Strukoviny

Strukoviny sú zrelé suché semená, ktorých konzumácia siaha až do dôb dávno pred začatím nášho letopočtu. Pre konzumáciu je najdôležitejší vek strukoviny. Najchutnejšie sú tie z posledného zberu. Ich nevýhodou je pomerne dlhá stráviteľnosť a nafukujúci účinok.

Napriek vysokej funkčnej hodnote strukovín, je ich spotreba v našich oblastiach značne nízka. Mala by sa zvýšiť. Sú bohaté na bielkoviny, ktoré tvoria viac než 20% hmotnosti. Tukov tam naopak nájdeme len veľmi málo a to hlavne nenasýtené mastné kyseliny, ktoré majú priaznivé účinky hlavne na hladinu cholesterolu v krvi. Zo sacharidov obsahuje veľké množstvo vlákniny a pomaly sa uvoľňujúce sacharidy.

Ich veľkou výhodou je nízky glykemický index.

Zobrazených 1–9 z 15 výsledkov.