Na jeseň sa na nás takmer z každej záhrady usmieva krásna oranžová tekvica. Receptov na jej spracovanie je mnoho. Hodí sa do slaných, ale aj do sladkých jedál. Po týždni plnom tekvicovej polievky, prívarku a placiek sme sa cez víkend rozhodli pre sladkú variantu. Už dávno ma oslovil anglický „pumpkin pie“. Rozhodla som sa však pre zdravú variantu, bez pridaného cukru a klasickej múky. Výsledok bol viac než famózny. Treba vyskúšať!

Ingrediencie:

Cesto:

  • 300g mandlové maslo (namočené a následne rozmixované mandle)
  • 1 vajíčko od štastnej sliepočky
  • 50g kokosová múka
  • 70g ryžová múka
  • 2 lyžice medu
  • štipka soli
  • 1 lyžička sódy bikarbóny

Plnka:

  • 1 stredne veľká oranžová tekvica (môže byť aj hokaido)
  • 100g tofu natural
  • 4 lyžice medu
  • 2 lyžičky škorice
  • 1 lyžička agaru
  • aníz, klinčeky, štipka soli, kurkuma

Postup:

 

  1. Mandle na niekoľko hodín namočíme v studenej vode. Scedíme a výkonným mixérim rozmixujeme na maslo. Po prípade môžeme použiť hotové mandlové maslo.
  2. Mandlové maslo poriadne premiešame s vyšľahaným vajíčkom a medom. Môžeme použiť aj mixér.
  3. Pridáme štipku soli, múky a sódu bikarbónu. Cesto je pevné a tuhé, podobné ako na vianočné suché koláčiky.
  4. Okrúhlu tortovú formu vymastíme kokosovým olejom a posypeme ryžovou múkou. Do formy rukami (aj mierne po stranách) rozprestrieme tuhé cesto.
  5. Pečieme na 180°C cca. 30 – 40min. Pred vytiahnutím skontrolujeme vidličkou.
  6. Kým sa cesto upečie, pripravíme si plnku. Tekvicu nakrájame na kocky a varíme v mierne osolenej vode spolu s klinčekmi a anízom cca. 30min. Následne vyberieme klinčeky, scedíme vodu a rozmixujeme na krém. Pridáme tofu, škoricu, štipku kurkumy a agar. Zmeš opäť krátko mixujeme. Výsledkom je jemný krém.
  7. Plnku natrieme na ešte teplý koláč, ktorý necháme chladnúť pri izbovej teplote. Najchutnejší je ešte teplý.
  8. Následne ho skladujeme v chladničke.

Mohlo by Vás zaujímať:

Recept: Makový koláč z červenej repy

Pre milovníkov červenej repy a ženy trpiace anémiou som vymyslela unikátnu nesladenú čisto naturálnu repovo – makovú bombu plnú železa, kyseliny listovej, draslíka, vápnika, horčíka a vlákniny. Červená repa je podľa mňa jedna z najúžasnejších a najsilnejších potravín,...

preèítajte si viac

Recept: Slivkovo – makové Brownies

Odkedy som sa vzdala cukru a priemyselne spracovaných potravín, koláčiky vyjedám len zriedka a aj keď pečenie milujem, väčšina mojich výtvorov putuje do Jurajovho bruška. V tomto prípade som však nedokázala odolať a s lyžičkou v ruke som novo-vymyslené Slivkovo –...

preèítajte si viac