Na tento sviatočný koláčik si treba vyhradiť trošku trošku viac času a pred konzumáciou zaradiť viac pohybovej aktivity :-). Pudingy nám v skrinke stáli už pekne dlho, a tak som sa rozhodla ich konečne využiť. Po inšpirácii na instagrame vznikol tento 3-dielny orechovo – pudingový sviatočný zákusok, ktorý nás opantal nie len svojim vzhľadom, ale aj unikátnou chuťou. Lieskové orechy mu dodali chrumkavú chuť a očarujúcu vôňu, puding jemnosť a čokoláda pocit rozplývania sa na jazyku. Jednoducho mňamka. Koláčik je vhodný na akúkoľvek sviatočnú udalosť, či nedeľu. Je však potrebné mu venovať všetku pozornosť, poriadne si ho vychutnať v spoločnosti blízkej osoby a dopriať si k nemu aj šálku kvalitnej domácej kávičky. Jednoducho lahoda, radosť v prítomnom okamihu a láska v každom súste. 

Ingrediencie:

Cesto:

  • 200g lieskových orechov
  • 50g kakaového masla
  • 4 lyžice medu
  • 2 vajíčka od šťastnej sliepočky
  • domáci lekvár na potretie (idálne pikantný ako napr. ríbezľový)

Plnka:

  • 2 vanilkové bio pudingy
  • 3/4 l ryžového mlieka
  • 40g kakaového masla
  • 4 lyžice ryžového sirupu

Poleva:

Postup:

  1. Lieskové orechy opražíme nasucho na panvičke (alebo v rúre). Keď popraská kožka a vôňa opantá celú kuchyňu vieme, že máme hotovo. Orechy následne rozmixujeme na jemnú múku. Ak nám zostanú väčšie kusy, nevadí to 🙂
  2. Kakaové maslo rozpustíme vo vodnom kúpeli alebo na veľmi miernom stupni.
  3. V miske rozmiešame pomleté orechy, roztopené maslo a med. Premiešame. Na záver pridáme ručne rozšľahané vajíčka a opäť premiešame.
  4. Hotové cesto pečieme v okrúhlej forme s priemerom cca. 25cm na 150°C približne 20min. Či je korpus upečený sa presvedčíme pichnutím vidličkou (nesmie sa lepiť).
  5. Na ešte teplý koláč natrieme pikantný domáci lekvár (ideálne ríbezľový).
  6. Zatiaľčo sa pečie korpus, si pripravíme puding, ktorý uvaríme podľa návodu (odporúčam pridať menej mlieka, aby bol hustejší). Necháme ho vychladnúť 20-30min.
  7. Do takmer vychladnutého pudingu pridáme kakaové maslo, ryžový sirup a rozmixujeme.
  8. Plnku natrieme na lekvárom potretý korpus. Uložíme do chladničky na 20min.
  9. Pripravíme si polevu. Vo vodnom kúpeli roztopíme kakaové maslo s ryžovým mliekom. Následne pridáme čokoládu a kakaový prášok. Všetko poriadne premiešame a vylejeme na koláč. Necháme odstáť v chladničke. Môžeme podávať po 30 minútach.

Mohlo by Vás zaujímať:

Recept: Cuketovo – jablkový perník

Takmer v každej domácnosti sa občas (často) stane, že v špajzi dlho sedí nejaký druh zeleniny, či ovocia a gazdinka uvažuje, čo s ňou. Práve v takýchto chvíľach nechám voľnú ruku svojej fajntázii a vždy niečo vymyslím. Tento krát to bola cuketa a jabĺčko. Bol už...

preèítajte si viac

Recept: Kávové rezy

Krásne slnečné zimné a skoré jarné dni, kedy veľa času trávime v mrazivej prírode, priam volajú po nejakej fajnotke. Je prirodzené že v zime namiesto ovocia siahame po niečom tučnejšom, sladšom, ideálne čokoládovom 🙂 Pripravila som pre Vás preto fenomenálne kávové...

preèítajte si viac