Na tento sviatočný koláčik si treba vyhradiť trošku trošku viac času a pred konzumáciou zaradiť viac pohybovej aktivity :-). Pudingy nám v skrinke stáli už pekne dlho, a tak som sa rozhodla ich konečne využiť. Po inšpirácii na instagrame vznikol tento 3-dielny orechovo – pudingový sviatočný zákusok, ktorý nás opantal nie len svojim vzhľadom, ale aj unikátnou chuťou. Lieskové orechy mu dodali chrumkavú chuť a očarujúcu vôňu, puding jemnosť a čokoláda pocit rozplývania sa na jazyku. Jednoducho mňamka. Koláčik je vhodný na akúkoľvek sviatočnú udalosť, či nedeľu. Je však potrebné mu venovať všetku pozornosť, poriadne si ho vychutnať v spoločnosti blízkej osoby a dopriať si k nemu aj šálku kvalitnej domácej kávičky. Jednoducho lahoda, radosť v prítomnom okamihu a láska v každom súste.
Ingrediencie:
Cesto:
- 200g lieskových orechov
- 50g kakaového masla
- 4 lyžice medu
- 2 vajíčka od šťastnej sliepočky
- domáci lekvár na potretie (idálne pikantný ako napr. ríbezľový)
Plnka:
- 2 vanilkové bio pudingy
- 3/4 l ryžového mlieka
- 40g kakaového masla
- 4 lyžice ryžového sirupu
Poleva:
- 50g kakaové maslo
- 1dcl ryžového mlieka
- 100g kvalitnej horkej čokolády
- 1 lyžica kakaa
Postup:
- Lieskové orechy opražíme nasucho na panvičke (alebo v rúre). Keď popraská kožka a vôňa opantá celú kuchyňu vieme, že máme hotovo. Orechy následne rozmixujeme na jemnú múku. Ak nám zostanú väčšie kusy, nevadí to 🙂
- Kakaové maslo rozpustíme vo vodnom kúpeli alebo na veľmi miernom stupni.
- V miske rozmiešame pomleté orechy, roztopené maslo a med. Premiešame. Na záver pridáme ručne rozšľahané vajíčka a opäť premiešame.
- Hotové cesto pečieme v okrúhlej forme s priemerom cca. 25cm na 150°C približne 20min. Či je korpus upečený sa presvedčíme pichnutím vidličkou (nesmie sa lepiť).
- Na ešte teplý koláč natrieme pikantný domáci lekvár (ideálne ríbezľový).
- Zatiaľčo sa pečie korpus, si pripravíme puding, ktorý uvaríme podľa návodu (odporúčam pridať menej mlieka, aby bol hustejší). Necháme ho vychladnúť 20-30min.
- Do takmer vychladnutého pudingu pridáme kakaové maslo, ryžový sirup a rozmixujeme.
- Plnku natrieme na lekvárom potretý korpus. Uložíme do chladničky na 20min.
- Pripravíme si polevu. Vo vodnom kúpeli roztopíme kakaové maslo s ryžovým mliekom. Následne pridáme čokoládu a kakaový prášok. Všetko poriadne premiešame a vylejeme na koláč. Necháme odstáť v chladničke. Môžeme podávať po 30 minútach.



Mohlo by Vás zaujímať:
Recept: Zdravý tekvicový koláč (pumpkin pie)
Na jeseň sa na nás takmer z každej záhrady usmieva krásna oranžová tekvica. Receptov na jej spracovanie je mnoho. Hodí sa do slaných, ale aj do sladkých jedál. Po týždni plnom tekvicovej polievky, prívarku a placiek sme sa cez víkend rozhodli pre sladkú variantu. Už...
preèítajte si viacRecept: Cuketovo – jablkový perník
Takmer v každej domácnosti sa občas (často) stane, že v špajzi dlho sedí nejaký druh zeleniny, či ovocia a gazdinka uvažuje, čo s ňou. Práve v takýchto chvíľach nechám voľnú ruku svojej fajntázii a vždy niečo vymyslím. Tento krát to bola cuketa a jabĺčko. Bol už...
preèítajte si viacRecept: Kávové rezy
Krásne slnečné zimné a skoré jarné dni, kedy veľa času trávime v mrazivej prírode, priam volajú po nejakej fajnotke. Je prirodzené že v zime namiesto ovocia siahame po niečom tučnejšom, sladšom, ideálne čokoládovom 🙂 Pripravila som pre Vás preto fenomenálne kávové...
preèítajte si viac