Tehotenstvo a materstvo sú jedny z najkrajších etáp v živote ženy, ako aj celej rodiny. Na jeho bezproblémovom priebehu sa podieľa niekoľko aspektov. Jedným z najdôležitejších je práve správne zvolená strava. A tej sa v dnešnom článku povenujeme trošku bližšie.
To, že sme v očakávaní, som po prvýkrát podvedome zistila už niekoľko dní po samotnom počatí. S manželom Jurajom sme bežali spolu lesom, bol príjemný februárový deň, slniečko svietilo a ja som sa zrazu na vrchole kopca potrebovala zastaviť. V tej chvíli som ucítila tak obrovskú lásku, ktorá sa slovami nedá opísať. Objali sme sa a ja som mu vysvetlila, že neskutočne cítim dušičku, že je medzi nami. V tej chvíli som si však nebola istá, či je s nami aj na fyzickej úrovni. Už asi rok som cítila, že sa na nás chodí pozerať, nikdy to však nebolo tak silné. Bolo to tak krásne, tak neopísateľné. Dve čiarky na tehotenskom teste mi to na druhý deň iba potvrdili. Pamätám sa, aká slabá bola tá druhá čiarka. Žmúrila som očami a nemohla uveriť vlastným očiam. Bol to doslova zázrak. Po 1 roku menštruácie, kedy som sa len hľadala v roli ženy, k nám zavítala táto úžasná dušička. Viac informácií o mojom ženstve sa dočítate v krásnom článku od Pure Nuts a na mojom fyzo blogu.

Šťastná v lese, Foto: Monika Beňová
Zdravému životnému štýlu (pretože to nie je len o stravovaní) sa venujeme už niekoľko rokov. Stále sa v tom však hľadáme a myslím, že do konca života aj budeme. Naše názory sa menia, vyvíjajú, a tak to má byť. Spolu s nami sa snažíme vyvíjať aj náš bezobalový e-shop.
V tehotenstve sa však zrazu všetko zmení 🙂
Žena si zaumieni, ako zdravo bude jesť, dodržiavať všetky zásady, byť v pohybe, veľa spať,… A ono je to zrazu všetko úplne inak. Jej chute sa zmenia, únava prehĺbi, telo si pýta úplne iné potraviny ako doteraz a žena sa cíti zmätená, nevie čo má robiť. Chce dodať čo najviac a čo najlepšie živiny svojmu bábätku, jej telo však protestuje. Častokrát prichádza na rad frustrácia, strach a pocit zlyhania. Nie sú však opodstatnené. Telo ženy počas tehotenstva prechádza obrovskými, nielen hormonálnymi, zmenami (o tom niekedy inokedy). A je úplne v poriadku, že nedodrží všetko, čo si na začiatku zaumienila. Nič v prírode predsa nie je dokonalé.

Aj láska živí bábätko

Je teda super počúvať svoje telo a vnímať jeho signály. Keď som unavená, ľahnem si. Keď som hladná, najem sa. Keď cítim ľútosť, plačem. Pre orientáciu však vypíšem zopár rád, ktorých sa môžeme držať ako chodníčka. Je fajn vidieť cestu pred sebou, nevadí však, ak občas stúpime vedľa.
AKo si s tým teda poradiť?
Dbajme na kvalitu. Neplatí, že máme jesť za dvoch, ale dvakrát kvalitnejšie. Hľadajme teda kvalitné zdroje potravín, farmárske produkty, bio ovocie a zeleninu. Je to podľa mňa dôležitejšie, než drahá výbavička pre bábätko.
Vyvarujme sa extrémom (príliš sladké, slané, horúce, studené, ostré, príliš kyslé,…).
- Konzumujme dostatok zeleniny a ovocia.
- Vhodné sú varené a ľahko stráviteľné pokrmy s jemne sladkou chuťou. Patria sem varené obilniny, koreňová zelenina, strukoviny, striedmo kvalitné mäso a ryby (tie naše ako je napríklad pstruh, losos a morské ryby už nie sú veľmi vhodné). Podľa čínskej medicíny tvorí práve obilie základ jedálnička. Obsahuje všetky minerálne látky, ktorých konzumácia je počas tehotenstva dôležitá.
- Ďalšími skvelými potravinami sú sušené ovocie, oriešky a semienka na doplnenie minerálov, obilná káva, kompóty bez cukru, vývary z mäsa a kostí.
Nezabúdajme na pitný režim. Najlepšia je čistá voda zo studničky. Tú však doma väčšinou nemáme. My používame na obohatenie vody šungit kamienky. Zaradiť môžeme aj bylinné tehotenské čajíky. Pred pôrodom v treťom trimestri je najlepšia kombinácia listov z malinovníku, žihľavy s kvapkami citrónu.
- Tuky môžeme doplniť aj za studena lisovanými olejmi: olivový, konopný, tekvicový, či ľanový.
Úpravu a zloženie stravy by sme mali prispôsobiť ročnému obdobiu a sezóne. Zelenina a ovocie majú najviac energie práve v období, kedy dozrievajú. Keď rastú ríbezle, je škoda kupovať jablká, či pomaranče a naopak.
Na jar je najvhodnejšia surová alebo naparená zelenina. Hlavne veľké množstvo zelenej farby (všetky druhy šalátov), kyslé bobuľovité ovocie, pšenica, špalda a raž.
V lete môžeme zeleninu nasucho opražiť, krátko povariť alebo jesť v surovom stave. Vhodné sú špargľa, čínska kapusta, cuketa, baklažán, mangold, červená repa, paradajky, melón, tropické ovocie. Na ochutenie môžeme použiť tymián, rozmarín, oregano, sladkú papriku, pažítku, petržlen a kôpor.
- Na jeseň používame dlhsie varenie. Konzumujeme hlavne ryžu natural, ovos, pór, chren, cibulu, hokaido a rôzne korenie.
- V zime naopak potrebujeme čo najviac zohriať dlhým varením alebo pečením. Medzi najvhodnejšie zeleniny patria kapusta (aj kyslá), pór a mrkva. Tepelný účinok môžeme zintenzívniť ostrým korením. Vhodné sú aj dhovarené vývary z hydiny, hovädzích kostí, alebo strukovín. V tomto období nezabúdajme hlavne na konzumáciu veľkého množstva strukovín.
Približne 2 mesiace pred pôrodom je vhodné zjesť 1 lyžicu pomletých ľanových semienok namočených cez noc vo vode. Krásne to pripraví črevá aj pôrodné cesty na ten vytúžený okamih.
Na prevenciu krvácavých stavov po pôrode je vhodné ku koncu tehotenstva zjesť denne 5 sušených ďatlí.
A ako doplniť potrebné minerály a vitamíny?
- Hlavne v prvom trimestri a pred otehotnením je dôležitý prísun prírodnej kyseliny listovej vo forme listovej zeleniny, špenátu, droždia, slnečnicového oleja, orieškov, alebo vajíčka od šťastnej sliepočky. Okrem správneho vývinu plodu podporuje aj vstrebávanie veľmi potrebného železa.
- Vápnik môžeme doplniť makom, či makovým mliekom, mrkvou, kapustou, polným šalátom, či strukovinami.
- Horčík sa nachádza hlavne v prírodných minerálkach, rybách, celozrnnom pečive, mandliach a para orechoch.
- Selén, ktorý má skvelý detoxikačný účinok od ťažkých kovov, sa nachádza hlavne v para orechoch. Ich denná konzumácia by však nemala presiahnuť 3ks.
- Jód doplníme napríklad morskými riasami, alebo malým množstvom vincentky.
- Vitamín C nájdeme v citrusovom ovocí, mrkve, goji,…
- Vitamín D zbierame na slniečku, v zime však môžeme zaradiť oranžové ovocie, tekvice, ryby, kvasnice, obilniny.
- A veľmi dôležité železo sa nachádza v červenej repe, žihľave, slivkách, marhuliach, machovke, šošovici, fazuli, mrkve s citrónovou šťavou, čiernych ríbezliach,… Nezabúdajme na jeho konzumáciu s vitamínom C a kyslinou listovou pre lepšiu vstrebateľnosť.
Čo naopak nie je veľmi vhodné:
- Čierny a zelený čaj, kyslé ovocné čaje
- Káva
- Alkohol
- Potraviny, ktoré obsahujú plesne
- Nepasterizované mlieko
- Pečienka
- Tepelne neupravené živočíšne potraviny
- Biely cukor
- Mrazené potraviny
- Jedlá ohrievané v mikrovlnke
- Polotovary
- Jedlo v lacných reštauráciách, kde používajú druhotriedne potraviny

Čo však nesmiem opomenúť je kvalita potravín v dnešnej dobe. Ovocie, zelenina, obilniny, strukoviny, oriešky už dávno nemajú takú výživnú hodnotu ako keď ich jedli naše babičky a prababičky. Niekedy nie je teda na škodu siahnuť aj po kvalitných BIO potravinových rastlinných doplnkoch. Vyváženú stravu samozrejme nenahradia, sú však skvelým doplnkom zdravého stravovania. Odporúčam určite zásobiť telo železom (je dokázané, že deti, ktoré trpia nedostatkom železa v maternici, majú horšiu pamäť po pôrode), vápnikom, vitamínmi C a D, občas zaradiť aj zinok a veľmi striedmo horčík. Posledné dva treba jesť samostatne. Železo v kombinácii s vitamínom C a kyselinou listovou pre lepšiu vstrebateľnosť.
Verím, že informácie pre Vás boli aspoň trošku prospešné a pomôžu Vám v orientácii na dnes veľmi presýtenom trhu.
Nezabúdajte!
Najdôležitejšia je psychická pohoda budúcej matky.
Zahoďme teda strach, stres, obavy a negatívne myšlienky von oknom. Myslime pozitívne, buďme plné lásky a radosti. Lebo to čo prežívame my, prežíva s nami aj naše bábätko.

Zdroje:
Výživa podle pěti elementů pro matku a dítě (Barbara Temelie)
Predpôrodný kurz Přirozeně k porodu a mateřství od Aničky Kohoutové a Lesany (TU)
Informácie v texte nesmú byť považované za odborné lekárske, alebo iné zdravotné poradenstvo. Autorka sa zbavuje zodpovednosti za prípadné zranenia a spôsobené škody.