Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /data/www/22131/plodyzeme_sk/www/wp-content/themes/Plodyzeme/includes/builder/functions.php on line 4783
Recept: Zdravý tekvicový koláč (pumpkin pie) - Plody Zeme

Na jeseň sa na nás takmer z každej záhrady usmieva krásna oranžová tekvica. Receptov na jej spracovanie je mnoho. Hodí sa do slaných, ale aj do sladkých jedál. Po týždni plnom tekvicovej polievky, prívarku a placiek sme sa cez víkend rozhodli pre sladkú variantu. Už dávno ma oslovil anglický „pumpkin pie“. Rozhodla som sa však pre zdravú variantu, bez pridaného cukru a klasickej múky. Výsledok bol viac než famózny. Treba vyskúšať!

Ingrediencie:

Cesto:

  • 300g mandlové maslo (namočené a následne rozmixované mandle)
  • 1 vajíčko od štastnej sliepočky
  • 50g kokosová múka
  • 70g ryžová múka
  • 2 lyžice medu
  • štipka soli
  • 1 lyžička sódy bikarbóny

Plnka:

  • 1 stredne veľká oranžová tekvica (môže byť aj hokaido)
  • 100g tofu natural
  • 4 lyžice medu
  • 2 lyžičky škorice
  • 1 lyžička agaru
  • aníz, klinčeky, štipka soli, kurkuma

Postup:

 

  1. Mandle na niekoľko hodín namočíme v studenej vode. Scedíme a výkonným mixérim rozmixujeme na maslo. Po prípade môžeme použiť hotové mandlové maslo.
  2. Mandlové maslo poriadne premiešame s vyšľahaným vajíčkom a medom. Môžeme použiť aj mixér.
  3. Pridáme štipku soli, múky a sódu bikarbónu. Cesto je pevné a tuhé, podobné ako na vianočné suché koláčiky.
  4. Okrúhlu tortovú formu vymastíme kokosovým olejom a posypeme ryžovou múkou. Do formy rukami (aj mierne po stranách) rozprestrieme tuhé cesto.
  5. Pečieme na 180°C cca. 30 – 40min. Pred vytiahnutím skontrolujeme vidličkou.
  6. Kým sa cesto upečie, pripravíme si plnku. Tekvicu nakrájame na kocky a varíme v mierne osolenej vode spolu s klinčekmi a anízom cca. 30min. Následne vyberieme klinčeky, scedíme vodu a rozmixujeme na krém. Pridáme tofu, škoricu, štipku kurkumy a agar. Zmeš opäť krátko mixujeme. Výsledkom je jemný krém.
  7. Plnku natrieme na ešte teplý koláč, ktorý necháme chladnúť pri izbovej teplote. Najchutnejší je ešte teplý.
  8. Následne ho skladujeme v chladničke.

Mohlo by Vás zaujímať:

Recept: Cuketovo – jablkový perník

Takmer v každej domácnosti sa občas (často) stane, že v špajzi dlho sedí nejaký druh zeleniny, či ovocia a gazdinka uvažuje, čo s ňou. Práve v takýchto chvíľach nechám voľnú ruku svojej fajntázii a vždy niečo vymyslím. Tento krát to bola cuketa a jabĺčko. Bol už...

preèítajte si viac

Recept: Kávové rezy

Krásne slnečné zimné a skoré jarné dni, kedy veľa času trávime v mrazivej prírode, priam volajú po nejakej fajnotke. Je prirodzené že v zime namiesto ovocia siahame po niečom tučnejšom, sladšom, ideálne čokoládovom 🙂 Pripravila som pre Vás preto fenomenálne kávové...

preèítajte si viac