Takmer v každej domácnosti sa občas (často) stane, že v špajzi dlho sedí nejaký druh zeleniny, či ovocia a gazdinka uvažuje, čo s ňou. Práve v takýchto chvíľach nechám voľnú ruku svojej fajntázii a vždy niečo vymyslím. Tento krát to bola cuketa a jabĺčko. Bol už večer, najradšej by som si ľahla na gauč s dobrou knižkou, ale túžba upiecť niečo fajnové pre seba a manžela bola silnejšia. Tento zdravý, vitamínmy nabitý koláčik bol hotový veľmi rýchlo a ešte som stihla aj niekoľko strán z výbornej knižky. Na druhý deň ráno urobil radosť nám obom 🙂

Ingrediencie:

 

Postup:

  1. Ďatle zalejeme horúcou vodou a necháme 15 – 30 min odmočiť aby zmäkli. Následne ich rozmixujeme do hladka.
  2. Cuketu a jabĺčko nastrúhame na hrubom strúhadle. Do zmesi pridáme rozmixované ďatle a premiešame.
  3. Pridáme aj múku, sódu bikarbónu, perníkové korenie, kakao, lieskové orechy a štipku soli. Všetko jemne premiešame. V prípade, že je zmes príliš tekutá, pridáme ešte trošku múky (tekutosť závisí na veľkosti cukety).
  4. Zmes vylejeme do pečúcim papierok vystlaného menšieho plechu.
  5. Pečieme 30 – 40min na 180°C. Pred vytiahnutím skontrolujeme, či je koláč dopečený pomocou vidličky.
  6. Ešte horúci koláč potrieme džemom, posypeme preosiatym kakaom a kaovými bôbami.

Poznámka: koláčik je šťavnatý a rozplýva sa na jazyku, je však potrebná vidlička. Môžme ho konzumovať ešte teplý. 🙂

 

Mohlo by Vás zaujímať:

Recept: Makový koláč z červenej repy

Pre milovníkov červenej repy a ženy trpiace anémiou som vymyslela unikátnu nesladenú čisto naturálnu repovo – makovú bombu plnú železa, kyseliny listovej, draslíka, vápnika, horčíka a vlákniny. Červená repa je podľa mňa jedna z najúžasnejších a najsilnejších potravín,...

preèítajte si viac

Recept: Slivkovo – makové Brownies

Odkedy som sa vzdala cukru a priemyselne spracovaných potravín, koláčiky vyjedám len zriedka a aj keď pečenie milujem, väčšina mojich výtvorov putuje do Jurajovho bruška. V tomto prípade som však nedokázala odolať a s lyžičkou v ruke som novo-vymyslené Slivkovo –...

preèítajte si viac