Krásne slnečné zimné a skoré jarné dni, kedy veľa času trávime v mrazivej prírode, priam volajú po nejakej fajnotke. Je prirodzené že v zime namiesto ovocia siahame po niečom tučnejšom, sladšom, ideálne čokoládovom 🙂 Pripravila som pre Vás preto fenomenálne kávové rezy bez cukru, masla, či mlieka. Z kvalitných surovín, plné lásky, čokolády a kávy!
Ingrediencie:
Cesto:
- 3 lyžice kvalitnej kávy
- 3 dcl vriacej vody
- 3 dcl ryžového mlieka (alebo iného rastlinného)
- 300 g sušených ďatlí
- 2 vajíčka (od šťastnej sliepočky)
- 100 g kokosovej múky (alebo pomletého kokosu)
- 50 g kokosu
- 50 g pohánkovej múky
- 1 lyžička sódy bikarbóny
Na potretie:
- marhuľový (alebo iný) domáci lekvár
Poleva:
- 6 lyžíc tučného kokosového mlieka
- 4 lyžice kokosového cukru
- 1 lyžica kokosového oleja
- 2,5 lyžice kakaa
Postup:
- Kávu zalejeme vriacou vodou a necháme 15 – 20 min vylúhovať. Potom ju scedíme.
- Sušené ďatle zalejem scedenou kávou a ryžovým mliekom. Necháme minimálne 20 min odstáť aby zmäkli. Potom zmes poriadne rozmixujeme na krémovú hmotu.
- Do hmoty pridáme vajíčka a opäť mixujeme cca. 5 min.
- Do väčšej misky si preosejeme kokosovú múku, pridáme kokos, pohánkovú múku a sódu bikarbónu.
- Do suchej zmesy vlejeme rozmixovanú mokrú zmes a jemne premiešame.
- Zmes vylejeme a rozotrieme na menší plech vystlaný papierom na pečenie (alebo vymastený kokosovým olejom a posypaný múkou).
- Pečieme cca. 40min na 180°. Koláč priebežne kontrolujeme.
- Na ešte teplý hotový koláč natrieme domáci džem.
- Polevu si pripravíme vo vodnom kúpeli alebo na veľmi miernom plameni (stupni). Najprv roztopíme kokosové mlieko, olej a cukor. Keď sa ingrediencie spoja, pridáme cez sitko preosiate kakao. Miešame až kým nám nevznikne hladká hmota. Hotovú polevu nalejeme na vychladnutý koláč a necháme stuhnúť v chladničke.
Upozornenie: koláčik obsahuje kávu, neodporúčam maškrtiť neskoro večer 😉



Mohlo by Vás zaujímať:
Recept: Zdravý tekvicový koláč (pumpkin pie)
Na jeseň sa na nás takmer z každej záhrady usmieva krásna oranžová tekvica. Receptov na jej spracovanie je mnoho. Hodí sa do slaných, ale aj do sladkých jedál. Po týždni plnom tekvicovej polievky, prívarku a placiek sme sa cez víkend rozhodli pre sladkú variantu. Už...
preèítajte si viacRecept: Orechovo – pudingové rezy bez múky
Na tento sviatočný koláčik si treba vyhradiť trošku trošku viac času a pred konzumáciou zaradiť viac pohybovej aktivity :-). Pudingy nám v skrinke stáli už pekne dlho, a tak som sa rozhodla ich konečne využiť. Po inšpirácii na instagrame vznikol tento 3-dielny...
preèítajte si viacRecept: Cuketovo – jablkový perník
Takmer v každej domácnosti sa občas (často) stane, že v špajzi dlho sedí nejaký druh zeleniny, či ovocia a gazdinka uvažuje, čo s ňou. Práve v takýchto chvíľach nechám voľnú ruku svojej fajntázii a vždy niečo vymyslím. Tento krát to bola cuketa a jabĺčko. Bol už...
preèítajte si viac