Sušené plody

Asi len málokto z nás nedostane raz za čas chuť na niečo poriadne sladké, niečo čo sa nám rozplýva na jazyku a my sa pri tom cítime ako v nebi. Väčšina by určite najradšej siahla po nejakej mliečnej čokoláde, kokosovej tyčinke, či banánoch v čokoláde. Existuje však skupina ľudí, a ja verím že ich počet bude stále narastať, ktorí si uvedomujú koľko škodlivín sa v takej tabuľke čokolády alebo tyčinke nachádza: palmový olej, stabilizátory, E-čka, konzervanty,… Pre nich by sme určite odporučili aby vyskúšali pôžitok sušeného ovocia, ideálne BEZ CUKRU A KONZERVANTOV! Opäť mi teda nedá nespomenúť naše heslo: NÁVRAT K PRÍRODE. Nie všetky naše produkty sú síce takto naturálne, ale postupom času sa budeme snažiť čo najviac rozšíriť náš sortiment o čo najväčšie množstvo takýchto zdravých dobrôt.

Sušenie je vlastne dehydratačný proces, pri ktorom ovocie pôsobením tepla stráca vodu a tým aj hmotnosť, kým vitamíny a minerály ponechajú svoje množstvo. Je to vlastne najstarší spôsob konzervácie ovocia. V teplých krajinách sú plodiny sušené priamym slnečným žiarením alebo v prievane v tieni. U nás sa ovocie suší hlavne umelo a to v sušičkách. Proces by mal byť prevádzaný tak, aby vysušené a vo vode naboptnané ovocie bolo čo najpodobnejšie čerstvému. Veľkou stratou na hmotnosti sa všetky látky kondenzujú do menšieho objemu a ovocie tak získava viac sacharidov a všetka chuť sa koncentruje do menšieho objemu, preto je chuť tak sladká a výrazná oproti čerstvému ovociu. Sušené ovocie, ani to bez pridaného cukru teda nie je vhodné pre nadmernú konzumáciu, hlavne ľuďmi trpiacimi nadváhou. Ako výživný snack alebo po tréningu vždy poteší. Sušené ovocie je ideálne aj na doplnenie energie počas náročných dlhých tréningov, či na pretekoch namiesto tých umelín, ktoré väčšina športovcov konzumuje v tubách.

Zobrazujú sa výsledky 1–9 z 28