Na tento sviatočný koláčik si treba vyhradiť trošku trošku viac času a pred konzumáciou zaradiť viac pohybovej aktivity :-). Pudingy nám v skrinke stáli už pekne dlho, a tak som sa rozhodla ich konečne využiť. Po inšpirácii na instagrame vznikol tento 3-dielny orechovo – pudingový sviatočný zákusok, ktorý nás opantal nie len svojim vzhľadom, ale aj unikátnou chuťou. Lieskové orechy mu dodali chrumkavú chuť a očarujúcu vôňu, puding jemnosť a čokoláda pocit rozplývania sa na jazyku. Jednoducho mňamka. Koláčik je vhodný na akúkoľvek sviatočnú udalosť, či nedeľu. Je však potrebné mu venovať všetku pozornosť, poriadne si ho vychutnať v spoločnosti blízkej osoby a dopriať si k nemu aj šálku kvalitnej domácej kávičky. Jednoducho lahoda, radosť v prítomnom okamihu a láska v každom súste.
Ingrediencie:
Cesto:
- 200g lieskových orechov
- 50g kakaového masla
- 4 lyžice medu
- 2 vajíčka od šťastnej sliepočky
- domáci lekvár na potretie (idálne pikantný ako napr. ríbezľový)
Plnka:
- 2 vanilkové bio pudingy
- 3/4 l ryžového mlieka
- 40g kakaového masla
- 4 lyžice ryžového sirupu
Poleva:
- 50g kakaové maslo
- 1dcl ryžového mlieka
- 100g kvalitnej horkej čokolády
- 1 lyžica kakaa
Postup:
- Lieskové orechy opražíme nasucho na panvičke (alebo v rúre). Keď popraská kožka a vôňa opantá celú kuchyňu vieme, že máme hotovo. Orechy následne rozmixujeme na jemnú múku. Ak nám zostanú väčšie kusy, nevadí to 🙂
- Kakaové maslo rozpustíme vo vodnom kúpeli alebo na veľmi miernom stupni.
- V miske rozmiešame pomleté orechy, roztopené maslo a med. Premiešame. Na záver pridáme ručne rozšľahané vajíčka a opäť premiešame.
- Hotové cesto pečieme v okrúhlej forme s priemerom cca. 25cm na 150°C približne 20min. Či je korpus upečený sa presvedčíme pichnutím vidličkou (nesmie sa lepiť).
- Na ešte teplý koláč natrieme pikantný domáci lekvár (ideálne ríbezľový).
- Zatiaľčo sa pečie korpus, si pripravíme puding, ktorý uvaríme podľa návodu (odporúčam pridať menej mlieka, aby bol hustejší). Necháme ho vychladnúť 20-30min.
- Do takmer vychladnutého pudingu pridáme kakaové maslo, ryžový sirup a rozmixujeme.
- Plnku natrieme na lekvárom potretý korpus. Uložíme do chladničky na 20min.
- Pripravíme si polevu. Vo vodnom kúpeli roztopíme kakaové maslo s ryžovým mliekom. Následne pridáme čokoládu a kakaový prášok. Všetko poriadne premiešame a vylejeme na koláč. Necháme odstáť v chladničke. Môžeme podávať po 30 minútach.



Mohlo by Vás zaujímať:
Recept: Tekvicový svieži koláč s posýpkou
Koniec leta a začiatok jesene je obdobie hrušiek, jabĺk a tekvíc. Obzvlášť tento rok bol bohatý na všetky druhy tekvice od hokkaida až po maslové tekvice. My obľubujeme úplne všetky (aj keď hokkaidó je favorit) a posledný mesiac ich konzumuje snáď na všetky spôsoby....
preèítajte si viacRecept: Makový koláč z červenej repy
Pre milovníkov červenej repy a ženy trpiace anémiou som vymyslela unikátnu nesladenú čisto naturálnu repovo – makovú bombu plnú železa, kyseliny listovej, draslíka, vápnika, horčíka a vlákniny. Červená repa je podľa mňa jedna z najúžasnejších a najsilnejších potravín,...
preèítajte si viacRecept: Slivkovo – makové Brownies
Odkedy som sa vzdala cukru a priemyselne spracovaných potravín, koláčiky vyjedám len zriedka a aj keď pečenie milujem, väčšina mojich výtvorov putuje do Jurajovho bruška. V tomto prípade som však nedokázala odolať a s lyžičkou v ruke som novo-vymyslené Slivkovo –...
preèítajte si viac