Recepty

Našou filozofiou je hlavne ZDRAVO, RÝCHLO A CHUTNE! Tak s úsmevom do toho 😉

Recept: Makový koláč z červenej repy

Pre milovníkov červenej repy a ženy trpiace anémiou som vymyslela unikátnu nesladenú čisto naturálnu repovo – makovú bombu plnú železa, kyseliny listovej, draslíka, vápnika, horčíka a vlákniny. Červená repa je podľa mňa jedna z najúžasnejších a najsilnejších potravín,...
Čítaj ďalej

Recept: Slivkovo – makové Brownies

Odkedy som sa vzdala cukru a priemyselne spracovaných potravín, koláčiky vyjedám len zriedka a aj keď pečenie milujem, väčšina mojich výtvorov putuje do Jurajovho bruška. V tomto prípade som však nedokázala odolať a s lyžičkou v ruke som novo-vymyslené Slivkovo –...
Čítaj ďalej

Orechové keksíky (medovníčky bez masla a bez cukru)

Zrejme každý z nás má Vianoce spojené s príjemnými pocitmi, pohodou, láskou, časom s rodinou či priateľmi. Všetci predsa poznáme slogan: Vianoce, sviatky pokoja. Pokoj, to je to slovo na ktoré by som chcela upriapiť pozornosť. Nemyslím však pokoj od práce,...
Čítaj ďalej

Recept: Orechový zákusok plný minerálov

Vlašské orechy pochádzajú zo Strednej Ázie, v dnešnej dobe ich však dopestujeme aj v našich končinách. Zbierajú sa na jeseň, následne sa sušia a potom môžu konečne doputovať do našich brušiek. Vlašský orech je veľmi silná potravina, ktorá by hlavne pre svoj pozitívny...
Čítaj ďalej

Recept: Domáca granola (niekoľko druhov)

Raňajkové cereálie sa v 60-tych rokoch stali veľkým hitom, ktorý sa zo západu rýchlo preniesol do celého Sveta. Len málokto si však v tej dobre uvedomoval, koľko pridaného cukru a konzervačných látok jedna krabica sladkej dobroty obsahuje. Mamičky to milovali,...
Čítaj ďalej

Recept: Čokoládovo – kávová tahini nátierka

Tento recept nadväzuje na predchádzajúcu variantu čokoládovej tahini nátierky. Premýšľali sme, ako by sme ju ešte mohli vylepšiť a ja som dostala nápad dochutiť ju kvalitnou voňavou kávičkou. Musím povedať, že kombinácia kakaa, ďatlí a kávy vytvorí unikátnu vôňu a...
Čítaj ďalej

Recept: Makový jablčník bez cukru a bez múky

Tento rok je obzvlášť bohatý na šťavnaté jabĺčka. Toto nádherne červené rajské ovocie je našim končinám najprirodzenejšie a práve preto je fajn, zaradiť ho do nášho jedálnička. Okrem toho, že si každý deň doprajeme aspoň jeden kúsok, neustále vymýšľame aj nové...
Čítaj ďalej

Recept: Mrkvové placky (príloha k jedlu alebo len tak ako chrumkavá svačina 🙂 )

Keď si neviem rady, čo urobiť ako prílohu k prívarku, fazuli, alebo nejakej omáčke, víťazom sa častokrát stanú placky akéhokoľvek typu. Dnes som sa rozhodla pre mrkvové, a tak prinášam recept na túto rýchlu, zdravú, chrumakavú dobrotu. Ja som zvolila mrkvu, dá sa však...
Čítaj ďalej

Recept: Čokoládová tahini nátierka sladená ďatlami

Sezam indický je u nás zatiaľ známy len ako korenie, ktoré sa používa zväčša do indickej kuchyne. Je to veľká škoda, pretože tieto na meď, vápnik a železo bohaté semienka majú nie len významné blahodarné účinky, ale aj široké uplatnenie v slanej i sladkej kuchyni. Keď...
Čítaj ďalej

Recept: Slané semienkové krekry plné minerálov

Semiačka rôzneho druhu by mali byť neoddeliteľnou súčasťou nášho každodenného jedálnička. Už niekoľko lyžíc nám dodá vysoké množstvo minerálov, vlákniny, esenciálnych aminokyselín a nenasýtených mastných kyselín. Semienka z tohto receptu sú bohatým zdrojom vitamínu E,...
Čítaj ďalej
Recept: Nepečené kávové guľky

Recept: Nepečené kávové guľky

Tento recept som vymyslela pri príprave na štátnice, kedy som premýšľala, čím by som asi najviac potešila vyčerpanú a hladnú komisiu. Premýšľala som nad surovinami, ktoré sú chutné a dokážu rýchlo dodať energiu a hlavne dobrú náladu. Výber bol teda jasný: káva,...

Recept: Amarantové nepečené guličky

Recept: Amarantové nepečené guličky

Kúpili ste si amarant a neviete čo s tým? Varený má zvláštnu konzistenciu a v kaši Vám nechutí? Máme pre Vás rýchle a jednoduché riešenie. Skúste ho opražiť na vyhriatej panvičke (návod nájdete pri popise produktu TU) a vyrobiť z neho úžasne lahodné amarantové...

Recept: Sviatočné “tiramisu” z plodov zeme

Recept: Sviatočné “tiramisu” z plodov zeme

Milujem pečenie a mám rada, keď dokážem za krátku chvíľu v kuchyni vyčarovať niečo kreatívne, chutné, sýte a dokonale výživné. Sú však chvíle, kedy pečeniu a príprave „fajnotiek“ pre mojich blízkych obetujem trošku viac času a zároveň si to dokonale užívam. Toto...

Recept: Makovo-jablkový jesenný dezert (na zahriatie)

Recept: Makovo-jablkový jesenný dezert (na zahriatie)

Jeseň nie je spojená len s farebným lístím, zubatým slniečkom a babím letom, ale aj so sychravým počasím, prvými mrazmi, dažďom a snehom. Práve v takomto počasí najradšej ostávame doma, prikryjeme sa huňatou dekou a pozeráme von oknom, či siahneme po dobrej knižke. Ku...

Recept: Makovo-jablkový zákusok

Recept: Makovo-jablkový zákusok

Za posledné týždne sa stal makovo-jablkový zákusok mojim favoritom. Horkastý mak, kyslé jablko a aromatická škorica vytvárajú dokonalú kombináciu chutí a vôní, ktoré potešia a naplnia všetky zmysly. Mak radím na mojom rebríčku TOP POTRAVÍN hneď po červenej repe na...

Recept: Bazalkový puding

Recept: Bazalkový puding

Bazalkové semená sú u nás a celkovo na Slovensku žhavou novinkou. Podobne ako chia semená na seba viažu veľké množstvo vody, a to hneď, rovno pred Vašimi očami. Tieto semiačka pomáhaju pri nadváhe,...

Recept: Raňajková kaša (základný recept)

Recept: Raňajková kaša (základný recept)

Mnohí z Vás sa ma pýtajú, ako vlastne robím tú svoju záhadnú raňajkovú kašu, po ktorej necítim hlad a zasýti ma až do obeda. V postate na jej príprave nie je vôbec nič zložité. Základom podľa TČM (tradičná čínska medicína) je, aby ste ju varili dostatočne...

Recept: Divoké rizoto

Recept: Divoké rizoto

Už názov Vás určite zaujal a teraz premýšľate v čom asi tak môže byť rizoto divoké. Je to práve jeho hlavnou surovinou, ktorou je divoká ryža. Divoká nie je len názvom, ale aj úžasnou orieškovou chuťou, neodolateľnou vôňou a chrumkavou konzistenciou. Keď som ju varila...

Recept: Jesenný slivkový koláč

Recept: Jesenný slivkový koláč

Čas strávený v kuchyni je síce fajn a môže byť veľká zábava, keď však nestíhame a potrebujeme niečo sladké ukuchtiť čo najrýchlejšie, nie je na škodu trošku začarovať. Ja čarujem veľmi rada a hlavne často. Najradšej keď som cez víkend doma s rodinou vo Svite, kde máme...