Na jeseň sa na nás takmer z každej záhrady usmieva krásna oranžová tekvica. Receptov na jej spracovanie je mnoho. Hodí sa do slaných, ale aj do sladkých jedál. Po týždni plnom tekvicovej polievky, prívarku a placiek sme sa cez víkend rozhodli pre sladkú variantu. Už dávno ma oslovil anglický „pumpkin pie“. Rozhodla som sa však pre zdravú variantu, bez pridaného cukru a klasickej múky. Výsledok bol viac než famózny. Treba vyskúšať!
Ingrediencie:
Cesto:
- 300g mandlové maslo (namočené a následne rozmixované mandle)
- 1 vajíčko od štastnej sliepočky
- 50g kokosová múka
- 70g ryžová múka
- 2 lyžice medu
- štipka soli
- 1 lyžička sódy bikarbóny
Plnka:
- 1 stredne veľká oranžová tekvica (môže byť aj hokaido)
- 100g tofu natural
- 4 lyžice medu
- 2 lyžičky škorice
- 1 lyžička agaru
- aníz, klinčeky, štipka soli, kurkuma
Postup:
- Mandle na niekoľko hodín namočíme v studenej vode. Scedíme a výkonným mixérim rozmixujeme na maslo. Po prípade môžeme použiť hotové mandlové maslo.
- Mandlové maslo poriadne premiešame s vyšľahaným vajíčkom a medom. Môžeme použiť aj mixér.
- Pridáme štipku soli, múky a sódu bikarbónu. Cesto je pevné a tuhé, podobné ako na vianočné suché koláčiky.
- Okrúhlu tortovú formu vymastíme kokosovým olejom a posypeme ryžovou múkou. Do formy rukami (aj mierne po stranách) rozprestrieme tuhé cesto.
- Pečieme na 180°C cca. 30 – 40min. Pred vytiahnutím skontrolujeme vidličkou.
- Kým sa cesto upečie, pripravíme si plnku. Tekvicu nakrájame na kocky a varíme v mierne osolenej vode spolu s klinčekmi a anízom cca. 30min. Následne vyberieme klinčeky, scedíme vodu a rozmixujeme na krém. Pridáme tofu, škoricu, štipku kurkumy a agar. Zmeš opäť krátko mixujeme. Výsledkom je jemný krém.
- Plnku natrieme na ešte teplý koláč, ktorý necháme chladnúť pri izbovej teplote. Najchutnejší je ešte teplý.
- Následne ho skladujeme v chladničke.


Mohlo by Vás zaujímať:
Recept: Tekvicový svieži koláč s posýpkou
Koniec leta a začiatok jesene je obdobie hrušiek, jabĺk a tekvíc. Obzvlášť tento rok bol bohatý na všetky druhy tekvice od hokkaida až po maslové tekvice. My obľubujeme úplne všetky (aj keď hokkaidó je favorit) a posledný mesiac ich konzumuje snáď na všetky spôsoby....
preèítajte si viacRecept: Makový koláč z červenej repy
Pre milovníkov červenej repy a ženy trpiace anémiou som vymyslela unikátnu nesladenú čisto naturálnu repovo – makovú bombu plnú železa, kyseliny listovej, draslíka, vápnika, horčíka a vlákniny. Červená repa je podľa mňa jedna z najúžasnejších a najsilnejších potravín,...
preèítajte si viacRecept: Slivkovo – makové Brownies
Odkedy som sa vzdala cukru a priemyselne spracovaných potravín, koláčiky vyjedám len zriedka a aj keď pečenie milujem, väčšina mojich výtvorov putuje do Jurajovho bruška. V tomto prípade som však nedokázala odolať a s lyžičkou v ruke som novo-vymyslené Slivkovo –...
preèítajte si viac