nasekané)
- domáci džem (višňový/ marhuľový/ …)
- kakaové bôby a kakao na posypanie
Postup:
- Ďatle zalejeme horúcou vodou a necháme 15 – 30 min odmočiť aby zmäkli. Následne ich rozmixujeme do hladka.
- Cuketu a jabĺčko nastrúhame na hrubom strúhadle. Do zmesi pridáme rozmixované ďatle a premiešame.
- Pridáme aj múku, sódu bikarbónu, perníkové korenie, kakao, lieskové orechy a štipku soli. Všetko jemne premiešame. V prípade, že je zmes príliš tekutá, pridáme ešte trošku múky (tekutosť závisí na veľkosti cukety).
- Zmes vylejeme do pečúcim papierok vystlaného menšieho plechu.
- Pečieme 30 – 40min na 180°C. Pred vytiahnutím skontrolujeme, či je koláč dopečený pomocou vidličky.
- Ešte horúci koláč potrieme džemom, posypeme preosiatym kakaom a kaovými bôbami.
Poznámka: koláčik je šťavnatý a rozplýva sa na jazyku, je však potrebná vidlička. Môžme ho konzumovať ešte teplý. 🙂



Mohlo by Vás zaujímať:
Recept: Zdravý tekvicový koláč (pumpkin pie)
Na jeseň sa na nás takmer z každej záhrady usmieva krásna oranžová tekvica. Receptov na jej spracovanie je mnoho. Hodí sa do slaných, ale aj do sladkých jedál. Po týždni plnom tekvicovej polievky, prívarku a placiek sme sa cez víkend rozhodli pre sladkú variantu. Už...
preèítajte si viacRecept: Orechovo – pudingové rezy bez múky
Na tento sviatočný koláčik si treba vyhradiť trošku trošku viac času a pred konzumáciou zaradiť viac pohybovej aktivity :-). Pudingy nám v skrinke stáli už pekne dlho, a tak som sa rozhodla ich konečne využiť. Po inšpirácii na instagrame vznikol tento 3-dielny...
preèítajte si viacRecept: Kávové rezy
Krásne slnečné zimné a skoré jarné dni, kedy veľa času trávime v mrazivej prírode, priam volajú po nejakej fajnotke. Je prirodzené že v zime namiesto ovocia siahame po niečom tučnejšom, sladšom, ideálne čokoládovom 🙂 Pripravila som pre Vás preto fenomenálne kávové...
preèítajte si viac