Na jeseň sa na nás takmer z každej záhrady usmieva krásna oranžová tekvica. Receptov na jej spracovanie je mnoho. Hodí sa do slaných, ale aj do sladkých jedál. Po týždni plnom tekvicovej polievky, prívarku a placiek sme sa cez víkend rozhodli pre sladkú variantu. Už dávno ma oslovil anglický „pumpkin pie“. Rozhodla som sa však pre zdravú variantu, bez pridaného cukru a klasickej múky. Výsledok bol viac než famózny. Treba vyskúšať!
Ingrediencie:
Cesto:
- 300g mandlové maslo (namočené a následne rozmixované mandle)
- 1 vajíčko od štastnej sliepočky
- 50g kokosová múka
- 70g ryžová múka
- 2 lyžice medu
- štipka soli
- 1 lyžička sódy bikarbóny
Plnka:
- 1 stredne veľká oranžová tekvica (môže byť aj hokaido)
- 100g tofu natural
- 4 lyžice medu
- 2 lyžičky škorice
- 1 lyžička agaru
- aníz, klinčeky, štipka soli, kurkuma
Postup:
- Mandle na niekoľko hodín namočíme v studenej vode. Scedíme a výkonným mixérim rozmixujeme na maslo. Po prípade môžeme použiť hotové mandlové maslo.
- Mandlové maslo poriadne premiešame s vyšľahaným vajíčkom a medom. Môžeme použiť aj mixér.
- Pridáme štipku soli, múky a sódu bikarbónu. Cesto je pevné a tuhé, podobné ako na vianočné suché koláčiky.
- Okrúhlu tortovú formu vymastíme kokosovým olejom a posypeme ryžovou múkou. Do formy rukami (aj mierne po stranách) rozprestrieme tuhé cesto.
- Pečieme na 180°C cca. 30 – 40min. Pred vytiahnutím skontrolujeme vidličkou.
- Kým sa cesto upečie, pripravíme si plnku. Tekvicu nakrájame na kocky a varíme v mierne osolenej vode spolu s klinčekmi a anízom cca. 30min. Následne vyberieme klinčeky, scedíme vodu a rozmixujeme na krém. Pridáme tofu, škoricu, štipku kurkumy a agar. Zmeš opäť krátko mixujeme. Výsledkom je jemný krém.
- Plnku natrieme na ešte teplý koláč, ktorý necháme chladnúť pri izbovej teplote. Najchutnejší je ešte teplý.
- Následne ho skladujeme v chladničke.


Mohlo by Vás zaujímať:
Recept: Orechovo – pudingové rezy bez múky
Na tento sviatočný koláčik si treba vyhradiť trošku trošku viac času a pred konzumáciou zaradiť viac pohybovej aktivity :-). Pudingy nám v skrinke stáli už pekne dlho, a tak som sa rozhodla ich konečne využiť. Po inšpirácii na instagrame vznikol tento 3-dielny...
preèítajte si viacRecept: Cuketovo – jablkový perník
Takmer v každej domácnosti sa občas (často) stane, že v špajzi dlho sedí nejaký druh zeleniny, či ovocia a gazdinka uvažuje, čo s ňou. Práve v takýchto chvíľach nechám voľnú ruku svojej fajntázii a vždy niečo vymyslím. Tento krát to bola cuketa a jabĺčko. Bol už...
preèítajte si viacRecept: Kávové rezy
Krásne slnečné zimné a skoré jarné dni, kedy veľa času trávime v mrazivej prírode, priam volajú po nejakej fajnotke. Je prirodzené že v zime namiesto ovocia siahame po niečom tučnejšom, sladšom, ideálne čokoládovom 🙂 Pripravila som pre Vás preto fenomenálne kávové...
preèítajte si viac