Krásne slnečné zimné a skoré jarné dni, kedy veľa času trávime v mrazivej prírode, priam volajú po nejakej fajnotke. Je prirodzené že v zime namiesto ovocia siahame po niečom tučnejšom, sladšom, ideálne čokoládovom 🙂 Pripravila som pre Vás preto fenomenálne kávové rezy bez cukru, masla, či mlieka. Z kvalitných surovín, plné lásky, čokolády a kávy!

Ingrediencie:

Cesto:

  • 3 lyžice kvalitnej kávy
  • 3 dcl vriacej vody
  • 3 dcl ryžového mlieka (alebo iného rastlinného)
  • 300 g sušených ďatlí
  • 2 vajíčka (od šťastnej sliepočky)
  • 100 g kokosovej múky (alebo pomletého kokosu)
  • 50 g kokosu
  • 50 g pohánkovej múky
  • 1 lyžička sódy bikarbóny

Na potretie:

  • marhuľový (alebo iný) domáci lekvár

Poleva:

  • 6 lyžíc tučného kokosového mlieka
  • 4 lyžice kokosového cukru
  • 1 lyžica kokosového oleja
  • 2,5 lyžice kakaa

 

Postup:

  1. Kávu zalejeme vriacou vodou a necháme 15 – 20 min vylúhovať. Potom ju scedíme.
  2. Sušené ďatle zalejem scedenou kávou a ryžovým mliekom. Necháme minimálne 20 min odstáť aby zmäkli. Potom zmes poriadne rozmixujeme na krémovú hmotu.
  3. Do hmoty pridáme vajíčka a opäť mixujeme cca. 5 min.
  4. Do väčšej misky si preosejeme kokosovú múku, pridáme kokos, pohánkovú múku a sódu bikarbónu.
  5. Do suchej zmesy vlejeme rozmixovanú mokrú zmes a jemne premiešame.
  6. Zmes vylejeme a rozotrieme na menší plech vystlaný papierom na pečenie (alebo vymastený kokosovým olejom a posypaný múkou).
  7. Pečieme cca. 40min na 180°. Koláč priebežne kontrolujeme.
  8. Na ešte teplý hotový koláč natrieme domáci džem.
  9. Polevu si pripravíme vo vodnom kúpeli alebo na veľmi miernom plameni (stupni). Najprv roztopíme kokosové mlieko, olej a cukor. Keď sa ingrediencie spoja, pridáme cez sitko preosiate kakao. Miešame až kým nám nevznikne hladká hmota. Hotovú polevu nalejeme na vychladnutý koláč a necháme stuhnúť v chladničke.

Upozornenie: koláčik obsahuje kávu, neodporúčam maškrtiť neskoro večer 😉

Mohlo by Vás zaujímať:

Recept: Cuketovo – jablkový perník

Takmer v každej domácnosti sa občas (často) stane, že v špajzi dlho sedí nejaký druh zeleniny, či ovocia a gazdinka uvažuje, čo s ňou. Práve v takýchto chvíľach nechám voľnú ruku svojej fajntázii a vždy niečo vymyslím. Tento krát to bola cuketa a jabĺčko. Bol už...

preèítajte si viac