Strukoviny

Strukoviny sú zrelé suché semená, ktorých konzumácia siaha až do dôb dávno pred začatím nášho letopočtu. Pre konzumáciu je najdôležitejší vek strukoviny. Najchutnejšie sú tie z posledného zberu. Ich nevýhodou je pomerne dlhá stráviteľnosť a nafukujúci účinok.

Napriek vysokej funkčnej hodnote strukovín, je ich spotreba v našich oblastiach značne nízka. Mala by sa zvýšiť. Sú bohaté na bielkoviny, ktoré tvoria viac než 20% hmotnosti. Tukov tam naopak nájdeme len veľmi málo a to hlavne nenasýtené mastné kyseliny, ktoré majú priaznivé účinky hlavne na hladinu cholesterolu v krvi. Neobsahujú cholesterol, naopak rastlinné steroly, ktoré slúžia ako prevencia kardiovaskulárnych chorôb a osteoporózy. Zo sacharidov obsahuje veľké množstvo vlákniny a pomaly sa uvoľňujúce sacharidy. Z vitamínov dominujú hlavne vitamíny skupiny B a vitamín E. Obsahujú však aj antinutričné látky, ktoré v prírode slúžia k ochrane rastlín pred škodcami, u človeka ale spomaľujú trávenie, syntézu určitých hormónov, či spôsobujú plynatosť,

Ich veľkou výhodou je nízky glykemický index.

Zobrazujú sa výsledky 1–9 z 15