Obilniny a múky

Obilniny sú vlastne najstaršie ľudstvom pestované rastliny. Každé zrno sa skladá z obalových vrstiev, jadra a klíčku. Niekoľkovrstvový obal zrna zaberá až 14% celkovej hmotnosti. Pri mletí pšenice alebo žita obaly prechádzajú do otrúb, ktoré sa používajú buď ako krmivo alebo ako súčasť zdravej výživy. Jadro tvorí 86% hmotnosti a obsahuje rezervné látky, prevažne sacharidy a v menšej miere bielkoviny. Zrno oddeľuje od obalu vrstva aleuronových buniek, ktoré obsahujú značné množstvo bielkovín, minerálnych látok a hlavne vlákninu. Klíček zaberá len 3% hmotnosti zrna, obsahuje však najväčšie množstvo výživných látok: bielkoviny, lipidy, nenasýtené mastné kyseliny, sacharidy, minerálne látky, stopové prvky, enzýmy, vitamíny. K zrnu je pripojený štítkom, ktorý je taktiež nutrične veľmi výživný.

Zobrazených 1–9 z 46 výsledkov