Obilniny a múky

Obilniny sú vlastne najstaršie ľudstvom pestované rastliny. Každé zrno sa skladá z obalových vrstiev, jadra a klíčku. Niekoľkovrstvový obal zrna zaberá až 14% celkovej hmotnosti. Pri mletí pšenice alebo žita obaly prechádzajú do otrúb, ktoré sa používajú buď ako krmivo alebo ako súčasť zdravej výživy. Patria ku zbytkovej strave, ktorá je potrebná pri liečbe zápchy, či divertikulózy. Jadro tvorí 86% hmotnosti a obsahuje rezervné látky, prevažne sacharidy a v menšej miere bielkoviny. Zrno oddeľuje od obalu vrstva aleuronových buniek, ktoré obsahujú značné množstvo bielkovín, minerálnych látok, vitamínov skupiny B a hlavne vlákninu. Klíček zaberá len 3% hmotnosti zrna, obsahuje však najväčšie množstvo výživných látok: bielkoviny, lipidy, nenasýtené mastné kyseliny, sacharidy, minerálne látky, stopové prvky, enzýmy, vitamíny skupiny B, niacín, vitamín E. K zrnu je pripojený štítkom, ktorý je taktiež nutrične veľmi výživný. Ako novinku ponúkame múky v BIO kvalite.

Zobrazujú sa výsledky 1–9 z 38